top icon
Αγώνες

Επίσημο: Το Ράλλυ Arctic Φινλανδίας στο WRC

Η εξέλιξη που περιμέναμε εδώ και αρκετές εβδομάδες γίνεται πραγματικότητα, καθώς το Ράλλυ Arctic στη Βόρεια Φινλανδία θα αποτελέσει τον 2ο γύρο του φετινού WRC, στις 26-28 Φεβρουαρίου.

Από τις πρώτες στιγμές της ανακοίνωσης πως το Ράλλυ Σουηδίας που είχε προγραμματιστεί για τις 14-16 Φεβρουαρίου, ακυρώθηκε, υπήρξαν πληροφορίες ότι ξεκίνησε μια προσπάθεια διοργάνωσης αγώνα, σε χιονισμένες ειδικές διαδρομές της Βόρειας Φινλανδίας.

Η συμφωνία ανάμεσα στους διοργανωτές του WRC, την AKK -φινλανδική ομοσπονδία- και τους τοπικούς οργανωτές επιτεύχθηκε, οπότε το Ράλλυ Arctic πήρε το χρίσμα να αποτελέσει τον δεύτερο αγώνα της φετινής χρονιάς, στις 26-28 Φεβρουαρίου.

Το Ράλλυ Arctic (Powered by CapitalBox) θα έχει ως επίκεντρο το Rovaniemi της Βόρειας Φινλανδίας, στον Αρκτικό κύκλο, καθιστώντας τον αγώνα στον βορειότερο που έχει πραγματοποιηθεί στο WRC, με θερμοκρασίες έως και -30°C. Η συγκεκριμένη περιοχή, που είναι γνωστή ως πατρίδα του Αγίου Βασίλη, προσελκύει πολλούς τουρίστες, οι οποίοι ταξιδεύουν στη Λαπωνία για να δουν τις εντυπωσιακές εικόνες που δημιουργούνται από τους χρωματισμούς του ουρανού στον Αρκτικό Κύκλο.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου με shakedown, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα διεξαχθούν οι πρώτες ειδικές διαδρομές. Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου περιλαμβάνει 3 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές, ενώ η τρίτη ημέρα, Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, θα ρίξει την αυλαία με την Power Stage, που θα είναι η τελευταία εκ των 10 ειδικών διαδρομών, μήκους 260 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Ράλλυ Arctic θα έχουμε και στις 15-16 Ιανουαρίου, αφού στην ίδια περιοχή θα πραγματοποιηθεί ο παραδοσιακά εναρκτήριος αγώνας του Φινλανδικού Πρωταθλήματος Ράλλυ, που είθισται να φιλοξενεί αρκετούς “διάσημους” οδηγούς, από το WRC ή και την F1. Φέτος, μεταξύ των συμμετεχόντων θα βρεθούν ο Juho Hanninen, ο οποίος θα οδηγήσει για εξέλιξη ένα εργοστασιακό Toyota Yaris WRC, ο Valtteri Bottas με Citroen DS3 WRC και οι Oliver Solberg, Ole Christian Veiby με Hyundai i20 R5.

Αμέσως μετά από την ολοκλήρωση αυτού του αγώνα, θα ξεκινήσει η διαδικασία διοργάνωσης του χιονισμένου γύρου του WRC, ο οποίος θα διεξαχθεί στην ίδια περιοχή και θα φιλοξενηθεί στις αντίστοιχες υποδομές. Με αυτή την εξέλιξη, η Φινλανδία θα φιλοξενήσει δύο αγώνες φέτος στο πλαίσιο του WRC, αφού στο ημερολόγιο παραμένει και το “κλασικό” Ράλλυ Φινλανδίας, που προγραμματίζεται για τις 29 Ιουλίου-1 Αυγούστου.

WRC Calendar 2021

“Από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε τον Δεκέμβριο πως το Ράλλυ Σουηδίας δε θα διεξαχθεί, συνεργαστήκαμε με την AKK Sports, την πόλη του Rovaniemi και τους φίλους του σπορ, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτός ο αγώνας. Ήταν ένας σκληρός αγώνας με τον χρόνο και στέλνω τις ευχαριστίες μου σε όλους τους εμπλεκόμενους”, δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του WRC Promoter, Jona Siebel.

“Αν και ο αγώνας ξεκινά σε μόλις 44 ημέρες, γνωρίζουμε πως η AKK δε θα αφήσει τίποτα στην τύχη ώστε να διασφαλίσει πως θα φτάσει στα ίδια υψηλά επίπεδα του παραδοσιακού, καλοκαιρινού Ράλλυ Φινλανδίας. Οι χειμερινοί αγώνες προσφέρουν θεαματική δράση για το σπορ. Ένας αγώνας γεμάτος με χιόνι και μεγάλα snow banks στην άκρη των δρόμων είναι το όνειρο κάθε οδηγού και νομίζω ότι το WRC ετοιμάζεται για μια μεγάλη στιγμή!”

Ο Διευθυντής Ράλλυ της FIA, Yves Matton, πρόσθεσε: “Με την είσοδο του Ράλλυ Arctic Φινλανδίας στο πρόγραμμα του WRC, θα έχουμε την εμπειρία ενός ράλλυ σε περιοχή που πάντοτε ονειρευόμασταν και που οι συνθήκες υπόσχονται να είναι ιδανικές για έναν αγώνα σε χιόνι. Μετά από την ατυχή ακύρωση του Ράλλυ Σουηδίας, αυτή είναι μια απόδειξη πως με τις προκλήσεις, μπορούν να έρθουν ευκαιρίες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την AKK και την Οργανωτική ομάδα για την αφοσίωση, τον επαγγελματισμό και την αποφασιστικότητα, που επιτρέπει την ύπαρξη ενός δεύτερου γύρου στη Φινλανδία, μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό παράθυρο”.

Το αναθεωρημένο πρόγραμμα υπόκειται σε έγκριση από τη FIA.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ