top icon
Αγώνες

Ράλλυ Εσθονίας – 1η ημέρα: Προβάδισμα Tanak, εγκατάλειψη για Neuville (+videos)

Η πρώτη ημέρα του Ράλλυ Εσθονίας είχε τη σφραγίδα της Hyundai, με τον Ott Tanak να προηγείται και τον Craig Breen να ελέγχει τα πληρώματα της Toyota που ακολουθούν, ενώ ο Thierry Neuville τέθηκε εκτός με σπασμένη ανάρτηση.

Η πρώτη πλήρης ημέρα της επανέναρξης του WRC, αποτέλεσε ταυτόχρονα την παρθενική αγωνιστική ημέρα του Ράλλυ Εσθονίας στο θεσμό, διαμορφώνοντας ένα ιδιόμορφο σκηνικό. Έπειτα από τη χθεσινή υπερειδική που άνοιξε την αγωνιστική αυλαία, το σημερινό πρόγραμμα περιλάμβανε 5 ταχύτατεςεπαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές στην περιοχή της Otepaa -που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει “κεφάλι του Ott”- μήκους 147,18 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Ott Tanak

Μετά από μία μαραθώνια ημέρα, η διάρκεια της οποίας ξεπέρασε τις 12 ώρες, επικεφαλής της κατάταξης βρίσκονται οι Ott Tanak-Martin Jarveoja (Hyundai i20 Coupe WRC), που θεωρούνταν εξαρχής ως το φαβορί για τη νίκη.  Αν και η προσπάθειά τους δεν ξεκίνησε ιδανικά, αφού στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή της ημέρας είχαν κλατάρισμα που πάντως δεν κόστισε ιδιαίτερα σε χρόνο, στη συνέχεια έδειξαν ποιος έχει το πάνω χέρι. Ο Tanak φρόντισε να διατηρήσει έναν ρυθμό που ισορροπούσε μεταξύ ταχύτητας και ασφάλειας, ώστε επωφελούμενος από το γεγονός ότι γνωρίζει τις ειδικές διαδρομές του αγώνα καλύτερα από κάθε αντίπαλό του, να φτάσει στη βραδινή ανασυγκρότηση στην κορυφή της κατάταξης, έχοντας σημειώσει 3 ταχύτερους χρόνους. Ουσιαστικά, ο Εσθονός δεν κυριάρχησε εμφατικά, όπως ίσως να περιμέναμε, ωστόσο στην πράξη δεν δείχνει και να απειλείται στη μάχη για τη νίκη.

Craig Breen

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να συμβεί, όταν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, τα Hyundai i20 Coupe WRC έδειξαν να υπερτερούν των Toyota Yaris WRC; Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στη δεύτερη θέση, με διαφορά 11,7” από την κορυφή, βρίσκονται οι Craig Breen-Paul Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC), στην καλύτερη εμφάνιση του Breen στο WRC.

Craig Breen

Στον τερματισμό σχεδόν κάθε ειδικής διαδρομής, ο Ιρλανδός έδειχνε την ικανοποίησή του για τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου και στο δεύτερο loop, όταν στο χωμάτινο οδόστρωμα είχαν σχηματιστεί μεγάλα αυλάκια, που έκρυβαν κινδύνους για κλαταρίσματα και απαιτούσαν επιθετική οδήγηση, σημείωσε δύο φορές τον ταχύτερο χρόνο. Μάλιστα, τόνισε πως το i20 Coupe WRC είναι ότι καλύτερο έχει οδηγήσει σε ειδικές τέτοιας μορφολογίας και απάντησε στην ερώτηση αν αισθάνεται πίεση, πως η πίεση αφορά στα ελαστικά και μόνο…

Η άτυχη στιγμή των Neuville-Gilsoul

Ενδεικτικό της ταχύτητας των αυτοκινήτων της Hyundai κατά τη σημερινή ημέρα, είναι πως τα πληρώματά της σημείωσαν τον ταχύτερο χρόνο σε 6 από τις 10 ειδικές διαδρομές, ενώ στο πρώτο loop κατείχαν το 1-2-3 στην κατάταξη. Όμως, στην εναρκτήρια διαδρομή του δεύτερου σκέλους της ημέρας, οι Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul βρέθηκαν ελάχιστα εκτός δρόμου, χτυπώντας με μεγάλη ταχύτητα σε πέτρα ή κορμό που δε φαινόταν. Αυτό, επέφερε σπάσιμο στο μπράτσο της πίσω δεξιάς ανάρτησης και του τροχού, οπότε εγκατέλειψαν για το υπόλοιπο της ημέρας, όμως αναμένεται να επανεκκινήσουν αύριο.

Sebastien Ogier

Έτσι, στην τρίτη θέση της κατάταξης αναρριχήθηκαν οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia (Toyota Yaris), που σήμερα σημείωσαν δύο ταχύτερους χρόνους. Αν και άνοιγαν το δρόμο στο πρώτο loop, αυτό δεν τους επηρέασε όσο θα ανέμεναν, λόγω της βροχής των περασμένων ημερών. Στην πρώτη ειδική του δεύτερου loop, η ζάντα βγήκε από το πίσω αριστερά ελαστικό του Toyota Yaris WRC, οπότε μην έχοντας άλλη ρεζέρβα παρά μόνο το συγκεκριμένο ελαστικό, ο Ogier ακολούθησε συνετό ρυθμό, ώστε να μη ρισκάρει περαιτέρω προβλήματα. Ακόμη και έτσι όμως, αναγκάστηκε να το τοποθετήσει στην τελευταία ειδική διαδρομή, χάνοντας επιπλέον χρόνο. Παράλληλα, ο Γάλλος δήλωσε πως στο δεύτερο loop δεν είχε το ιδανικό στήσιμο, γεγονός που επίσης τους στοίχισε. 

Rovanpera Evans

Λίγο πιο πίσω, ακολουθούν τα δύο έτερα πληρώματα της Toyota Gazoo Racing WRT. Στην 4η θέση, με διαφορά 6,2” από τους Γάλλους, ολοκλήρωσαν την πρώτη ημέρα οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen. Οι Φινλανδοί ξεκίνησαν εντυπωσιακά σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο και παίρνοντας για πρώτη φορά στην καριέρα τους, κεφάλι στην κατάταξη μετά τη 2η ε.δ. του αγώνα. Στην επόμενη ειδική διαδρομή όμως, είχαν κλατάρισμα πίσω δεξιά που τους κόστισε περίπου 25” και τους έριξε πιο πίσω. Αυτό δεν πτόησε το 19χρονο οδηγό, που συνέχισε να πιέζει και σημείωσε ακόμη δύο φορές τον ταχύτερο χρόνο. Μόλις 1,9” πιο πίσω, βρίσκονται οι Elfyn Evans-Scott Martin, οι οποίοι στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή του δεύτερου loop, είχαν κλατάρισμα στην ευθεία με πολλά χιλιόμετρα, γεγονός που κατέστρεψε και το πίσω αριστερό φτερό του αυτοκινήτου. Πάντως, αυτό δεν στοίχισε παρά μερικά δευτερόλεπτα, αφού συνέβη λίγο πριν τον τερματισμό της ειδικής διαδρομής, οπότε παρά την έλλειψη φτερού.

Takamoto Katsuta

Στην 6η θέση της κατάταξης, βρίσκονται οι Takamoto Katsuta-Dan Barritt με το 4ο εργοστασιακό Toyota Yaris WRC, στην αναντίρρητα καλύτερη εμφάνιση του Ιάπωνα οδηγού στο WRC. Ο 27χρονος Katsuta δείχνει στην Εσθονία πως η δουλειά του αποδίδει καρπούς, αφού είναι με άνεση ταχύτερος των πληρωμάτων της M-Sport Ford, ενώ είναι ανταγωνιστικός και απέναντι στους teammates του, γεγονός διόλου ευκαταφρόνητο.

Esapekka Lappi

Όσον αφορά στην M-Sport Ford, οι Esapekka Lappi-Janne Ferm και Teemu Suninen-Jarmo Lehtinen, δε μπορούν να ακολουθήσουν τα πληρώματα των άλλων ομάδων, ολοκληρώνοντας στην 7η και 8η θέση. Τόσο ο Lappi όσο και ο Suninen προσπαθούν, ωστόσο είναι φανερό πως τα Ford Fiesta WRC βρίσκεται ένα επίπεδο κάτω από τον ανταγωνισμό, οπότε για να πετύχουν πιο γρήγορους χρόνους θα πρέπει να πάρουν μεγάλα ρίσκα. Μακάρι η εικόνα να διαφοροποιηθεί στη συνέχεια, ωστόσο οι πρόσφατες δηλώσεις του Malcolm Wilson, πως η αναβάθμιση του κινητήρα που είναι ήδη έτοιμη, θα έρθει το 2021, δείχνει πως η βρετανική ομάδα έχει πετάξει λευκή πετσέτα στη φετινή σεζόν. Την πρώτη δεκάδα, συμπληρώνουν οι Pierre Louis Loubet-Vincent Landais (Hyundai i20 Coupe WRC), στο ντεμπούτο του νεαρού Κορσικανού με αυτό το αυτοκίνητο σε χωμάτινο αγώνα και στο WRC συνολικά, καθώς και οι Gus Greensmith-Elliott Edmondson με το τρίτο Ford Fiesta WRC της M-Sport.

Oliver Solberg

Μια θέση πιο πίσω, βρίσκονται οι Oliver Solberg-Aaron Johnston (Volkswagen Polo GTI), οι οποίοι προηγούνται στο WRC 3, κατηγορία για ιδιώτες με αυτοκίνητα προδιαγραφών R5. Ο 19χρονος Solberg, που είναι ο ταχύτερος οδηγός με αυτοκίνητο τέτοιων προδιαγραφών, εντυπωσιάζει για ακόμη μια φορά και δείχνει πως, ειδικά σε γρήγορους αγώνες, είναι ικανός για το καλύτερο. Την τριάδα της κατηγορίας, συμπληρώνουν οι τοπικοί Egon Kaur-Silver Simm (Skoda Fabia Rally2 evo) και οι Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepaniak (Skoda Fabia Rally2 evo).

Mads Ostberg

Στο WRC 2, για ομάδες με αυτοκίνητα προδιαγραφών R5, προηγούνται στην αρχή της ημέρας, οι Mads Ostberg-Torstein Eriksen (Citroen C3, PH Sport), παρά ένα κλατάρισμα, ενώ στο πλαίσιο της κατηγορίας τους ακολουθούν οι Nikolay Gryazin-Konstantin Alexandrov (Hyundai NG i20, Hyundai Motorsport N) και Adrien Fourmaux-Renaud Jamoul (Ford Fiesta MkII, M-Sport Ford). Τέλος, στο JWRC που διεξάγεται με Ford Fiesta Rally4, επικεφαλής βρίσκονται οι τοπικοί Robert Virves-Sander Pruul, ακολουθούμενοι από τους Λετονούς Martins Sesks-Renars Francis και τους Φινλανδούς Sami Pajari-Marko Salminen.

Το Ράλλυ Εσθονίας ολοκληρώνεται αύριο με 3 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές, συνολικού μήκους 84,94 αγωνιστικών χιλιομέτρων, πρώτη εκ των οποίων ξεκινά επίσης πολύ νωρίς, στις 07:35. Το μετεωρολογικό δελτίο αναφέρει βροχή, οπότε μένει να δούμε κατά πόσο, εφόσον αυτή έρθει, θα επηρεάσει την εξέλιξη του αγώνα. Υπομονή, μέχρι αύριο το μεσημέρι…

Video highlights από τη χθεσινή υπερειδική

Το πανόραμα της ημέρας

Ε.Δ.: 10

Μήκος: 147,18 χλμ.

Νικητές Ε.Δ.: Tanak 3, Breen-Ogier-Rovanpera 2, Neuville 1

Επικεφαλής ανά Ε.Δ.: Rovanpera 2, Tanak 3-11

Top-10

Top-10

Κυριότερες εγκαταλείψεις: Neuville-Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC, ανάρτηση μετά την Ε.Δ.7), Veiby-Andersson (Hyundai NG i20 R5, διπλό κλατάρισμα, μετά την Ε.Δ.8), Pietarinen-Linnaketo (Skoda Fabia Rally2 evo, ανάρτηση – Ε.Δ.8)

Αναλυτικό πρόγραμμα μεταδόσεων σε ώρα Ελλάδος (ίδια με την ώρα Εσθονίας) από την Cosmote Sport 8HD για αύριο, Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου

SS14 Kambja 1, 09:00

SS15 Arula 2, 10:45

SS16, Kaagvere 2, 11:25

SS17, Kambja 2 (Power Stage), 13:00

Ωράριο, ζωντανή ενημέρωση και χρόνους κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC

Update: Ποινή ενός λεπτού στον Kalle Rovanpera

Όμορφα πλάνα από τη σημερινή ημέρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ