top icon
Formula 1

Alfa Romeo και Sauber επεκτείνουν τη συνεργασία τους

H Alfa Romeo ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας της με την ομάδα της Sauber για τα επόμενα χρόνια. Κατά συνέπεια, η ελβετική ομάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται στη Formula 1 υπό την ονομασία Alfa Romeo.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επέκταση που υπογράφηκε ισχύει για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2024.

Η Alfa Romeo, που κατέκτησε τα δύο πρώτα Παγκόσμια Πρωταθλήματα στην ιστορία της Formula 1 το 1950 και το 1951, είχε επιστρέψει στο σπορ μεταξύ 1979 και 1985, χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Στα τέλη του 2017, υπό τη διοίκηση του Sergio Marchionne, η Alfa Romeo υπέγραψε συμφωνία εμπορικής και τεχνικής συνεργασίας με την ομάδα F1 της Sauber και έγινε ο βασικός της σπόνσορας για το 2018.

Το 2019, η συνεργασία ανέβηκε ένα επίπεδο ακόμη, καθώς η ομάδα μετονομάστηκε σε Alfa Romeo.

O Peter Sauber, που ίδρυσε την ομάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και εισήλθε με αυτήν στη Formula 1 το 1993, την είχε πουλήσει στην ελβετική επενδυτική εταιρεία Longbow Finance το 2016.

Πίσω από την Longbow βρίσκονται Σουηδοί δισεκατομμυριούχοι επενδυτές, όπως ο Karl-Johan Persson, CEO της εταιρείας ενδυμάτων H&M, o Finn Rausing, συνιδιοκτήτης της συσκευαστικής εταιρείας Tetra Laval.

Σύμφωνα με τις φήμες, ένα ποσοστό της Sauber ανήκει στον Kimi Raikkonen, ως μέρος της συμφωνίας που σύναψε η ομάδα μαζί του στα τέλη του 2018.

Η ομάδα ελπίζει να καταφέρει να ανέλθει στην κατάταξη του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών της Formula 1 το 2022, λόγω των μεγάλων αλλαγών στους τεχνικούς κανονισμούς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες φήμες (που προήλθαν από τον Bernie Ecclestone), αν ο Kimi Raikkonen αποφασίσει να αποχωρήσει από την F1 στο τέλος της σεζόν, ενδέχεται να τον αντικαταστήσει στην Alfa Romeo ο συμπατριώτης του, Valtteri Bottas, εφόσον η Mercedes επιλέξει τον George Russell για το 2022.

Δεδομένων των Σκανδιναβών ιδιοκτητών της Sauber, μια τέτοια κίνηση θα είχε νόημα, καθώς ο Bottas έχει μεγάλη εμπειρία στην ομάδα που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία Πρωταθλήματα και έχει ανακηρυχθεί νικητής σε 9 Grand Prix.

Δεδομένης της συνεργασίας με την Alfa Romeo, είναι λογικό να συνεχιστεί και η προμήθεια μονάδων ισχύος από την Ferrari. Αυτό εξασφαλίζει ένα cockpit στην Ακαδημία νέων οδηγών της Ferrari, την οποία αυτή τη στιγμή κατέχει ο Ιταλός Antonio Giovinazzi.

Παρά το γεγονός ότι η εθνικότητα του Giovinazzi βολεύει τους σκοπούς μάρκετινγκ της Alfa Romeo και το γεγονός ότι ο Ιταλός έχει υποσκελίσει τον Raikkonen φέτος όσον αφορά την επίδοση στις κατατακτήριες δοκιμές, υπάρχουν αρκετοί νεαροί οδηγοί της Ακαδημίας της Ferrari, που αποτελούν υποψήφιους για τη θέση του.

Ο 22χρονος Callum Illot είναι ένας εξ αυτών. Ο 22χρονος, που κατετάγη 2ος πέρυσι στο Πρωτάθλημα της Formula 2, έχει συμμετάσχει σε ελεύθερες δοκιμές (του GP Αυστρίας) με την Alfa Romeo φέτος.

Επίσης, υπάρχει και ο 21 ετών Ρώσος Robert Shwartzman, o οποίος ήταν παρών στα pits της Ferrari στο GP Αυστρίας και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 3η θέση της βαθμολογίας του Πρωταθλήματος Formula 2.

Επίσης, έχουν προκύψει φήμες ότι ο Mick Schumacher θα μπορούσε να μεταφερθεί προς την Alfa Romeo, ιδίως αφότου οι σχέσεις του με τον ομόσταυλό του στη Haas, Nikita Mazepin δεν είναι και οι καλύτερες, ιδίως έπειτα από το συμβάν του τελευταίου γύρου στο Αζερμπαϊτζάν.

Πάντως, ο διευθυντής της ομάδας, Frederic Vasseur δήλωσε ότι θα ξεκινήσει συζητήσεις με τον Raikkonen για το μέλλον του Φινλανδού στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Οπότε, λογικά, δε θα πρέπει να περιμένουμε κάτι επίσημο όσον αφορά το οδηγικό δίδυμο της Alfa Romeo για το 2022 πριν από τότε.

O Vasseur δήλωσε για την ανανέωση της συμφωνίας με την Alfa Romeo: «Οι καινούργιοι κανονισμοί μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε άλλο ένα βήμα μπροστά. Πιστεύω ακράδαντα ότι βρισκόμαστε στην ιδανική θέση για να έχουμε μεγάλα κέρδη μαζί».

«Αυτή η σχέση είναι πολύ σημαντική για την εταιρεία μας ως σύνολο, πέραν της πίστας. Η δουλειά που έχουμε κάνει στο χώρο της αυτοκίνησης έχει επιδείξει την έκταση της τεχνολογίας και των κατασκευαστικών ικανοτήτων της Sauber Engineering και είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την Alfa Romeo σε νέα και συναρπαστικά εγχειρήματα που θα διαμορφώσουν το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας», κατέληξε ο Vasseur._Φ.Λ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ