top icon
Αγώνες

Formula 1: O James Vowles νέος επικεφαλής της Williams

Έμπειρος μηχανικός και υπεύθυνος στρατηγικής Formula 1, ο James Vowles αναλαμβάνει τα ηνία της Williams.

Με 20ετή εμπειρία σε τέσσερεις ομάδες της Formula 1, και συμμετοχή ως μηχανικός και υπεύθυνος στρατηγικής στην κατάκτηση 9 Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Κατασκευαστών και 8 Οδηγών, ο 43χρονος James Vowles αναλαμβάνει τα καθήκοντα του επικεφαλής της ομάδας Formula 1 της Williams από τις 20 Φεβρουαρίου.

Ο James Vowles καλείται να καλύψει το κενό που άφησε στην ομάδα η αποχώρηση (ή απομάκρυνση, όπως το δείτε) του Jost Capito από την ιστορική αυτή ομάδα.

Η Williams έχει κατακτήσει 9 φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών Formula 1 και 7 φορές το Οδηγών, πράγμα που την κατατάσσει στις 5 σπουδαιότερες ομάδες του αθλήματος, μαζί με την Ferrari, την McLaren, την Mercedes και την Lotus.

Έχει όμως συμπληρωθεί ένα τέταρτο του αιώνα, από την τελευταία φορά που η Williams γεύτηκε τη χαρά του Πρωταθλητή Formula 1, το 1997 με τον Jacques Villeneuve.

Έτσι, η Αμερικανική Dorilton Capital στην οποία ανήκει πλέον η Williams, προχωρά σε σημαντικές μεταγραφές, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον Άγγελο Τσιαπάρα, επικεφαλής του αρχικού σχεδιασμού, και από σήμερα τον James Vowles, ως επικεφαλής της ομάδας.

Williams Rascing Formula 1

Ο James Vowles γεννήθηκε στη Βρετανία στις 20 Ιουνίου 1979 και έχει κάνει σπουδές σε επίπεδο MSc στη Μηχανολογία και την Διοίκηση του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, στο Πανεπιστήμιο του Cranfield.

Η εμπλοκή του στην Formula 1 άρχισε πριν 20 χρόνια στην British American Racing, ως μηχανικός, και συνέχισε μαζί τους όταν αγοράστηκαν από την Honda, παραμένοντας εκεί ως υπεύθυνος στρατηγικής του Jenson Button το 2009 υπό το όνομα του Brawn. Και συνέχισε πάντα όταν η ομάδα πέρασε στα χέρια της Mercedes, αρχικά ως υψηλόβαθμος μηχανικός και στη συνέχεια ως υπεύθυνος στρατηγικής.

Τώρα, ως επικεφαλής της Williams, θα έχει την ευκαιρία να μεταφέρει στην ιστορική πλην πολύπαθη ομάδα όλα όσα έμαθε ύστερα από 20 χρόνια και 17 παγκόσμιους τίτλους στη Formula 1.

Λέει ο ίδιος ο James Vowles: «Ανυπομονώ να αναλάβω τα νέα μου καθήκοντα στην Williams Racing. Αποτελεί τιμή η συνεργασία με μια ομάδα με τόσο πλούσια παράδοση στη Formula 1. Είναι ένας θρύλος του αθλήματός μας και αισθάνομαι έτοιμος να αναλάβω την πρόκληση. Η Williams με εμπιστεύθηκε και την εμπιστεύομαι και εγώ. Η ομάδα αυτή διαθέτει εξαιρετικό δυναμικό και το ταξίδι μας μαζί αρχίζει σε λίγες εβδομάδες».

Formula 1 James Vowles Lewis Hamilton

Ο James Vowles συνετέλεσε σε 6 από τα 7 Παγκόσμια Πρωταθλήματα του Lewis Hamilton

Ο Matthew Savage, επικεφαλής της Dorilton Capital, χαρακτήρισε τον James Vowles ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Formula 1 ενώ ο Toto Wolff, επικεφαλής της ομάδας της Mercedes, του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη νέα του ομάδα, με την οποία άλλωστε ο Wolff και η Mercedes διατηρούν στενούς δεσμούς.

Ο James Vowles λοιπόν πιστεύει ότι ο νέος του ρόλος, του επικεφαλής της Williams, δεν αποτελεί δε τόσο μεγάλό άλμα σε σχέση με τον προηγούμενο ρόλο του στη Mercedes, λαμβάνοντας υπ’ όψη τη διαφορά μεγέθους ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Θυμίζουμε ότι η Williams έκλεισε την περσινή σεζόν στην τελευταία θέση του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών Formula 1, πράγμα που ενδεχόμενα επέβαλε τις αλλαγές σε επίπεδο κορυφής.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο James Vowles σταδιακά αποκόπηκε από τον ρόλο του στη Mercedes ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, εύλογα δημιουργεί υπόνοιες ότι ίσως είχε ήδη αποφασισθεί η απομάκρυνση του Jost Capito από τότε και η διαδοχή του από τον Vowles, στον οποίο ο όμιλος Mercedes έδωσε χρόνο να προετοιμαστεί για τα νέα του καθήκοντα, ενώ η ομάδα της Mercedes στη Formula 1 προετοίμαζε το ομαλό πέρασμα της στρατηγικής σε ένα νέο επιτελείο.

Ο ίδιος ο Toto Wolff πιστεύει ότι η επίδραση του James Vowles στην ομάδα της Williams θα είναι όχι απλώς θετική αλλά “φανταστική“, με το ιδιαίτερα θετικό πρόσημο που δίνουν σε αυτή τη λέξη οι Γερμανόφωνοι.

Δεν είναι λίγοι, λοιπόν, όσοι αναρωτιούνται, μήπως η μετακίνηση αυτή του James Vowles σημαίνει ότι η Mercedes μετατρέπει την Williams σε θυγατρική της ομάδα, εν όψει μάλιστα του αυξημένου ανταγωνισμού που μπορεί να φέρει μια είσοδος της Andretti στη Formula 1.

James Vowles Formula 1

James Vowles

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ