top icon
Διεθνείς αγώνες

FIA Motorsport Games: Ελληνική διάκριση στα eSPORTS

O Χάρης Μητρόπουλος κατέκτησε την 6η θέση στα FIA Motorsport Games. Τον συναντήσαμε και καταγράφουμε την πορεία του και τις βλέψεις του.

Τα eSports είναι πλέον μία αθλητική πραγματικότητα και μάλιστα ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε κορυφαίο επίπεδο.

Το παράδειγμα των διαδικτυακών αγωνιστικών διοργανώσεων, eSports, του WRC και του MotoGP ακολούθησε η F1, ενώ κατά τη διάρκεια της καραντίνας το παιχνίδι εξελίχθηκε σε τάση που γιγαντώθηκε, και πλέον υπάρχουν θεσμοί που τελούν υπό την αιγίδα αυτοκινητοβιομηχανιών, χορηγών, τοπικών ομοσπονδιών ανά τον κόσμο και, τελικώς, από τη FIA σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης FIA Motorsport Games, τα eSports κέντρισαν όχι μόνο το διαδικτυακό ενδιαφέρον, καθώς είναι πλέον μια αθλητική πραγματικότητα, και  μάλιστα ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε κορυφαίο επίπεδο.

Ενδεικτικά της άνθισης των eSports στην χώρα μας είναι η θεσμοθέτηση του ηλεκτρονικού αθλητισμού από την Πολιτεία και ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το EKO Ράλλυ Ακρόπολις, διοργανώθηκε σε αίθουσα του ΟΑΚΑ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Παγκόσμιος Τελικός eSports WRC.

Στις 29-30 Οκτωβρίου στη Μασσαλία, στην πίστα του Paul Ricard, και μάλιστα την ίδια ώρα που στη φυσική πίστα διεξάγονταν οι τελικοί των FIA Motorsport Games 2022 με… κανονικά αγωνιστικά, στην αίθουσα Mistral ένας Έλληνας αθλητής βρέθηκε στο e-grid μαζί με άλλους δεκαεννέα για να διεκδικήσει ένα μετάλλιο.

Harris Mitropoulos 4Τ τεύχος ΔΕΚ 22 eSports
«Στη Γαλλία έφτασα αφού επιλέχθηκα ως ο ταχύτερος Έλληνας για να αγωνιστώ μαζί με άλλους 56 αθλητές άλλων χωρών», μας είπε ο Χάρης Μητρόπουλος. Για να προκριθεί  έλαβε μέρος σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό της πλατφόρμας (The Hotlap), όπου ακόμη και το Ενιαίου τύπου αυτοκίνητο, μια Porsche 991.2 GT3 RS, ήταν επιλογή της κοινότητας, ενώ οι ομάδες είχαν την ευθύνη της ρύθμισης και προετοιμασίας. Εύκολα καταλαβαίνουμε ότι μόνο με αυτήν τη μορφή αγώνων θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε προκριματικούς σχεδόν δύο μηνών πάνω από πεντακόσιοι οδηγοί από όλον τον κόσμο.

«Ενδεικτικό του ανταγωνισμού είναι ότι στο 3ο stage ήμουν ο ταχύτερος ανάμεσα σε 191 οδηγούς με διαφορά 0,065΄΄ από τον 2ο, ενώ είχαμε έξι ελληνικές συμμετοχές. Στη συνολική κατάταξη είχα τον 4ο χρόνο. Με την ολοκλήρωση, οι κατά τόπους αντιπρόσωποι (ASN) της FIA επέλεξαν ποιος θα τους εκπροσωπήσει και η ΟΜΑΕ επέλεξε έμενα, καθότι ήμουν ο ταχύτερος».

Στο Paul Ricard το πρόγραμμα είχε προημιτελικούς, ημιτελικούς και τον τελικό, όπου, όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετάλλιο παίρνουν μόνο οι τρεις πρώτοι. Οι χρόνοι που σημείωσε ο Χάρης Μητρόπουλος τον κατέταξαν 7ο στην εκκίνηση του τελικού και μετά τον αγώνα των 60 λεπτών τερμάτισε στην 6η θέση.

FIA Motorsport Games 2022 McLaren GR eSports
«Έχουμε δύο χρόνια να δώσουμε έμφαση στις διοργανώσεις, να εκμεταλλευτούμε τη δυναμική ώστε να ανέβει το επίπεδο, να γίνει περισσότερο γνωστός ο χώρος μας. Τα eSports δε μας κρατάνε πίσω σαν Ελλάδα, στα eSports μπορείς να συναγωνιστείς τον Βέλγο που έχει, όντως, το Spa δίπλα στο σπίτι του. Εδώ έχεις τον ίδιο ή αντίστοιχο εξοπλισμό με φυσιολογικά χρήματα, θεωρώ προσιτά σε πολλούς, τρέχεις στις ίδιες συνθήκες…».

Στην συνηθέστερη ερώτηση Οδηγός ή Gamer; ο Χάρης Μητρόπουλος είναι σαφής και μας ξεκαθαρίζει ότι στα eSports κατά κύριο λόγο διακρίνονται οι Gamers. Ένας πιο μικρός σε ηλικία αγωνιζόμενος που έχει νοοτροπία gamer δεν οδηγεί, ψάχνει να βρει τα μυστικά, τα τρυκ για να βρεθεί μπροστά. Έχει ένα πλεονέκτημα, ίσως, στα ερεθίσματα, στα αντανακλαστικά.
«Εγώ στην Μασσαλία ένοιωσα μεγάλος αλλά οδηγώ, ψάχνω την πρόσφυση, την συμπεριφορά, το feedback και εκεί μόνο μπορεί να κάνει διαφορά ο εξοπλισμός, η προετοιμασία και η ομάδα σου».

Τη στιγμή αυτή ο Χάρης Μητρόπουλος προηγείται στο ελληνικό Sim Wars πρωτάθλημα, ετοιμάζεται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της SRO, όπου για να συμμετάσχεις πρέπει να περάσεις preQualifiers και να καταταγείς στους σαράντα ταχύτερους που θα σχηματίσουν το grid, και, φυσικά, στόχος του είναι να μη χάσει το ραντεβού το 2024._

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ:
Ο Χάρης Μητρόπουλος γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1990 στην Αθήνα, ξεκίνησε καρτ στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών και δε σταμάτησε ποτέ.
Από το ’08 μέχρι το ’16 έκανε αγώνες Dragster με πολλές νίκες και θέσεις στο βάθρο.
Το 2020 αναδείχθηκε πρωταθλητής στο ελληνικό πρωτάθλημα F1aXion και
το 2021 κατέκτησε την 6η θέση στο Logitech Mclaren G Challenge, ενώ
φέτος προηγείται στο Πρωτάθλημα Sim Wars ως οδηγός της PRT MOTORSPORT με strategist τον Τάκη Σκαλτσά και PitCrew τον Κώστα Βλαχόπουλο.
Παράλληλα εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση Hyundai Μητρόπουλος.

Harris Mitropoulos 4Τ τεύχος ΔΕΚ 22 eSports

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ