top icon
Αγώνες/Διοργανώσεις

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις: Με όνομα βαρύ σαν ιστορία

Είναι φορές που το όνομα που κουβαλάς είναι βαρύ. Τόσο βαρύ που δεν μπορείς να αφήσεις τίποτα και κανέναν να σου στερήσει την επιτυχία. Το ίδιο ισχύει και για το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις.

Ένας αγώνα που δημιουργήθηκε ακολουθώντας τα χνάρια του Ράλλυ Ακρόπολις το οποίο έδειξε σε όλους πως από μια σπίθα μπορείς να δημιουργήσεις πυρκαγιά.

Και αυτή τη φορά η πυρκαγιά που δημιουργήσε το Ράλλυ Ακρόπολις είχε μόνο θετικές συνέπειες για την χώρα μας αλλά και εν τέλει για τους αγώνες αυτοκινήτου στην Ελλάδα. Σε ένα παλιό σημειωματάριο είναι γραμμένη η χρονολογία 1952, τότε ήταν που ξεκίνησαν όλα, από μία αστεία ιδέα “ας κάνουμε έναν αγώνα σε όλη την Ελλάδα με αυτοκίνητο σε διαδρομές που κανένας δεν είχε σκεφτεί να πάει”.

Αυτό ήταν, 1.923 χιλιόμετρα σε διαδρομές που κανείς δεν είχε αντικρύσει, στους κακοτράχαλους ελληνικούς χωματόδρομους, με την μαγεία όμως της ελληνικής φύσης να συντροφεύει τους ατρόμητους οηγούς σε αυτή την πρωτόγνωρη περιπέτεια.

Αλλά αυτή είναι η ιστορία της γέννησης του θρύλου που ακούει στο όνομα Ράλλυ Ακρόπολις και που θα μπορούσαμε να γράφουμε για αυτό κυριολεκτικά για χρόνια. Στο κείμενο που θα διαβάσετε θα μιλήσουμε για το ας πούμε παρακλάδι του το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις. Ενός αγώνα που δημιουργήθηκε έχοντας ως βάση τα ίδια συστατικά. Πάθος για το αυτοκίνητο, αγάπη για τους αγώνες, έντονη ροπή προς την περιπέτεια, γνωριμία με την ελληνική φύση και φυσικά το ταξίδι στο άγνωστο.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Ακολουθώντας το σωστό μονοπάτι

Το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις για να αποτελέσει και αυτό με τη σειρά του κάτι ξεχωριστό δεν θα έπρεπε να παρεκλίνει της φιλοσοφίας που είχε να κάνει με την περιπέτεια στο άγνωστο και την δοκιμή των ορίων τόσο ανθρώπων όσο και μηχανών. Ο αγώνας στο μυαλό όσων είχαν σκεφτεί την δημιουργία του, θα διεξαγόταν σε μέρη τα οποία είχαν συνδέσει το όνομα τους με την ιστορία της παγκόσμιας διοργάνωσης του Ράλλυ Ακρόπολις το οποίο με τη σειρά του είχε καταφέρει να αποκτήσει τεράστια φήμη και δημοφιλία στην μηχανοκίνητη κοινότητα όλα αυτά τα χρόνια.

Έχοντας όλα αυτά τα εχέγγυα, το μόνο που έμενε ήταν να τοποθετηθούν τα κομμάτια ώστε να ολοκληρωθεί το παζλ και να δημιουργηθεί ο θεσμός του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις. Αυτό τελικά δεν άργησε να συμβεί και το 2002 διοργανώνεται από την ΕΛΠΑ το 1ο Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις και Ράλλυ Αντίκα. Τα 45 πληρώματα που δήλωσαν συμμετοχή στην πρώτη χρονιά του αγώνα αντιμετώπισαν συνθήκες που μόνο ένα κλασικό Ράλλυ Ακρόπολις μπορούσε να προσφέρει, τρεις μέρες 11 ειδικές διαδρομές και 1.000 χιλιόμετρα έφεραν στα όρια τους όλους τους συμμετέχοντες.

Ιστορικό Ράλλυ ΑκρόπολιςΗ διαδρομή από τους Αγίους Θεόδωρους, το Πάσιο, το Λεβίδη, τη Βυτίνα και το Λιμποβίσι αλλά και από την Αρχαία Ολυμπία, το Λάλα, το δάσος της Φολόης και τα Καλάβρυτα στο κομμάτι της Πελοποννήσου και στη συνέχεια από το Γαλαξίδι, την Ιτέα, τους Δελφούς, την Αράχωβα και τον Ελικώνα στη διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας, άφησαν σε όλα τα πληρώματα άριστες εντυπώσεις από την Ελλάδα, μεταφέροντας ταυτόχρονα μνήμες παλιών Ράλλυ Ακρόπολις.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Επιπρόσθετα τα σπάνια διαμάντια της αυτοκίνησης τα οποία έλαβαν μέρος στο 1ο Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις και Ράλλυ Αντίκα μετέφεραν μοναδικές εικόνες στους λάτρεις του αυτοκινήτου αλλά και των απλών ανθρώπων που έτυχε να τα αντικρύσουν. Οι ηχητικές μελωδίες των εξατμίσεων συμπλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο το σπάνιο οπτικοακουστικό υπερθέαμα.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Η καταξίωση

Το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις, έχοντας περάσει το δύσκολο πρώτο τεστ συνέχισε και αυτό με τη σειρά του να γράφει την δική του ιστορία στο χώρο του κλασικού ιστορικού αυτοκινήτου. Όλο και περισσότερα πληρώματα τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό ήθελαν να λάβουν μέρος στον αγώνα μας καθώς οι δύσκολες και διάσημες ειδικές διαδρομές σε συνδυασμό με την σπάνια ομορφιάς ελληνική φύση έκαναν την διοργάνωση μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Στις ειδικές διαδρομές που σημάδεψαν την πορεία ενός από τους πιο διάσημους αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος, οχήματα μιας άλλης εποχής συνέχιζαν να γράφουν το έπος του Ελληνικού Μηχανοκίνητου Αθλητισμού και όχι άδικα.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις, με την πάροδο των ετών ήταν ένας αγώνας ακριβείας, ένας αγώνας ταχύτητας, ένας αγώνας αντοχής. Δεν σταμάτησε ποτέ να σέβεται την ιστορία του «Εθνικού μας Αγώνα» για αυτό και συνέχισε να αποτελεί δέλεαρ για τα πληρώματα, τους λάτρεις των αγώνων αλλά και για τους απλούς θεατές οι οποίοι θαύμαζαν τα καλοδιατηρημένα οχήματα που συμμετείχαν στον αγώνα τόσο στην κατηγορία Sporting όσο και στην κατηγορία Regularity.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του αγώνα φυσικά ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης σημείο εκκίνησης των περισσότερων διοργανώσεων του αγώνα. Ωστόσο το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις “ταξίδεψε” σε όλη την Ελλάδα για αυτό και είδαμε να διεξάγονται εκκινήσεις και σε υπόλοιπα μέρη της χώρας μας, δίνοντας μία ξεχωριστή εικόνα στην συγκεκριμένη διοργάνωση, παρολαυτά η Ακρόπολη θα είναι χαραγμένη στην μνήμη όλων μας ως το σημείο εκκίνησης τόσο του Ράλλυ Ακρόπολις όσο και του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Τι ξεχωριστό είχε το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις;

Αναμφίβολα υπάρχουν πολλοί αγώνες οι οποίοι έχουν αφήσει το στίγμα τους στον μηχανοκίνητο χώρο, το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις ήταν και είναι ένας από αυτούς. Ένας αγώνας ο οποίος συνδυάζει την απόλυτη διασκέδαση και τον έντονο συναγωνισμό για τα πληρώματα, καθώς και τις ιδανικές συνθήκες παρακολούθησης για τους χιλιάδες φίλους των αγώνων αυτοκινήτου.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Μπορεί η ταχύτητες να μην πλησιάζουν αυτές των σύγχρονων αγωνιστικών “όπλων” στις ειδικές διαδρομές ωστόσο το πνεύμα και η αίγλη των παλαιότερων εποχών έχει παραμείνει ακόμη και σήμερα. Άλλωστε όλοι μας έχουμε μνήμες με φορτηγάκια-service των ομάδων να μάχονται με τον χρόνο ώστε να επιδιορθώσουν κάποιο σημείο ενός πληγωμένου οχήματος σε κάποια άκρη του επαρχιακού μας οδικού δικτύου… εικόνες μιας άλλης εποχής που τις συναντάμε μόνο σε αυτές τις εκδηλώσεις-διοργανώσεις.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Μπορεί η άσφαλτος να υπερτερεί του χώματος τα τελευταία χρόνια ωστόσο ο χαρακτήρας του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις έχει μείνει αναλλοίωτος. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που ο αγώνας απέκτησε το δικό του κοινό… ο χαρακτήρας. Ποτέ δεν έπαψε να κινείται “παράλληλα” με το Ράλλυ Ακρόπολις. Ακολουθούσε τα χνάρια της παγκόσμιας κληρονομίας του εθνικού μας αγώνα, πιστοποιώντας όμως την δική του διαφορετικότητα και εκεί είναι που το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις έκανε την διαφορά σε σχέση με αντίστοιχες διογανώσεις άλλων χωρών.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Σε θολό τοπίο

Ωστόσο τα πράγματα για το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις δεν ήταν πάντα ρόδινα, πρόσωπα και καταστάσεις άλλαξαν φέρνοντας τον αγώνα σε δυσχερή θέση. Από την μία οι αλλαγές στην αρχή του σπορ οδήγησαν στην απαξίωση του αγώνα και στην σταδιακή εγκατάλειψη του και από την άλλη η αλλαγή στις προτιμήσεις των συμμετεχόντων έφεραν τον αγώνα σε αδιέξοδο.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Πολλές φορές το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών είτε λόγω λανθασμένων αποφάσεων, ήταν κατώτερο των περιστάσεων ωστόσο ποτέ δεν άλλαξε την ταυτότητα του. Ήταν και είναι μία ξεχωριστή διοργάνωση που μόνο όσοι έχουν λάβει μέρος μπορούν να καταλάβουν.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Τα κακώς κείμενα προσπάθησε να διορθώσει η ΟΜΑΕ σε συνεργασία με το Αθλητικό Σωματείο ΑΣΜΑ ώστε να βρει και πάλι το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις τον “σωστό δρόμο”, ωστόσο στην πραγματικότητα ποτέ ο αγώνας δεν απέκτησε την παλιά του αίγλη και για αυτόν τον λόγο ο αγώνας για πολλά χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Αλλαγή σελίδας

Το 2021 ήταν η χρονιά η οποία επέστρεψαν τα χαμόγελα στους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού της χώρας μας. Το Ράλλυ Ακρόπολις επιστρέφει δυναμικά στην παγκόσμια σκηνή και όλοι περιμένουν το ίδιο να γίνει και με το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Το Αθλητικό Σωματείο ΑΣΜΑ διοργανώνει με τη σειρά του το 2021 το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις στην Regularity εκδοχή του και παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν το ΑΣΜΑ δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν άπαντες. Δίπλα στον αγώνα βρίσκεται το Υφυπουργείο Αθλητισμού και ο Δήμος Αθηναίων.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Έχοντας ολοκληρωθεί ο αγώνας με επιτυχία, όλοι περιμένουν η επόμενη ημέρα της διοργάνωσης να φέρει χαμόγελα και αισιοδοξία και όχι αναποδιές και πισωγυρίσματα. Όλα δείχνουν πως πλέον όλοι έχουν καταλάβει το μέγεθος του εγχειρήματος για το 2022.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις 2022

Το 2022, το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις υπόσχεται την επιστροφή στις ρίζες του. Οι Τάσος Αθανασίου, Γιάννης Κέπετζης συνεργάστηκαν άψογα με τον πολύπειρο Άγγελο Ζήβα και δημιούργησαν έναν αγώνα ο οποίος θα προσφέρει έντονες συγκινήσεις.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Οι συμμετέχοντες στις 4-5 Ιουνίου θα έχουν να αντιμετωπίσουν 11 κλασικές μη επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές ενώ το ελεύθερο service στις απλές διαδρομές θα δώσει μία ακόμη νότα περιπέτειας στον φετινό αγώνα.

Ωστόσο η φετινή διοργάνωση έχει μία ιδιαιτερότητα. Στην κατηγορία Sporting δημιουργήθηκε ο θεσμός Acropolis Rally Legends στον οποίο μπορούν να λάβουν μέρος οχήματα των κατηγοριών Α και Ν με ημερομηνία έκδοσης Δελτίου Αναγνώρισης FIA από την 1η Ιανουαρίου 1991 μέχρι και τη 31η Δεκεμβρίου 1999.

Ενώ στην κατηγορία Regularity οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν διαφορετικές διαδρομές, ενώ ο αγώνας έχει επιλεγεί από την FIA ως ένας από τους προκριματικούς αγώνες που οδηγούν στον μεγάλο τελικό του FIA Regularity Trophy 2022.

Διαβάστε εδώ όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις 2022

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις

Με γνώμονα πως το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις αποτελεί ένα σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία των ελληνικών αγώνων, η επιστροφή του και πάλι στο κορυδαίο επίπεδο είναι ευθύνη όλων μας._ Γ. Τ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αρχείο 4Τ, Θάνος Ηλιόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις 2022
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ