top icon
Αγώνες

F1 – Πρεμιέρα για τα ελαστικά Pirelli με πιστοποίηση FSC

To Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1 του 2024 είναι ο πρώτος θεσμός του μηχανοκίνητου αθλητισμού που χρησιμοποιεί ελαστικά με πιστοποίηση Forest Stewardship Council (FSC).

Η Pirelli είναι η πρώτη εταιρεία που παράγει μια πλήρη πιστοποιημένη σειρά ελαστικών FSC (Forest Stewardship Council) για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Από φέτος, όλα τα ελαστικά που χρησιμοποιούνται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα F1 θα φέρουν το λογότυπο FSC. Αυτό δεικνύει ότι το φυσικό καουτσούκ εντός του ελαστικού συμμορφώνεται με τα αυστηρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια που απαιτούνται από τον FSC, τον κορυφαίο μη κυβερνητικό οργανισμό στον κόσμο για τη βιώσιμη υλοτομία και την εκμετάλλευση των φυσικών δασικών πόρων.

Αυτή η πιστοποίηση, που ανακοινώθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2023, όταν η Pirelli ανανέωσε τη συμφωνία της ως παγκόσμιος αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών της F1 ως και το 2027, ισχύει για όλα τα ελαστικά που χρησιμοποιούνται στην πίστα, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, περιλαμβανομένων των δοκιμών εξέλιξης πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Τα ελαστικά με πιστοποίηση FSC προέρχονται μέσα από ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που ξεκίνησε το 2022, με σαφή αποτελέσματα τόσο σε αξιοπιστία όσο και σε απόδοση.

Pirelli FSC

Οι χθεσινές ελεύθερες δοκιμές στο πλαίσιο του Bahrain GP 2024 έγιναν με αυτά τα πιστοποιημένα ελαστικά. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, που δείχνει τη δέσμευση της Pirelli να προσφέρει ολοένα και πιο βιώσιμες επιδόσεις-λύσεις ακόμη και μέσα στο απαιτητικό περιβάλλον του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ξεκινώντας από την πιο προηγμένη και ανταγωνιστική μορφή του, τη F1. Η Pirelli έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Για έκτη συνεχή χρονιά έχει θέση στη λίστα Climate A 2023, από το CDP (Carbon Disclosure Project), έναν διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ερευνά και προωθεί κρίσιμες πληροφορίες για το περιβάλλον. Η Pirelli είναι επίσης ο πρώτος κατασκευαστής ελαστικών που έλαβε βαθμολογία τριών αστέρων στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Διαπίστευσης της FIA. Σε συνεργασία με τη FIA και τη F1, η ιταλική εταιρεία ενισχύει τη θέση της στην πρώτη γραμμή έρευνας και ανάπτυξης της νέας τεχνολογίας, τόσο από τεχνική όσο και από αθλητική πλευρά, για να υποστηρίξει το έργο που γίνεται στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός ελαστικού F1. Η πιστοποίηση FSC εντάσσεται σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό από την Pirelli τα τελευταία χρόνια:

• Όλα τα ελαστικά που στέλνει η Pirelli στην πίστα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Grand Prix – και χρησιμοποιούνται στους αγώνες F1, F2, F3 και F1 Academy – μετά τη χρήση, μετατρέπονται σε δευτερεύουσες πρώτες ύλες, για πολλαπλές κυκλικές χρήσεις.
• Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ελαστικών F1, F2, F3 και F1 Academy προέρχεται αποκλειστικά από 100% πιστοποιημένες, ανανεώσιμες πηγές.
• Η χρήση τεχνολογίας «εικονικού» σχεδιασμού για όλα τα ελαστικά όχι μόνο μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανάπτυξης, αλλά κυρίως τον αριθμό των φυσικών πρωτοτύπων που χρειάζονται, περιορίζοντας τα χρησιμοποιούμενα υλικά.
• Η εξάλειψη των ηλεκτρικών κουβερτών για τα βρόχινα ελαστικά στη F1 που εφαρμόστηκε από πέρυσι στο Μονακό, μειώνει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.
• Η αλυσίδα εφοδιασμού με έμφαση στις θαλάσσιες μεταφορές έναντι των αεροπορικών μεταφορών, μειώνει τις εκπομπές ρύπων.

Pirelli FSC

Τι είναι η πιστοποίηση FSC;
Το Forest Stewardship Council (FSC) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προάγει με βιώσιμο τρόπο τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προοπτικές –καλύπτει περισσότερα από 150 εκατομμύρια εκτάρια πιστοποιημένων δασών– και αποτελεί το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τη βιώσιμη εκμετάλλευση δασών. Τα αυστηρά πρότυπα διαχείρισης δασών του FSC διασφαλίζουν τη διαχείριση των δασών για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Παράλληλα ωφελούνται οικονομικά οι τοπικοί εργαζόμενοι και οι κοινότητες με τρόπο σημαντικό για αυτούς. Η ισχυρή διαδικασία πιστοποίησης FSC διασφαλίζει ότι το πιστοποιημένο υλικό διαχωρίζεται από το μη πιστοποιημένο υλικό σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, από τη φυτεία μέχρι τον κατασκευαστή ελαστικών.

F1

Η αλυσίδα εφοδιασμού με φυσικό καουτσούκ της Pirelli
Η πιστοποίηση FSC του φυσικού καουτσούκ από πιστοποιημένες φυτείες που χρησιμοποιούνται από την Pirelli για την κατασκευή ελαστικών για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της F1 είναι το τελευταίο βήμα στο μακροχρόνιο πρόγραμμα της εταιρείας για βιώσιμη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού καουτσούκ. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός οδικού χάρτη βέλτιστων πρακτικών στις διάφορες χώρες προέλευσης για το φυσικό καουτσούκ, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες που ορίζονται στην πολιτική «Pirelli Sustainable Natural Rubber» που ακολουθείται από το 2017. Αυτό το έγγραφο είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με βασικούς μετέχοντες στην αλυσίδα αξιοποίησης του φυσικού καουτσούκ, περιλαμβανομένων των διεθνών ΜΚΟ, των κύριων προμηθευτών φυσικού καουτσούκ της Pirelli, των καλλιεργητών και των πωλητών στην αλυσίδα εφοδιασμού, των πελατών αυτοκινήτων και άλλων παγκόσμιων οργανισμών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ