top icon
Επικαιρότητα

Αποκάλυψη για τη νέα Honda XL750 Transalp

Η νέα Honda Transalp MY23 έκανε αισθητή την παρουσία της στην EICMA 2022 τραβώντας τα βλέμματα πάνω της.

Η πρώτη Transalp, που παρουσιάστηκε το 1986 με έναν δικύλινδρο σε διάταξη V κινητήρα 586κ.εκ., είναι μία μοτοσυκλέτα στα όρια του θρύλου.
Και απόδειξη της ποιότητας κατασκευής αλλά και της διαχρονικής της σχεδίασης, αποτελεί το γεγονός ότι πολλές εξακολουθούν να κυκλοφορούν στους Ευρωπαϊκούς δρόμους μέχρι και σήμερα.

Εμφάνιση Transalp

Η σχεδίαση της νέας Transalp MY23 αποτυπώνει την αίσθηση adventure touring σε ένα πακέτο που λειτουργεί εξαιρετικά στο δρόμο. Η ψηλή και στενή της φιγούρα προδίδει τις περιπετειώδεις προθέσεις της, ενώ το φέρινγκ και η ζελατίνα συνεργάζονται για να παρέχουν προστασία από τον αέρα, χωρίς να προσθέτουν όγκο. Η συνολική εμφάνιση είναι κομψή, απλή και καθαρή.

honda-XL750_Transalp-front

Κινητήρας

Ξεκινώντας από λευκή κόλλα χαρτί, οι μηχανικοί εξέλιξης της Honda ξεκίνησαν να κατασκευάζουν έναν ολοκαίνουργιο δικύλινδρο κινητήρα, ο οποίος θα κινεί τόσο την  CB750 Hornet όσο και την XL750 Transalp.

Αποτέλεσμα των προσπαθειών τους είναι ο 8-βάλβιδος κινητήρας Unicam χωρητικότητας 755κ.εκ. Η διάμετρος και η διαδρομή των εμβόλων έχουν οριστεί αντίστοιχα στα 87 x 63.5mm και η σχέση συμπίεσης στο 11.0:1. Προσφέρει μέγιστη ισχύ 91.8 PS (67.5kW) στις 9.500 σαλ. και συνοδεύεται από ροπή, με μέγιστη τιμή τα 75Nm στις 7.250 σαλ.

Ο νέος κινητήρας είναι εξαιρετικά συμπαγής και ελαφρύς, σε μεγάλο βαθμό λόγω της κεφαλής Unicam (με διάταξη που χρησιμοποιείται από την έτοιμη για αγώνες MX CRF450R) η οποία διαχειρίζεται τις βαλβίδες εισαγωγής των 35.5mm μέσω έκκεντρων (με βύθισμα 9.3mm), και τις βαλβίδες εξαγωγής των 29mm με κοκκοράκια (με βύθισμα 8.2mm).

Οι συμπαγείς διαστάσεις του κινητήρα οφείλονται επίσης στην αξιοποίηση των επιμέρους εξαρτημάτων του: δεν υπάρχει γρανάζι κίνησης αντιβάρου, καθώς το πρωτεύον γρανάζι μετάδοσης κίνησης έχει διπλά καθήκοντα περιστρέφοντας ταυτόχρονα και τον αντικραδασμικό άξονα. Η αντλία νερού είναι κρυμμένη μέσα στο αριστερό κάλυμμα του κινητήρα και δεν κρίνεται σκόπιμη η χρήση υδρόψυκτου ψυγείου λαδιού.

Για ευστροφία και άμεση απόκριση στο γκάζι, οι πατενταρισμένοι αγωγοί εισερχόμενου αέρα στροβιλιζόμενης ροής (Vortex Flow Ducts) δημιουργούν μία πιο ομοιόμορφη κατανομή αέρα από τις πλευρικές εισαγωγές στο φιλτροκούτι, το οποίο στη συνέχεια τροφοδοτεί τις εισαγωγές και τα σώματα γκαζιού (πεταλούδες) διαμέτρου 46mm. Οι κύλινδροι χρησιμοποιούν επίστρωση Nicasil (Nickel/Silicon Carbide – Ni-SiC), όπως επίσης στις CRF450R και CBR1000RR-R Fireblade, για αύξηση της αποδοτικότητας του κινητήρα.

Ο στρόφαλος με τα κομβία στις 270° και τα ανομοιόμορφα διαστήματα ανάφλεξης δημιουργεί την χαρακτηριστική παλμική αίσθηση του δικύλινδρου κινητήρα. Ο ήχος της εξάτμισης είναι μελετημένος με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει μία ευχάριστη χροιά στις χαμηλές στροφές και ένταση στις υψηλές.

Ένας μονόδρομος συμπλέκτης ολίσθησης/υποβοήθησης (assist/slipper) – διάταξη με κεκλιμένους δίσκους – F.C.C Leaning Segment (FLS) – μειώνει τις αντιστάσεις του συμπλέκτη κατά 30%, για πιο ελαφριά αίσθηση στη μανέτα και ευκολότερες αλλαγές. Επίσης διαχειρίζεται την αναπήδηση του πίσω τροχού στο δυνατό φρενάρισμα που συνδυάζεται με γρήγορα κατεβάσματα σχέσεων.

Η ηλεκτρονική Διαχείριση Γκαζιού – Throttle By Wire (TBW) προσφέρει τέσσερα προεπιλεγμένα προγράμματα οδήγησης (Riding Modes) – SPORT, STANDARD, RAIN & GRAVEL – προσαρμόζοντας την απόδοση και την αίσθηση του κινητήρα ανάλογα με τις συνθήκες και τις προθέσεις του αναβάτη. Η εναλλαγή και η διαχείρισή τους πραγματοποιείται εύκολα μεταξύ του σχετικού διακόπτη στο αριστερό γκριπ και της οθόνης TFT. Υπάρχει επίσης το USER mode που επιτρέπει στον αναβάτη να επιλέξει τις δικές του προσωπικές ρυθμίσεις.

honda-XL750_Transalp-riders-view

Υπάρχουν 4 επίπεδα για την Ισχύ Κινητήρα (Engine Power – EP), 3 επίπεδα για το Φρένο Κινητήρα (Engine Brake – EB), 2 επίπεδα για το ABS και 5 επίπεδα για το Honda Selectable Torque Control (HSTC) που διαθέτει ενσωματωμένο Wheelie Control. Το HSTC και το ABS στον πίσω τροχό μπορούν επίσης να απενεργοποιηθούν. Τα riding modes προσφέρουν διαφορετικούς συνδυασμούς κάθε παραμέτρου.

Το SPORT προσφέρει μέγιστη απόδοση και χρησιμοποιεί το επίπεδο 4 για την Ισχύ Κινητήρα (EP), το επίπεδο 2 για το ABS και το επίπεδο 1 για το Φρένο Κινητήρα (EB) και το HSTC, ώστε να προσφέρει ισχυρή επιτάχυνση με ελάχιστη παρέμβαση.

Το STANDARD είναι μία μεσαία ρύθμιση για οδήγηση στην πόλη που χρησιμοποιεί το επίπεδο 3 για την Ισχύ Κινητήρα (EP) και το HSTC και το επίπεδο 2 για το Φρένο Κινητήρα (EB) και το ABS.

Το RAIN είναι σχεδιασμένο για απαιτητικές συνθήκες δρόμου και χρησιμοποιεί τη χαμηλότερη ρύθμιση για την Ισχύ Κινητήρα (EP), δηλαδή το επίπεδο 1, για λιγότερο επιθετική απόδοση ισχύος, με το επίπεδο 2 για το Φρένο Κινητήρα (EB) και το ABS και το επίπεδο 5 για το HSTC.

Το GRAVEL χρησιμοποιεί το επίπεδο 2 για την Ισχύ Κινητήρα (EP), επίπεδο 3 για το Φρένο Κινητήρα (EB), και το επίπεδο 4 για το HSTC, με ρύθμιση επιπέδου 1 για το ABS για οδήγηση με αυτοπεποίθηση σε πιο τραχιά off-road εδάφη.

Το USER επιτρέπει στον αναβάτη να επιλέγει μεταξύ των ρυθμίσεων 1 και 4 την Ισχύ Κινητήρα (EP), 1 και 5 για το HSTC και 1 και 3 για το Φρένο Κινητήρα (EB), συν τη δυνατότητα απενεργοποίησης του ABS στον πίσω τροχό, και την αποθήκευσή τους για μελλοντική χρήση.

Η κατανάλωση καυσίμου των 23km/l (WMTC) προσφέρει δυνητική αυτονομία πάνω από 390 χλμ από το ρεζερβουάρ καυσίμου των 16.9 λτ. Και ακριβώς όπως συμβαίνει στη Hornet, διατίθεται επίσης μία έκδοση 47.6 PS (35kW), για κατόχους διπλώματος A2, μέσω ενός γρήγορου επαναπρογραμματισμού της ECU, μία διαδικασία που πραγματοποιείται αποκλειστικά στους Εξουσιοδοτημένους Συνεργάτες της Honda.

Πλαίσιο

Το ατσάλινο κυρίως πλαίσιο τύπου «διαμάντι» είναι ελαφρύ, ζυγίζοντας μόλις 18.3kg – 10% ελαφρύτερο από το πλαίσιο της CB500X. Μια καινοτόμος διαδικασία εξέλιξης για τη μείωση του αριθμού των στοιχείων ενίσχυσης, τη μείωση της διατομής των σωληνώσεων του πλαισίου και τη βελτιστοποίηση της άνω βάσης του αμορτισέρ και της άρθρωσης του ψαλιδιού έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά ισχυρή πλατφόρμα, με ισορροπημένα χαρακτηριστικά ακαμψίας, που προσφέρουν πολύ καλή αίσθηση στον αναβάτη σε όλες τις συνθήκες καθώς και γεωμετρία που εμπνέει αυτοπεποίθηση ως προς την ευελιξία χειρισμού. Το ενσωματωμένο heavy-duty υποπλαίσιο χρησιμοποιεί ατσάλινες σωληνώσεις υψηλής αντοχής στον εφελκυσμό για βελτιωμένη συμπεριφορά σε συνθήκες υψηλής καταπόνησης.

Η γωνία κάστερ και το ίχνος τροχού είναι 27° και 111mm αντίστοιχα, το μεταξόνιο 1560mm, ενώ το βάρος, πλήρες υγρών, φτάνει τα 208kg. Οι αναστροφές με χαμηλή ταχύτητα είναι εύκολες χάρη στη μεγάλη γωνία του συστήματος διεύθυνσης των 42° και τον ελάχιστο κύκλο στροφής των 2.6m.

Οι προδιαγραφές της ανάρτησης έχουν επιλεγεί έχοντας κατά νου μία all-around φιλοσοφία, με μεγάλη διαδρομή και εξαιρετική δυνατότητα απορρόφησης των κραδασμών για ομαλή απόδοση και άνεση στο δρόμο και σίγουρο έλεγχο εκτός δρόμου. Το ανεστραμμένο πιρούνι Showa 43 mm SFF-CATM (Separate Function Fork-Catridge) USD προσφέρει διαδρομή 200 mm με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και συνεργάζεται με κάτω και άνω τιμονόπλακες από σφυρήλατο και χυτό αλουμίνιο αντίστοιχα, για ισορροπία αντοχής και ακαμψίας σε ένα μεγάλο εύρος συνθηκών οδήγησης.

Με διαδρομή 190 mm, το πίσω αμορτισέρ της Showa διαθέτει ρυθμιζόμενη προφόρτιση και ξεχωριστό δοχείο και λειτουργεί μέσω μοχλικού Pro-Link. Το ψαλίδι, αν και υιοθετεί την ίδια διαδικασία χύτευσης με εκείνο της CRF1100L Africa Twin, κατασκευάζεται από κράμα αλουμινίου, αποκλειστικά μελετημένο για την Transalp. Η απόσταση από το έδαφος είναι 210 mm.

honda-XL750_Transalp-brakes

Οι συμπαγείς, διπίστονες δαγκάνες επενεργούν σε διπλούς κυματοειδείς δίσκους 310mm. Ο πίσω κυματοειδής δίσκος 256mm λειτουργεί με μονοπίστονη δαγκάνα. Ακτινωτές ζάντες από ανοξείδωτο ατσάλι 21/18 ιντσών μπροστά/πίσω φοράνε ελαστικά (με σαμπρέλα) Metzeler Karoo Street ή Dunlop Mixtour σε διαστάσεις 90/90-21 και 150/70-18.

honda-XL750_Transalp-brakes

Εξοπλισμός

Στην κορυφή της πλούσιας λίστας εξοπλισμού βρίσκεται μία έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών που παρέχει με ευκρίνεια πληροφορίες και διαχείριση όλων των συστημάτων, καθώς και τη συνδεσιμότητα του συστήματος Honda Smartphone Voice Control system (HSVCs) για συσκευές Android και IOS. Όλα τα φώτα είναι τεχνολογίας LED, ενώ τα φλας υιοθετούν Λειτουργία Αυτόματης Ακύρωσης και περιλαμβάνουν επίσης την τεχνολογία Emergency Stop Signal (ESS) που προειδοποιεί τους άλλους χρήστες του δρόμου σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος.

Honda XL750 Transalp

Μία πλήρης γκάμα από αξεσουάρ διατίθεται για την XL750 Transalp, παρέχοντας τη δυνατότητα εξατομίκευσης ανάλογα με τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη και τη χρήση. Μεταξύ αυτών είναι ένα quickshifter και επιλογή χαμηλής σέλας.

Για μεγαλύτερη ευκολία, υπάρχουν 5 πακέτα που περιλαμβάνουν τα εξής, κατάλληλα επιλεγμένα αξεσουάρ: URBAN PACK (πρακτικότητα και αποθηκευτικοί χώροι), TOURING PACK (άνεση και αποθηκευτικοί χώροι), ADVENTURE PACK (στυλ και λειτουργικότητα), RALLY PACK (στυλ και λειτουργικότητα), COMFORT PACK (άνεση και πρακτικότητα).

Πρόσθετα αξεσουάρ περιλαμβάνουν πλαϊνά προστατευτικά αυτοκόλλητα ρεζερβουάρ και ασορτί διακοσμητικές λωρίδες τροχών, ενώ όλα τα παραπάνω αξεσουάρ διατίθενται επίσης και μεμονωμένα.

honda-XL750_Transalp-extras

To video που συνοδεύει την παρουσίαση:

…και αυτό που παρουσιάζει τα τεχνικά στοιχεία της Transalp

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • honda-XL750_Transalp my23
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ