top icon
Κόσμος

Nardo Technical Center: 10 χρόνια στα χέρια της Porsche

Εδώ και 10 χρόνια, η Porsche είναι ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής του διάσημου κέντρου δοκιμών του Nardo που βρίσκεται στην Ιταλία.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, το Nardo Technical Center, που βρίσκεται στην Ιταλία στην περιοχή της Απουλίας καλύπτοντας πάνω από 700 εκτάρια επιφάνειας με περισσότερες από 20 πίστες δοκιμών, έχει μετατραπεί από ένα test center με μοναδικά κλειστά τερέν και εγκαταστάσεις σε ένα ολοκληρωμένο κέντρο δοκιμών υψηλής απόδοσης, επικύρωσης και ανάπτυξης για έξυπνα και συνδεδεμένα οχήματα.

«Η εξαγορά του Nardo Technical Center από την Porsche το 2012 αποτέλεσε έναν σημαντικό πλούτο για ολόκληρο το Porsche Group», δηλώνει ο Michael Steiner, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Έρευνας και Ανάπτυξης της Porsche AG. «Από την αρχή, το Nardo ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για την εξέλιξη και τις δοκιμές των οχημάτων μας – λόγω των ειδικών διαδρομών του καθώς και της τεχνογνωσίας στον τομέα των δοκιμών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, έχει εξελιχθεί, δίνοντας τη δυνατότητα σε εμάς και τους πελάτες από όλο τον κόσμο να εξελίξουμε και να επικυρώσουμε μελλοντικά οχήματα ακόμη πιο αποτελεσματικά».

Nardo - Porsche

Από το 2012, έχουν γίνει αλλαγές σε όλους τους χώρους στους οποίους πραγματοποιούνται δοκιμές με περισσότερα από 80 εκατομμύρια ευρώ να έχουν επενδυθεί στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, οι οποίες περιλαμβάνουν πίστες, εργαστήρια και συστήματα ασφαλείας. Το διάσημο ring μήκους 12,6 χιλιομέτρων και διαμέτρου 4 χιλιομέτρων, ανακαινίστηκε πλήρως το 2019, ενσωματώνοντας καλώδια οπτικών ινών για γρήγορη μετάδοση των δεδομένων, καθώς και διάφορα οδικά σήματα που βοηθούν στην επικύρωση συστημάτων αυτοματοποιημένης οδήγησης.

Την ίδια στιγμή, σταθμοί φόρτισης υψηλής ισχύος έχουν δημιουργηθεί από την Porsche ολόκληρο τον χώρο πραγματοποίησης δοκιμών. Επιπρόσθετα, οι νέοι ιδιοκτήτες δημιούργησαν επιπλέον διαδρομές και υποδομές για τη δοκιμή συνδεδεμένων και αυτοματοποιημένων λειτουργιών οχημάτων επόμενης γενιάς, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ένα ιδιωτικό δίκτυο 5G που επιτρέπει τη δοκιμή νέων υπηρεσιών και ακόμη ταχύτερη μετάδοση δεδομένων.

Nardo - Porsche

«Χάρη στην υποστήριξη της Porsche και της Porsche Engineering, το Nardο έχει τονίσει τον ρόλο του για την αυτοκινητοβιομηχανία την τελευταία δεκαετία», δηλώνει ο Antonio Gratis, Διευθύνων Σύμβουλος του Nardo Technical Center. «Ταυτόχρονα, μπορέσαμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη ολόκληρου του τοπικού οικοσυστήματος στην Απουλία. Νιώθουμε βαθιά συνδεδεμένοι με αυτήν την περίφημη περιοχή, τους ανθρώπους και τις δυνατότητές της και προσπαθούμε να συνεχίσουμε αυτή την επιτυχημένη πορεία».

Η ανάπτυξη του Nardo καθοδηγείται από το εργατικό δυναμικό και την υψηλή τεχνογνωσία του στα οχήματα. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των 10 ετών διαχείρισης των εγκαταστάσεων από την Porsche Engineering, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων αυξήθηκε κατά περισσότερο από 50% – από 105 που ήταν το 2012 σε πάνω από 160 το 2022.

Nardo - Porsche

Έχοντας επίγνωση της κοινωνικής ευθύνης του κέντρου και αναζητώντας νέα ταλέντα, έχει δημιουργηθεί μια γόνιμη συνεργασία με πολλά σχολεία και πανεπιστήμια της περιοχής – για παράδειγμα προσφέροντας πρακτική άσκηση και υποστήριξη τεχνογνωσίας σε φοιτητές. Στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας της Porsche η οποία φέρει την ονομασία«Turbo for Talents», το Nardo Technical Center χορηγεί τις ομάδες νέων του τοπικού ποδοσφαιρικού συλλόγου A.C. Nardο, με στόχο την ενίσχυση των προσωπικών δεξιοτήτων των νέων, ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι του κέντρου έχουν άμεση εμπλοκή σε κοινωνικά έργα και δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή – όπως η απομάκρυνση πλαστικών απορριμμάτων από παραλίες κ.α.

Porsche - Nardo

Το Nardo Technical Center (NTC) στην Απουλία, το οποίο λειτουργεί υπό την ευθύνη του Porsche Engineering Group GmbH από το 2012, εγκαινιάστηκε την 1η Ιουλίου του 1975, διαθέτοντας αρχικά τρεις μόλις κλειστές διαδρομές, τις Car Circular Track, Lorry Circular Track και Car Dynamic, καθώς και έναν «πύργο» ελέγχου. Πλέον, διαθέτει περισσότερες από 20 πίστες και εγκαταστάσεις δοκιμών προσφέροντας σύγχρονες μηχανολογικές υπηρεσίες για τη δοκιμή των αυτοκινήτων περισσότερων από 90 κατασκευαστών αυτοκινήτων παγκοσμίως.

Πέραν της γνώριμης, στρογγυλής διαδρομής μήκους 12,6 χιλιομέτρων, αξιοσημείωτη στο πέρασμα των ετών ήταν, και παραμένει μέχρι και σήμερα, και μία άλλη πίστα που βρίσκεται στα «σωθικά» του Nardo Technical Center, η οποία εγκαινιάστηκε στις 5 Ιουλίου του 2008. Το Handling Track, όπως ονομάζεται, έχει την έγκριση της FIA και αντλεί την έμπνευσή του από το Nurburgring αποτελούμενο από 16 στροφές αλλά και από μία ευθεία μήκους 6,2 χιλιομέτρων που προσφέρει σε συγκεκριμένα σημεία της μία όμορφη θέα στο Ιόνιο πέλαγος.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ