Η τρίτη μέσα στη φετινή χρονιά εγκατάλειψη του «Γιατρού» στο βρεγμένο Assen φαίνεται πως του στέρησε κάθε «λογική» πιθανότητα που θα τον οδηγήσει στην κατάκτηση του πολυπόθητου 10ου Παγκόσμιου Τίτλου του. Ή μήπως όχι;
Ο Valentino Rossi είναι αναντίρρητα ο άνθρωπος στο μαγικό κόσμο του MotoGP που καθ’ όλη τη διάρκεια της 20ετούς του καριέρας έχει αποδείξει πως αψηφά τη λογική. Συνάμα, πρόκειται για τον αναβάτη, που όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να καταρρίψει σχεδόν όλα τα… άπιαστα ρεκόρ του παρελθόντος, αποδεικνύοντας με τον πλέον απτό τρόπο ουκ ολίγες φορές πως «nothing ends until it’s all over».
Φέτος, ωστόσο, ο «Γιατρός» καλείται να πραγματώσει το –σχεδόν- ακατόρθωτο. Αν μη τι άλλο, από στατιστική σκοπιά. Να κερδίσει, δηλαδή, όπως ακριβώς συνέβη με τον Αυστραλό Mick Doohan στο Π.Π. της κατηγορίας των 500 κ.εκ. το 1998, έναν Παγκόσμιο Τίτλο έχοντας ήδη στο παθητικό του 3 εγκαταλείψεις μέσα σε μια χρονιά. Και μάλιστα, ύστερα από την ολοκλήρωση 8 μόλις αγώνων μέσα στην ίδια σεζόν…
Αναμφίβολα, οι αριθμοί είναι αυτή τη στιγμή εναντίον του, καθώς μέσα στο 2016 ο Ιταλός δεν έχει καταφέρει να δει την καρό σημαία του τερματισμού τόσες φορές όσες στους τελευταίους 63 αγώνες του(!) υπολειπόμενος, ως απόρροια των δύο πτώσεών του σε Ολλανδία και ΗΠΑ, αλλά και ενός ακόμα «DNF από σπασμένο κινητήρα στο Mugello της Ιταλίας, κατά 60 βαθμούς σε σχέση με την συγκομιδή της αντίστοιχης χρονικής στιγμής της περασμένης χρονιάς. To 2015, θυμίζουμε, ο «GOAT» είχε στους 8 πρώτους αγώνες ισάριθμους τερματισμούς στο podium, ενώ φέτος μόλις τους μισούς. «Επιβαρυντικό» με βάση τον αμείλικτο, κατά πολλούς, νόμο των πιθανοτήτων είναι ένα ακόμα στατιστικό στοιχείο: αθροιστικά, ο «Vale» είχε μόλις επτά εγκαταλείψεις και τις επτά καλύτερες χρονιές του (2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2008 και 2009), στις οποίες και απέσπασε το στέμμα του πρωταθλητή στη μεγάλη κατηγορία. Το 2003 και το 2008 δε, βαθμολογήθηκε σε όλους τους αγώνες.
Παρά την προφανή απογοήτευσή του, ο Ιταλός δηλώνει «παρών» λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα». Υπό την προϋπόθεση, θα προσθέταμε εμείς, πως τόσο η Yamaha, όσο και ο ίδιος, δεν θα υποπέσουν ξανά σε αστοχίες ή οδηγικά λάθη, αντίστοιχα. Η υπόθεση τίτλος, πέρα από το να δούμε έναν Rossi να μένει… όρθιος, αλλά και να βαθμολογείται σε κάθε έναν από τους εναπομείναντες 10 αγώνες, ιδανικά κατακτώντας νίκες αλλά και θέσεις στο βάθρο ενγένει, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το τι θα κάνουν οι αντίπαλοι του. Και ειδικότερα, ο Marc Marquez, ο οποίος φέτος δείχνει εξαιρετικά ώριμος, υπομονετικός και μυαλωμένος, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Ο «μικρός», δις Παγκόσμιος Πρωταθλητής, ο οποίος κρατά τα σκήπτρα στον βαθμολογικό πίνακα του 2016, έχει τιθασεύσει με περισσή μάλιστα μαεστρία το επιθετικό οδηγικό του στιλ έχοντας διαρκή συγκομιδή, παρά την πτώση του στο LeMans και στους 8 πρώτους αγώνες. Παρά τη συγκριτικά υποδεέστερη μοτοσικλέτα του, ο Ισπανός έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα προβάδισμα 42 βαθμών έναντι του Rossi, «αντέχοντας», ως εκ τούτου, το κόστος μιας ή και παραπάνω πιθανών πτώσεων-εγκαταλείψεων μέσα στη σεζόν. Εξίσου υπολογίσιμος στο κυνήγι του φετινού τίτλου παραμένει, βέβαια, ο περσινός Π.Π. και συνοδοιπόρος του «Γιατρού» στη Yamaha, Jorge Lorenzo, παρά την απογοητευτική, για μια ακόμα φορά, επίδοσή του στο βρεγμένο. Ας μην ξεχνάμε, ότι ο έτερος Ισπανός της… παρέας διαθέτει εξαιρετικές ικανότητες στις κατατακτήριες δοκιμές, αλλά και το απαιτούμενο ταλέντο και… ρυθμό στο στεγνό που θα τον οδηγήσουν σε περισσότερες νίκες μέσα στη χρονιά, όπως συνέβη φέτος σε Qatar, LeMans και Mugello.
Με νέα λοιπόν δεδομένα στο τραπέζι, το αγωνιστικό «κουβάρι» στην υπόθεση «Παγκόσμιο Πρωτάθλημα» θα ξετυλιχτεί, ύστερα από ανάπαυλα τριών εβδομάδων, την προσεχή Κυριακή στη γερμανική πίστα του Sachsenring._Χ.Α.