top icon
WRC

Επιστρέφουν οι ΗΠΑ στο WRC έως το 2024;

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ θέλει να επιστρέψει στη Βόρεια Αμερική και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, με την αρχή να γίνεται ακόμη και το 2022 μέσω υποψήφιου προς ένταξη στο θεσμό, αγώνα.

Είναι γνωστό ότι το WRC γλυκοκοιτάζει μεγάλες αγορές, όπως εκείνες των ΗΠΑ και της Κίνας, ενώ σε λίγους μήνες προγραμματίζεται και η επιστροφή στην Ιαπωνία, για τον τελευταίο αγώνα του φετινής χρονιάς.

Ιδιαίτερα στην αμερικανική ήπειρο, το ενδιαφέρον για το WRC αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Αν και η πανδημία έχει περιορίσει σημαντικά τους αγώνες εκτός Ευρώπης, αυτό αναμένεται να αλλάξει, αρχής γενομένης από το 2022.

Όσον αφορά στη Νότια Αμερική, Αργεντινή και Χιλή διατηρούν τους δεσμούς με το WRC , την ώρα που στο θεσμό αναμένεται να επιστρέψει την επόμενη χρονιά και το Μεξικό, μοναδικός “εκπρόσωπος” της Βόρειας Αμερικής, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Αν και κατά καιρούς, έχουν υπάρξει σκέψεις για διοργάνωση χειμερινού αγώνα στον Καναδά, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, σχετικά με πιθανή επιστροφή στο WRC.

Subaru ARA

ΗΠΑ: Διοργάνωση candidate event το 2022

Αυτό το γεγονός δεν είναι πρωτόγνωρο και φυσικά, ούτε τυχαίο. Άλλωστε, το χωμάτινο Ράλλυ Olympus, η τελευταία εκδοχή του οποίου πραγματοποιήθηκε το 1988, υπήρξε μέρος του WRC. Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη εμπλοκή της Ford στην εργοστασιακή συμμετοχή της M-Sport του Malcolm Wilson από το 2022, όταν και θα υιοθετηθούν υβριδικά κινητήρια σύνολα, αποτελεί ακόμη ένα κίνητρο ώστε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ να βρεθεί στις Η.Π.Α.

Όπως ανέφερε στο Motorsport.com ο διευθυντής Ράλλυ της FIA, Yves Matton, υπάρχουν σκέψεις για διοργάνωση ενός candidate event, τακτική που έχουν ακολουθήσει χώρες όπως Μεξικό, Τουρκία και πιο πρόσφατα Εσθονία, την επόμενη κιόλας χρονιά.

Το εν λόγω γεγονός, θα μπορούσε να είναι από ολόκληρο ράλλυ υπό ένταξη στο ημερολόγιο του WRC (για παράδειγμα το ίδιο το Ράλλυ Olympus κοντά στην Washington), μέχρι μια επίδειξη σε δρόμο (roadshow).

“Θέλουμε ένα γεγονός στη Βόρεια Αμερική στο εγγύς μέλλον”, δήλωσε ο Yves Matton, ο οποίος πρόσθεσε μεταξύ άλλων, πως οι διοργανωτές κοιτάζουν και στις αγορές της Κίνας και της Ρωσίας. “Προφανώς δε θα είναι ένας αγώνας που θα αποτελέσει μέρος του ημερολογίου αλλά θα προσπαθήσουμε να πάμε εκεί το 2022.

Yves Matton

“Ένα roadshow ή ένας υποψήφιος αγώνας θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα στη Βόρεια Αμερική θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα.

“Σίγουρα δεν είναι μόνο η Ford, αλλά για όλους τους εμπλεκόμενους στο πρωτάθλημα, είναι αρκετά σημαντικό να πάμε στη Βόρεια Αμερική, όπως και σε άλλες χώρες όπως οι Κίνα και Ρωσία”.

Η οπτική της M-Sport Ford για αγώνα στις ΗΠΑ

Όπως ήταν αναμενόμενο, η M-Sport Ford στηρίζει πλήρως τις σκέψεις μεταπήδησης του WRC στη Βόρεια Αμερική.

Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα αύξηση της εμπλοκής από πλευράς Ford στο “project WRC”, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας του θεσμού, ο οποίος μπορεί να αποκτήσει νέο κοινό και νέους συνεργάτες.

“Νομίζω ότι ένα event στη Βόρεια Αμερική ταιριάζει πλήρως με τους λόγους που η Ford θέλει να εμπλακεί”, δήλωσε επίσης στο Motorsport.com ο επικεφαλής της M-Sport Ford στο WRC, Richard Millener.

“Θέλουμε να δούμε ένα γεγονός, είναι μια τεράστια αγορά που αυτή τη στιγμή δεν έχει αξιοποιηθεί. Έχουν εξαιρετικές εγκαταστάσεις, υπέροχους δρόμους και μεγάλες ευκαιρίες να κάνουμε κάτι.

“Οτιδήποτε στην Αμερική είναι πάντοτε μεγαλύτερο από οτιδήποτε άλλο, οπότε θα μας άρεσε να πάμε εκεί και το γεγονός ότι αποτελεί πατρίδα της Ford, είναι πραγματικά σημαντικό.

“Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει τα επίπεδα εμπλοκής τους (της Ford), όμως δεν κοιτάζουμε αυτό για την ώρα”.

ΗΠΑ

Αναφορικά με τους λόγους, αλλά και το χρονοδιάγραμμα πιθανής ένταξης ενός αγώνα στις Η.Π.Α. στο πρόγραμμα του WRC, ο Millener (συνέντευξή του στους 4Τ μπορείτε να διαβάσετε εδώ) ανέφερε:

“Θέλουμε να προωθήσουμε το σπορ και νομίζω ότι να έχουμε έναν αγώνα στην Αμερική είναι καλό. Εκεί υπάρχει μεγάλη βάση φίλων του σπορ που δεν είχε την ευκαιρία να δει WRC νωρίτερα, οπότε είναι ένας βασικός στόχος για τον promoter, την Ford και εμάς.

“Πιστεύω ότι ο στόχος είναι να έχουμε έναν αγώνα έως το 2024, ίσως και το 2023, με υποψήφιο αγώνα (candidate event) το 2022. Αυτό θα ήταν φανταστικό”.

Εφόσον προκύψει υποψήφιος αγώνας το 2022, ο Millener πρόσθεσε πως η M-Sport Ford θα έχει εκπροσώπηση: “Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε τρόπο να στείλουμε ένα αυτοκίνητο εκεί να το δείξουμε, είτε είναι προδιαγραφών Rally1 είτε φετινών προδιαγραφών. Θα το στηρίζαμε πλήρως”.

Photos: M-Sport, Subaru

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ