top icon
Αγώνες

ERC – Ράλλυ di Roma Capitale: Το διεθνές “restart” των ράλλυ

Οι διεθνείς αγώνες ράλλυ επανεκκινούν από την Ιταλία, όπου αυτό το Σαββατοκύριακο διεξάγεται με επίκεντρο το Fiuggi στη Ρώμη, ο εναρκτήριος αγώνας του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ, το ασφάλτινο Ράλλυ di Roma Capitale.

Ήταν τα μέσα Μαρτίου, όταν ο 3ος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, το Ράλλυ Μεξικού, ολοκληρωνόταν πρόωρα, λόγω της επέλασης του κορονοϊού. Από τότε πέρασε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών και φτάσαμε στις 24-26 Ιουλίου, ώστε να έχουμε επισήμως την επανεκκίνηση των διεθνών αγώνων ράλλυ, με το Ράλλυ di Roma Capitale.

Ο ασφάλτινος αγώνας που έχει ως επίκεντρο τη Ρώμη, διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2013 και έκτοτε, παρουσίασε διαρκώς ανοδική πορεία, φτάνοντας να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ERC, το 2017. Ιθύνων νους του εγχειρήματος είναι o Max Rendina, ενώ το ρόλο του διοργανωτή έχει αναλάβει η δική του, Motorsport Italia. Παρόλο που αρχικά, οι Ιταλοί σχεδίασαν έναν αγώνα με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο και παρουσία θεατών, εντέλει το τελευταίο δε θα συμβεί, αφού η πρεμιέρα του ERC θα γίνει “κεκλεισμένων των θυρών”, δηλαδή χωρίς θεατές.

Rally di Roma Capitale

Το Ράλλυ di Roma Capitale, προσμετρά τόσο στη Γενική Κατάταξη του ERC, όσο και στα επιμέρους πρωταθλήματα Junior ERC1 (αυτοκίνητα προδιαγραφών R5) και ERC3 (αυτοκίνητα προδιαγραφών R2), ενώ αποτελεί και τον πρώτο γύρο του Abarth Rally Cup, το οποίο έχει συγκεντρώσει 3 συμμετοχές. Η αρχή γίνεται την Παρασκευή 24 Ιουλίου με το shakedown και την κατατακτήρια ειδική διαδρομή. Στη συνέχεια, τα πληρώματα θα κατευθυνθούν στο Castel Sant’Angelo της Ρώμης για την πανηγυρική εκκίνηση, ενώ θα ακολουθήσει και παρέλαση των αγωνιστικών μέσα στη Ρώμη, που θα καταλήξει στο Κολοσσαίο.

Το καθαρά αγωνιστικό μέρος του Ράλλυ di Roma Capitale θα ξεκινήσει το Σάββατο 25 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 26 Ιουλίου, έπειτα από 15 ειδικές διαδρομές και 197,8 αγωνιστικά χιλιόμετρα σε ασφάλτινη επιφάνεια. Καθώς αποτελεί την επανεκκίνηση των διεθνών ράλλυ, ο αγώνας έχει λάβει μεγάλη προσοχή από τη διεθνή αγωνιστική κοινότητα, συγκεντρώνοντας πολλές και ενδιαφέρουσες συμμετοχές. Κορυφαία εξ αυτών, έστω και αν δεν προσμετρά στη Γενική Κατάταξη, είναι εκείνη των Dani Sordo-Carlos Del Barrio, οι οποίοι επιστρέφουν στην αγωνιστική δράση μετά από καιρό, με το εργοστασιακό Hyundai i20 Coupe WRC. Στο “Rally Stars Roma Capitale” όπως ονομάζεται, συμμετέχουν ακόμη οι Pierre Louis Loubet-Vincent Landais, στην πρώτη εμφάνιση του νεαρού Κορσικανού με Hyundai i20 Coupe WRC, καθώς και οι γνωστοί μας από το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις, “Pedro”-Emmanuele Baldaccini, με Ford Fiesta WRC της M-Sport.

Basso

Στο “κανονικό” Ράλλυ di Roma Capitale, συμμετέχουν 85 πληρώματα. Με το Νο.1 στις πόρτες, θα ξεκινήσουν οι περσινοί νικητές του αγώνα, Giandomenico Basso-Lorenzo Granai (Volkswagen Polo GTI R5), οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επαναλάβουν την περσινή τους επιτυχία. Το έργο τους δε θα είναι εύκολο, αφού στον αγώνα συμμετέχουν συνολικά 36 (!) αυτοκίνητα προδιαγραφών R5. Από τους συνδυασμούς που ακολουθούν το ERC, ξεχωρίζει η παρουσία των Craig Breen-Paul Nagle (Hyundai i20 R5), οι οποίοι θα ακολουθήσουν το θεσμό εξελίσσοντας ελαστικά για την ινδική MRF, παράλληλα με τη συμμετοχή τους και σε αγώνες του WRC ως εργοστασιακό πλήρωμα της Hyundai . Ακόμη, σημαντικές πιθανότητες διάκρισης έχουν οι Alexey Lukyanuk-Dmitry Eremeev (Citroen C3 R5), με το γνωστό μας Ρώσο οδηγό να έχει αναδειχθεί νικητής στον αγώνα το 2018.

Breen

Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται η ασφάλτινη πρεμιέρα των Oliver Solberg-Aaron Johnston (VW Polo R5), καθώς και οι συμμετοχές των Emil Lindholm-Mikael Korhonen (Skoda Fabia R5 evo) και Adrien Fourmaux-Renaud Jamoul (Ford Fiesta R5 MK II) οι οποίοι “προέρχονται” από το WRC 2 και WRC 3 αντίστοιχα. Στα ιταλικά πληρώματα που είναι ικανά για διάκριση συγκαταλέγονται οι Andrea Crugnola-Pietro Ometto (Citroen C3 R5), καθώς και οι Simone Tempestini-Sergiu Itu (Skoda Fabia R5), αν και ο 26χρονος Ιταλός συμμετέχει με ρουμανική λισάνς στον αγώνα. Επιπλέον, από διεθνείς συμμετοχές, δυναμική θα είναι η παρουσία γερμανικών πληρωμάτων, χάρη στους Marijan Griebel-Pirmin Winklhofer (Citroen C3 R5), Fabian Kreim-Christian Frank (Volkswagen Polo R5), Dominik Dinkel-Ursula Mayrhofer (Skoda Fabia R5 evo), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη συμμετοχή των περσινών τιτλούχων ERC 3 Junior, Efren Llarena-Sara Fernandez (Citroen C3 R5), των Ιρλανδών Callum Devine-Brian Hoy (Hyundai i20 R5) που αποτελούν και μέλη της Hyundai Junior Team καθώς και των Σλοβένων Bostjan Avbelj-Damijan Andrejka (Skoda Fabia R5), που έχουν δώσει θετικά δείγματα γραφής παρά τη μικρή εμπειρία του οδηγού.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για τους “δικίνητους” Juniors, όπου συμμετέχουν 13 πληρώματα, εκ των οποίων ξεχωρίζουν οι Σουηδοί Dennis Radstrom-Johan Johansson και οι Εσθονοί Ken Torn-Kauri Pannas, αμφότεροι με Ford Fiesta Rally4.

Rally di Roma Capitale

Ράλλυ di Roma Capitale – Πρόγραμμα TV

Σάββατο 25 Ιουλίου

00:30-01:00 (Eurosport 2) – Σύνοψη 1ης ημέρας

Κυριακή 26 Ιουλίου

00:30-01:00 (Eurosport 2) – Σύνοψη 2ης ημέρας

Το ERC θα μεταδόσει μέσω της σελίδας Facebook,  τις ειδικές διαδρομές 2 (Σάββατο 25 Ιουλίου, 11:02), 5 (Σάββατο 25 Ιουλίου, 17:15), 11 (Κυριακή 26 Ιουλίου, 13:34) και 15 (Κυριακή 26 Ιουλίου, 18:15), ενώ θα υπάρχει ζωντανή  μετάδοση και από την ανασυγκρότηση του Σαββάτου 25 Ιουλίου, στις 20:00. Όλα τα παραπάνω, αφορούν σε ώρα Ελλάδος.

Live timing και ενημέρωση κατά τη διάρκεια του αγώνα, υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα του FIA ERC

Περισσότερες πληροφορίες για το Ράλλυ di Roma Capitale μπορείτε να βρείτε στην ειδική σελίδα του αγώνα, στο site του FIA ERC.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ