top icon
Διεθνείς αγώνες

Πανηγυρική εκκίνηση για το Baja Greece 2024 – H δράση ξεκινά το πρωί

Ξεκίνησε με κάθε επισημότητα το Baja Greece 2024, με τη διεξαγωγή της πανηγυρικής εκκίνησης των αγωνιστικών αυτοκινήτων σε εορταστικό κλίμα, στο κέντρο της πόλης του Άργους Ορεστικού.

Εδώ και αρκετές ημέρες η ευρύτερη περιοχή του Άργους Ορεστικού στο νομό Καστοριάς ζει στο ρυθμό του Baja Greece 2024, που από φέτος μπήκε στο ημερολόγιο του νεοσύστατου θεσμού «FIA World Baja Cup», που και αυτός ξεκίνησε φέτος (περιλαμβάνει οκτώ αγώνες, ο αγώνας στο Άργος Ορεστικό είναι ο δεύτερος, απομένουν ακόμη έξι). Από το πρωί οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ενημερώνουν το κοινό τους για ό,τι αφορά τον διεθνή αγώνα των τετρακίνητων που γίνεται στην περιοχή τους, σε σχέση με τη ροή της τοπική κυκλοφορία.

Baja Greece

Το απόγευμα, λίγες ώρες πριν την εκκίνηση, διεξήχθη και ο «Πρόλογος», η κατατακτήρια ειδική, σε μια επίπεδη διαδρομή μήκους 4,5 χιλιομέτρων που γειτονεύει με το αεροδρόμιο «Αριστοτέλης» της Καστοριάς. Στις οκτώ το βράδι η δράση μεταφέρθηκε στο Πάρκο Εθνικής Αντίστασης, στην καρδιά του Άργους Ορεστικού. Εκεί, οι δέκα πρώτοι πριν το ξεκίνημα της πανηγυρικής εκκίνησης, επέλεξαν τη σειρά εκκίνησης για τις διαδρομές της Πέμπτης.

Baja Greece

Νωρίτερα το πρωί, έγινε και το προαιρετικό shakedown, σε μια ονειρεμένου φυσικού κάλλους διαδρομή κοντά στο χωριό Βοτάνι

Baja Greece

Στη διαδικασία αυτή είδαμε αρκετά SSV, αλλά και το δημοφιλέστερο όνομα του αγώνα, τον Σαουδάραβα Yazeed Al-Rajhi, που με συνοδηγό τον Γερμανό Timo Gottschalk θα αγωνιστούν με το Toyota Hilux που έτρεξαν στο Rally Dakar (όπου προηγήθηκαν την πρώτη ημέρα, πριν εγκαταλείψουν). Ο Σαουδάραβας οδηγός έχει κερδίσει τον κόσμο εδώ στο Άργος Ορεστικό, με την καλή διάθεση και το χαμόγελό του. Στον αγώνα λαμβάνει μέρος και ο Βέλγος Ghislain de Mevius, γιός του γνωστού μας από τα Ράλλυ Ακρόπολις της δεκαετίας του ’90 Gregoire.

Baja Greece

Συνολικά, είκοσι πληρώματα από δεκαπέντε χώρες στελεχώνουν τον διεθνή αγώνα, που προσμετρά στο FIA World Baja Cup, ως ο δεύτερος γύρος του. Από τα αγωνιστικά που έφεραν μαζί τους ξεχωρίζουν τα Toyota Hilux και τα Taurus T3 (είναι συνολικά δύο, το ένα ισπανική και το άλλο ουγγρική συμμετοχή). Όσο για το Ford F-150 που συμμετέχει στον αγώνα, έχουμε μεγάλη περιέργεια να το δούμε στις ειδικές διαδρομές. Γενικότερα, για όλα υπάρχει περιέργεια, καθώς οι Έλληνες φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού έχουν λίγες εικόνες από τέτοια αγωνιστικά και αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να τα γνωρίσουν καλύτερα.

Baja Greece

Στον εθνικό αγώνα μετέχουν 20 πληρώματα, εκ των οποίων τα έξι προέρχονται από την Ελλάδα και το ένα από την Κύπρο. Από τις υπόλοιπες συμμετοχές (όλες με SSV Can Am Maverick) τέσσερις είναι από την Τουρκία, μία από την Βουλγαρία και μια από την Ιρλανδία.

Baja Greece

Το Baja Greece δεν έγινε τώρα διεθνής αγώνας, καθώς προσμετρούσε στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο της FIA γι αυτού του είδους τους αγώνες. Από φέτος είναι πλέον ένας παγκόσμιος αγώνας, ιδρυτικός μάλιστα του νέου θεσμού, αφού συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα της πρώτης σεζόν του. Η αναγνώριση για το Baja Greece δεν ήρθε εύκολα, ούτε τυχαία, αλλά ύστερα από σκληρή προσπάθεια δέκα και πλέον χρόνων. Η τετρακίνητη περιπέτεια με την τόσο ευχάριστη εξέλιξη άρχισε από τα Καλάβρυτα, αλλά συνεχίστηκε αρκετά πιο βόρεια, στην βορειοδυτική Μακεδονία. Καθώς οι διοργανώσεις αυτής της μορφής χρειάζονται ειδικές διαδρομές πολλών χιλιομέτρων, με γεωγραφικό ανάγλυφο που να μην έχουν ενδιάμεσα κατοικημένες ζώνες και δρόμους με κυκλοφορία, τα τοπία της βορειοδυτικής Μακεδονίας κρίθηκαν περισσότερο κατάλληλα.

Baja Greece

Έτσι, ο αγώνας μετακόμισε στη Φλώρινα και λίγο αργότερα στην Καστοριά, πριν μεταβεί για μόνιμη εγκατάσταση στο Άργος Ορεστικόν. Και λέμε μόνιμη εγκατάσταση, επειδή ο Δήμος Άργους Ορεστικού αγκάλιασε το Baja Greece και του έδωσε αποφασιστική ώθηση με τη στήριξή του. Μεγαλύτερη απόδειξη το Κτίριο της Διοίκησης του αγώνα, που χρησιμοποιείται φέτος για τρίτη φορά και ολοκληρώθηκε πριν τρία χρόνια, με πρωτοβουλία του Δήμου. Ως αποτέλεσμα, το Baja Greece είναι ο μοναδικός αγώνας του είδους στον κόσμο, ο οποίος στεγάζεται σε δικό του κτίριο (νεόδμητο μάλιστα) και όχι σε τέντες. O δήμαρχος της πόλης κ. Πάνος Κεπαπτσόγλου, στην σύντομη ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την εκκίνηση, δεν παρέλειψε τον ρόλο του κ. Λευτέρη Αυγενάκη στην εξέλιξη αυτή, καθώς δικό του έργο ήταν η εξασφάλιση του κτιρίου που άνοιξε τι δρόμο για να ενταχθεί ο αγώνας στο καλεντάρι της FIA. Το πλεονέκτημα αυτό εκτιμήθηκε πολύ σοβαρά από τους παρατηρητές της FIA, που έπρεπε να επιλέξουν τους οκτώ αγώνες για το νεοϊδρυθέν Παγκόσμιο Κύπελλο Baja. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το 20% της θετικής απόφασής τους, κρίθηκε από αυτό. Αλλά τελικά, δεν είναι μόνο αυτό…

Baja Greece

Λίγα μέτρα πιο μακριά από το Κτίριο της Διοίκησης εκτείνεται το Service Park, σε έναν τετραγωνισμένο χώρο, στον οποίο μπορούν να εξυπηρετηθεί μεγάλος αριθμός αγωνιστικών αυτοκινήτων. Πολλές δεκαετίες πριν, στον ίδιο χώρο γινόταν εμποροπανήγυρις και αγοραπωλησία ζώων. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο χώρος δεν κτίστηκε και έμεινε άθικτος, δίνοντας σήμερα ζωή στο Service Park ενός παγκόσμιου αγώνα. Και δεν τελειώνουμε εδώ, αφού και το αεροδρόμιο «Αριστοτέλης» βρίσκεται πολύ κοντά, γεγονός που είναι επίσης σημαντικό για κάθε διεθνή αγώνα.

Όπως είδαμε τα πράγματα, γράφοντας την ανταπόκρισή μας για τα πεπραγμένα των παραμονών του αγώνα μέσα από το Γραφείο Τύπου (που φυσικά βρίσκεται στο Κτίριο της Διοίκησης) έχοντας δίπλα μας όλα όσα χρειαζόμαστε για να κάνουμε τη δουλειά μας, με την υποδομή που υπάρχει μετά από χρόνια σκληρής προσπάθειας το Rally Greece έχει τα φόντα να είναι παγκόσμιος αγώνας σε μόνιμη βάση.

Baja Greece

O αγώνας την Παρασκευή 24 Μαΐου περιλαμβάνει την Ειδική Διαδρομή «Μεσοποταμιά», συνολικού μήκους 151,31 χιλιομέτρων, την οποία τα πληρώματα θα διανύσουν δύο φορές («Μεσοποταμιά Ι» και «Μεσοποταμιά ΙΙ»). Τα συνολικά χιλιόμετρα, μαζί με αυτά των ειδικών διαδρομών, είναι 330.

Iστοσελίδα αγώνα: https://www.rallygreeceoffroad.gr/

Baja Greece

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ