top icon
Αγώνες

Συνέντευξη: Μανώλης Ρινάκης

Συναντάμε τους Ρινάκη-Ματαλιωτάκη στο Ράλλυ Κένταυρος. Την επόμενη ημέρα, ο Σ.Χ. συζητάει εφ όλης της ύλης με τον οδηγό, που ευαισθητοποιεί θετικά σχετικά με το πώς οδηγεί και με το πώς συμπεριφέρεται…

Διαβάστε τη συνέντευξη του Μανώλη Ρινάκη στο www.4troxoi.gr:

Καλημέρα σας κ. Ρινάκη… Καλημέρα φίλε Μάνο!

Μάνος Ρινάκης: “Καλημέρα και σε εσάς. Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω για τον χρόνο σας, εσάς και το περιοδικό σας, που μας μεγάλωσε…”

Να συστηθούμε: Πότε και που και με τι ξεκίνησες τη δική σου αγωνιστική διαδρομή;

Μ.Ρ.: “Η αγωνιστική μου διαδρομή ξεκίνησε το 2005 σε ηλικία 27 ετών σε αγώνες regularity και δεξιοτεχνίας, με ιστορικό όχημα ένα Mazda RX3 1300 κ.εκ. του 1978, έχοντας στο πλευρό μου σε κάθε προσπάθεια τον Alex Levis, που με κατευθύνει και συμβουλεύει σε κάθε βήμα”.

Manos Rinakis-Alexandros Mataliotakis

Πρόσφατα, προχθές συμμετείχες στο Ράλλυ Κένταυρος. Πώς πήγε ο αγώνας στο για εσάς στο Πήλιο; Ποια είναι η γνώμη σου για το επίπεδο του συναγωνισμού στην κατηγορία C5-Α6;

Μ.Ρ.: “Ο αγώνας για μένα ήταν κατ’ αρχήν αναγνωριστικός, αφού σκοπός ήταν γνωρίσω το μέρος και να οδηγήσω σε μια από τις πλέον απαιτητικές ειδικές της Ελλάδος, όπως είναι το Καράβωμα, αποκτώντας όσο το δυνατόν  περισσότερη εμπειρία

“Το επίπεδο συναγωνισμού στην Α6 είναι πολύ υψηλό από πλευράς αυτοκινήτων και οδηγών, γεγονός που αποτυπώνεται με το πλασάρισμα του πρώτου της κατηγορίας, στην 5η θέση της Γενικής Κατάταξης.

“Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος από την παρουσία μας για πρώτη φορά σε ένα από τα πλέον δύσκολα και απαιτητικά ασφάλτινα τερέν όσον αφορά την οδήγηση, παρόλο που είχαμε πρόβλημα στα φρένα από τα μέσα της 2ης ειδικής “Καράβωμα”, χωρίς πετάλι φρένου και με την πρωτόγνωρη για μένα εμφάνιση της ομίχλης στην αρχή της 5ης ειδικής Κισσός. Αποκαθιστώντας το πρόβλημα των φρένων βελτιώσαμε αισθητά τις επιδόσεις μας στο δεύτερο loop, γράφοντας αξιοπρεπείς χρόνους”.

 Αν ήταν αύριο ο αγώνας τι θα άλλαζες στο αυτοκίνητο; Σε προσέγγιση;

Μ.Ρ.: “Σίγουρα θα το ήθελα περισσότερο δυνατό στις ψηλές στροφές. Και θα άλλαζα τα ελαστικά Michelin με Pirelli”.

Manos Rinakis-Alexandros Mataliotakis

Σε τι επίπεδο συνεργάζεσαι με το συνοδηγό σου, τον πολύπειρο Αλέξανδρο  Ματαλιωτάκη; Πέρα από το διάβασμα…

Μ.Ρ.: “Ο άνθρωπος είναι σε άλλο επίπεδο και κάνω προσπάθειες για να τον φτάσω (γέλια)!

“Δεν είναι τόσο το διάβασμα και οι συμβουλές του στις δοκιμές και στον αγώνα, είναι η κουλτούρα του μηχανοκίνητου που σου περνά με τον τρόπο του, ενώ ταυτόχρονα σε τροφοδοτεί με την εμπειρία και τις γνώσεις του χωρίς να τα «πουλάει», απλά τα προσφέρει με το χιούμορ και το χαμόγελό του. Πραγματικά, είναι ένας υπέροχος, γεμάτος ζωή άνθρωπος, και είμαι τυχερός που είμαι φίλος του”.

Μαζί με τους αδελφούς Χριστακίδη στο χώρο σέρβις, είδα τον φίλο Γιάννη Σέγκο. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχεις εκεί; Οπότε, Βοηθάς εσύ; Τρέλανέ μας τώρα…

Μ.Ρ.: “Την συντήρηση και την όλη προετοιμασία του αυτοκινήτου για τους αγώνες, την κάνω μόνος μου υπό μορφή ψυχοθεραπείας. Στα σέρβις των αγώνων έχω την βοήθεια του πάντα πρόθυμου εραστή των αγώνων, πρώην αγωνιζόμενου, σπόρτσμαν και φίλου Γιάννη Σέγκου και ενίοτε, κατά περίπτωση, την βοήθεια και τις συμβουλές της ομάδας του Χρήστου Χριστακίδη”.

Manos Rinakis-Alexandros Mataliotakis

Πώς ήταν η οργάνωση του Ράλλυ Κένταυρος;

Μ.Ρ.: “Η σχεδίαση και οι ειδικές του αγώνα ήταν πραγματικά εξαιρετικές και τις λάτρεψα, καθώς συμμετείχα για πρώτη φορά στο Κένταυρος. Νομίζω ότι ο τερματισμός δεν ήταν ανάλογου επιπέδου της όλης οργάνωσης”.

Θα μας ενημερώσεις για το δικό σου Peugeot 106 της Α6; Ποιες είναι οι προδιαγραφές του; Τι “καλούδια” έχει και τι δεν έχει; Σκοπεύεις να το βελτιώσεις;

Μ.Ρ.: “Είναι ένα τυπικό Α6 με αναρτήσεις Öhlins, δαγκάνες της ΑΡ racing, ένα σειριακό κιβώτιο 5 σχέσεων της Sadev, 23αρες ράβδους πίσω και ότι άλλο απαιτεί η κατηγορία αυτή. Οπότε, απομένει η βελτίωση του κινητήρα στο ανώτατο επίπεδο της κατηγορίας, όταν καταφέρω να εξαντλήσω τα όρια του υπάρχοντος. Είμαι άνθρωπος που προτιμώ τα μικρά και σταθερά βήματα εξέλιξης, τόσο δικής μου όσο και του αυτοκινήτου μου”.

Ποιος είναι ο επόμενος αγώνας που θα συμμετάσχεις;

Μ.Ρ.: “Το Ράλλυ Παλάδιο”.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το 2021;

Μ.Ρ.: “Με τις γενικότερες συνθήκες που ζούμε λόγω κορονοϊού είναι νωρίς θα δούμε και ανάλογα θα αποφασίσουμε”.

Αυτοκίνητο-όνειρο για την επόμενο ημέρα;

Μ.Ρ.: “Ένα R2 ή R3”.

Σκέφτεσαι συμμετοχή σε χωμάτινο Ράλλυ;

Μ.Ρ.: “Ναι! Θα το ήθελα πάρα πολύ και είναι στα σχέδιά μου, ένας αγώνας γνωριμίας με το χωμάτινο τερέν”.

Manos Rinakis-Alexandros Mataliotakis

Απαντώντας μονολεκτικά:

Δυο Πρωταθλήματα ή μικτό; > “Πρωτάθλημα Χώματος με Γενική και Ν/Α, Πρωτάθλημα Ασφάλτου με F2”.

Α6 ή R2; > Πάμε μπροστά! R2…”

Αγαπημένος αγώνας; > “Παλάδιο”

Καλύτερη επίδοση; > “8ο Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις (2009) –  1ος C1

Παλάδιο 2019,  2ος F2″

Η Τέλεια διαδρομή σου; > “Μέχρι πρότινος ήταν ο Αγ. Ιωάννης στα Μέγαρα, τώρα πια ερωτεύτηκα το Καράβωμα!”

Καθημερινό αυτοκίνητο; > “Peugeot 205 Rallye”

Αγαπημένο φαγητό; >“Κουνέλι στιφάδο με τηγανιτές πατάτες”.

Καφές στη Γλυφάδα ή Κρέπα στου Γιαννούλη; > “Κρέπα στον Γιαννούλη με νέους και βετεράνους, σχολείο για μένα…”

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αρχείο Μανώλη Ρινάκη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ