top icon
Αγώνες

F1: Μία θέση για δύο στη Williams

Θέμα των ημερών (πέραν των Χριστουγέννων και των εδεσμάτων που τα συνοδεύουν) είναι και το ποιος θα καλύψει την κενή θέση στη Williams το 2018. Robert Kubica ή Sergey Sirotkin;

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Sirotkin έχει προκύψει ως ο επικρατέστερος αντικαταστάτης του Felipe Massa στη βρετανική ομάδα, καθώς το οικονομικό πακέτο που προσφέρει, αλλά και η απόδοσή του στις δοκιμές του Άμπου Ντάμπι, έπεισαν τους ανθρώπους του Grove, που φαίνεται πως ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τον πρώην δοκιμαστή της Renault.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο χορηγιών που προσφέρει ο κάθε υποψήφιος, στην περίπτωση του Kubica, η Lotos είναι -όπως αναμενόταν- η βασική υποστηρικτής της προσπάθειάς του να επιστρέψει στο σπορ. Μάλιστα, υπήρξε πρόσφατα και η φήμη πως ο Πολωνός προσφέρει κοντά στα 6 εκ. ευρώ στη Williams, ώστε να οδηγήσει για λογαριασμό της ως τον 7ο αγώνα της σεζόν, και αν δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, να δώσει τη θέση του στον Sirotkin.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος έχει την πλήρη στήριξη της SMP Bank, της ρωσικής τράπεζας που αποτελεί σημαντικό αρωγό κάθε προσπάθειας των Ρώσων οδηγών (βλ. Kvyat, Petrov). Το ακριβές ποσό της χορηγίας προς την Williams δεν έχει αποκαλυφθεί, όμως οι φήμες κάνουν λόγο για κοντά στα 15-18 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, σε ό,τι έχει να κάνει με το αγωνιστικό σκέλος, πρέπει να καταστεί σαφές πως οι δοκιμές στη Formula 1 είναι κάτι το ιδιαιτέρως περίπλοκο και η εικόνα που έχουμε είναι -πολλές φορές- ημιτελής.

Το ρεπορτάζ έγκριτων μέσων του εξωτερικού μιλά για μία σαφή αδυναμία του Kubica να διαχειριστεί τις πολύ μαλακές γόμες (π.χ. την ultrasoft ή την hypersoft) στον έναν γρήγορο γύρο, αλλά και για μία εξίσου σαφή υπεροχή του στα long runs, εκεί που αντιστοίχως υστερεί ο Sirotkin.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πολωνός οδήγησε την Τρίτη το πρωί με την ultrasoft (με setup της ομάδας, το οποίο δεν μπόρεσε να αλλάξει) και μέσα σε ένα διάστημα 14 γύρων, ήταν 0.6 δλ. ταχύτερος του Massa. Φυσικά, ήταν με τη γόμα του 2018, αλλά και με σαφώς πιο αδύναμο κινητήρα σε σχέση με τον αγώνα που είχε προηγηθεί. Την Τετάρτη, όταν έγιναν οι μετατροπές που είχε ζητήσει, ο Sirotkin ήταν ταχύτερος στον έναν γύρο, αλλά όχι και στη διάρκεια ενός μεγαλύτερου stint.

Σε συνθήκες χαμηλού φορτίου καυσίμου για την επίτευξη γρήγορου χρόνου, ο Kubica ήταν 0.9 δλ. πιο αργός από τον χρόνο που έκανε ο Massa στις κατατακτήριες του Σαββάτου, πράγμα που οφείλεται τόσο στην θερμοκρασία της πίστας, όσο και στη δική του αδυναμία να διαχειριστεί το ελαστικό. Αυτό όμως είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί με την εξάσκηση και την συνεχή «τριβή» με τις νέες γόμες, που ούτως ή άλλως είναι άγνωστες σε ομάδες κι οδηγούς.

Το ζητούμενο όμως για τη Williams είναι να βρει τον τέλειο συνδυασμό οδηγικής ικανότητας και χορηγιών, και μέχρι στιγμής αυτό το προσφέρει o Sirotkin. Το γεγονός ότι η τελική απόφαση θα παρθεί τον Ιανουάριο δείχνει πως ακόμη τελείται μία «ζύμωση» στο εσωτερικό της ομάδας, που ξέρει πως έχει στα χέρια της δύο εξίσου δυνατά «χαρτιά», αλλά πρέπει να τα παίξει έξυπνα για να φύγει κερδισμένη και χωρίς να το μετανιώσει.

Όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, κανείς δε γνωρίζει αν τελικά ο Kubica είναι πράγματι τόσο εκτός κάδρου όσο θέλουμε να πιστεύουμε, ή αν ο Sirotkin είναι το απόλυτο φαβορί. Το πιθανότερο είναι, μαζί με τη γαλοπούλα, στο Grove να κοιτάνε και τα data από τις δοκιμές._Δ.Μ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ