top icon
WRC

Ράλλυ Φινλανδίας (1η ημέρα): Προηγείται ο Breen – 5 πληρώματα σε 7,9 δλ. (+videos)

Η πρώτη ημέρα του Ράλλυ Φινλανδίας ήταν συναρπαστική, με τον Craig Breen να βρίσκεται στην κορυφή έχοντας διαφορά μόλις 7,9 δευτερολέπτων από τον πέμπτο, Kalle Rovanpera.

Η εξέλιξη της πρώτης ημέρας -Παρασκευή 1 Οκτωβρίου- του Ράλλυ Φινλανδίας, 10ου γύρου του φετινού WRC, ήταν όσο ενδιαφέρουσα και θεαματική ευελπιστούσαμε πριν από την έναρξη του αγώνα.

Μετά από την ολοκλήρωση 6 ειδικών διαδρομών μήκους 89,42 αγωνιστικών χιλιομέτρων, τα 5 πρώτα πληρώματα χωρίζονται από 7,9 δευτερόλεπτα, αφήνοντας… ορθάνοικτους λογαριασμούς για τη συνέχεια.

Σημαντικό ρόλο στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος διαδραμάτισε η 6η και καταληκτική ειδική διαδρομή της ημέρας (Oittila, 19,75 χλμ.) η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τα φώτα των προβολέων και έφερε τα πληρώματα της Toyota πιο κοντά σε εκείνα της Hyundai, που είχαν διαμορφώσει μια σεβαστή, για τα δεδομένα του αγώνα, διαφορά.

Ράλλυ Φινλανδίας: Κορυφή για… 5

Μια βασική δυσκολία για τους αγωνιζόμενους, ήταν πως το σημερινό πρόγραμμα δεν περιλάμβανε ενδιάμεσο σέρβις, παρά μόνο μια ζώνη τοποθέτησης ελαστικών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, κάθε πλήρωμα είχε δυνατότητα να προβεί σε επισκευές του αυτοκινήτου με όσα εργαλεία διέθετε εντός αυτού και με τη βοήθεια ενός μηχανικού.

Μετά από τις 6 ειδικές διαδρομές στο Ράλλυ Φινλανδίας, 5 συνδυασμοί θα ξεκινήσουν την αυριανή, μεγαλύτερη ημέρα του αγώνα, διεκδικώντας τη νίκη.

Rally Finland, Day 1, Craig Breen

Μέχρι και την προτελευταία ειδική διαδρομή, τα πληρώματα της Hyundai και συγκεκριμένα οι Ott Tanak-Martin Jarveoja και Craig Breen-Paul Nagle, έδειχναν να υπερτερούν με τα i20 Coupe WRC, έναντι εκείνων της Toyota με τα Yaris WRC.

Όμως η τελευταία, νυχτερινή ειδική διαδρομή, επέφερε μείωση της διαφοράς.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας λοιπόν, οι Craig Breen-Paul Nagle βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης.

Το τρίτο στην ιεραρχία πλήρωμα της Hyundai Motorsport, εκμεταλλεύθηκε την καλή σειρά εκκίνησης και τις δυνατότητες του σαφέστατα βελτιωμένου Hyundai i20 Coupe WRC στις ταχύτατες ειδικές διαδρομές της Φινλανδίας, σημειώνοντας δύο ταχύτερους χρόνους.

Rally Finland, Day 1, Tanak-Jarveoja

Στην πορεία της ημέρας, έμειναν κοντά στους Ott Tanak-Martin Jarveoja, που προηγούνταν, αφού η μεταξύ τους διαφορά δεν ξεπέρασε τα 4”.

Έτσι, όταν οι Εσθονοί έχασαν χρόνο στην τελευταία διαδρομή, οι Breen-Nagle τέθηκαν επικεφαλής.

Βέβαια, η διαφορά από τους διώκτες τους, οι οποίο μάλιστα είναι πολλοί, μόνο ως ασφαλείας δε μπορεί να χαρακτηριστεί.

Rally Finland, Day 1, Ott Tanak

Καταρχάς, οι Ott Tanak-Martin Jarveoja απέχουν μόλις 2,8” από τους teammates τους. Αρχικά, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2019 έδειξε να μην εμπιστεύεται απόλυτα το αυτοκίνητό του στο όριο.

Μετά από αλλαγές στην απλή διαδρομή, αφού όπως υποστήριξε οι δοκιμές του πριν τον αγώνα δεν ήταν πλήρως αντιπροσωπευτικές, έφερε το Hyundai i20 Coupe WRC στα μέτρα του και σημείωσε δύο ταχύτερους χρόνους.

Στην τελευταία ειδική διαδρομή όμως έπεσε πιο πίσω, αφού ο φωτισμός που παρείχε το αυτοκίνητο, όπως παρατήρησαν και οι Neuville, Breen, δεν ήταν ιδανικός.

Rally Finland, Day 1, Evans-Martin

Στην τρίτη θέση, 6,1” μακριά από την κορυφή, βρίσκονται οι Elfyn Evans-Scott Martin, που ηγούνται μιας τριάδας πληρωμάτων με Toyota Yaris WRC.

Ο Ουαλός πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση σήμερα, αν σκεφτούμε τη σειρά εκκίνησής του και παρατηρήσουμε τη διαφορά από τους Sebastien Ogier και Thierry Neuville, που ξεκινούσαν εμπρός και πίσω του, αντίστοιχα.

Με τον ταχύτερο χρόνο στη νυχτερινή ειδική διαδρομή, πλησίασε στην κορυφή οπότε θα προσπαθήσει για το καλύτερο αύριο.

Rally Finland, Day 1, Lappi-Ferm

Μόλις 0,6” πίσω από το εργοστασιακό πλήρωμα της Toyota Gazoo Racing, βρίσκονται οι Esapekka Lappi-Janne Ferm.

Οι Φινλανδοί, που συμμετέχουν τύποις ως ιδιώτες, αλλά με μηχανικούς από την Toyota, επέστρεψαν σε αυτοκίνητο προδιαγραφών WRC μετά από το περσινό Ράλλυ Monza και στο Yaris WRC, μετά από το 2018.

Ράλλυ Φινλανδίας

Το πλήρωμα βρήκε γρήγορα ρυθμό και ήταν ανταγωνιστικό μεταξύ τω κορυφαίων πληρωμάτων, σε βαθμό που ο Lappi εμφανίστηκε απογοητευμένος από τον χρόνο του (δεύτερος γενικής) στην τελευταία ειδική διαδρομή της ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση, οι Lappi-Ferm βρίσκονται στη μάχη της νίκης και του βάθρου, αφού απέχουν 6,7” από την κορυφή.

Ακόμη ένα πλήρωμα που διατηρεί βλέψεις για νίκη, είναι οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen, με το δικό τους Toyota Yaris WRC.

Rally Finland, Day 1, Rovanpera-Halttunen

Ανήμερα των 21ων γενεθλίων του, ο νικητής του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις δεν σημείωσε κάποιον ταχύτερο χρόνο, ενώ στο πρώτο μισό της ημέρας παραπονέθηκε για λανθασμένο στήσιμο στο Toyota Yaris WRC.

Στο δεύτερο μέρος της ημέρας προέβη σε ορισμένες αλλαγές και ανέβασε το ρυθμό του, ολοκληρώνοντας την ημέρα με διαφορά 7,9” από την κορυφή. Οπότε, αύριο τα πάντα είναι πιθανά.

Συμπερασματικά, πέραν της νυχτερινής ειδικής διαδρομής, τα Hyundai i20 Coupe WRC έδειχναν κατάτι ταχύτερα.

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν πραγματοποίησαν δοκιμές πριν τον αγώνα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε αντίθεση με την Toyota, επέφερε τρόπον τινά, μια ισορροπία δυνάμεων, που όμως δεν είναι βέβαιο, πώς θα εξελιχθεί αύριο και αυτό, είναι ένα επιπλέον στοιχείο ενδιαφέροντος.

Rally Finland, Day 1, Thierry Neuville

Ράλλυ Φινλανδίας: Neuville, Ogier και οι υπόλοιπες θέσεις της δεκάδας

Αρκετά πιο πίσω από τους προαναφερθέντες συνδυασμούς, βρίσκονται οι Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC) και Sebastien Ogier-Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC).

Οι Βέλγοι ολοκλήρωσαν την ημέρα στην 6η θέση, απέχοντας 31,3” από τους Breen-Nagle. Ο Neuville δεν ανέφερε μεγάλα προβλήματα, πέραν της ορατότητας στην τελευταία ειδική διαδρομή, που του στοίχισε αρκετό χρόνο.

Ακόμη και έτσι, διατηρήθηκε 2” εμπρός από τον Ogier, που ακολουθεί στην 7η θέση. Περισσότερο από τη διαφορά καθαυτή, σημασία για τον οδηγό της Hyundai έχει πως αύριο θα ξεκινά πίσω από τον αντίπαλό του, ελέγχοντας τους χρόνους αλλά και συναντώντας έστω και λίγο, εφόσον προκύψει, πιο καθαρή αγωνιστική γραμμή.

Rally Finland, Day 1, Ogier-Ingrassia

Από την πλευρά του, ο Ogier βρισκόταν πρώτος στο δρόμο ως πρωτοπόρος της βαθμολογίας.

Πάντως, αυτή η διαδικασία έτσι και αλλιώς δεν έχει τόσο σημαντικό αντίκτυπο στο Ράλλυ Φινλανδίας, όσο σε άλλους αγώνες, ενώ το νωπό λόγω των καιρικών συνθηκών της εποχής, έπαιξε ρόλο στην περαιτέρω άμβλυνση αυτής της δυσκολίας.

Ο 7 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής φάνηκε μπερδεμένος, αφού και ο ίδιος δε γνωρίζει ακριβώς γιατί έχασε τόσο χρόνο, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τον team mate του, Elfyn Evans, που ξεκινούσε αμέσως μετά. Όπως δήλωσε, ο Ogier θα διερευνήσει τι συνέβη, ώστε να επιστρέψει βελτιωμένος, αύριο.

Στην 8η θέση βρίσκεται ο Takamoto Katsuta, με ακόμη ένα Toyota Yaris WRC. Στον πρώτο του αγώνα με συνοδηγό τον Aaron Johnston, ο Ιάπωνας ξεκίνησε δυναμικά, πετυχαίνοντας τον ταχύτερο χρόνο στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή, που πραγματοποιήθηκε μέσα στη Juvaskyla, πόλη όπου διαμένει μόνιμα.

Rally Finland, Day 1, Katsuta-Johnston

Στην πρώτη “αληθινή” ειδική διαδρομή, το πλήρωμα είχε τετ-α-κε με πολλά χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα το Toyota Yaris WRC να κάνει περιστροφή 360 μοιρών και να επιστρέψει στη σωστή κατεύθυνση, χωρίς να ακουμπήσει πουθενά.

Έτσι, ο Katsuta που στάθηκε ικανός και τυχερός, συνέχισε τον αγώνα χωρίς περαιτέρω προβλήματα, έχοντας χάσει περίπου 20 δλ.

Rally Finland, Day 1, Greensmith-Patterson

Τη βαθμολογούμενη δεκάδα, διαμορφώνουν τα δύο πληρώματα της M-Sport Ford.

Με την εξέλιξη του Ford Fiesta WRC να έχει σταματήσει και τους Gus Greensmith, Adrien Fourmaux να υπολείπονται σε εμπειρία των αντιπάλων τους, αυτό ήταν αναμενόμενο, οπότε τα δύο πληρώματα της βρετανικής ομάδας εστίασαν να μείνουν μακριά από προβλήματα.

Έτσι, οι Greensmith-Patterson βρίσκονται στην 9η θέση, ακολουθούμενοι από τους Fourmaux-Coria, στο πρώτο τους αγώνα ως πλήρωμα.

Rally Finland, Day 1, Suninen-Markkula

WRC 2 και WRC 3 στο Ράλλυ Φινλανδίας

Πίσω από τα 10 αυτοκίνητα κορυφαίων προδιαγραφών, βρίσκονται τα πληρώματα με τα αγωνιστικά Rally2.

Στην 11η θέση Γενικής, ταχύτεροι μεταξύ αυτών και επικεφαλής του WRC 2, βρίσκονται οι Teemu Suninen-Mikko Markkula (Movisport, Volkswagen Polo R5).

Ο 27χρονος οδηγός, που σταμάτησε τη συνεργασία με την M-Sport και από τον επόμενο αγώνα θα οδηγεί για την Hyundai Motorsport N, έκανε τη διαφορά στη νυχτερινή ειδική διαδρομή.

Rally Finland, Day 1, WRC 3 Lindholm

Σε επίπεδο Γενικής, τους Φινλανδούς ακολουθούν οι Emil Lindholm-Reeta Hamalainen (Skoda Fabia Rally2 evo), οι οποίοι προηγούνται στο WRC 3.

Την τριάδα του WRC 2, για ομάδες με αυτοκίνητα Rally2, συμπληρώνουν οι Mads Ostberg-Torstein Eriksen (TRT, Citroen C3 Rally2) και Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov (Movisport, Volkswagen Polo R5), οι οποίοι πάντως απέχουν μόνο 8,2 και 13,7” από τους Suninen-Markkula.

Τέταρτοι, βρίσκονται οι Oliver Solberg-Craig Drew (Hyundai Motorsport N, Hyundai i20 N Rally2).

Αντίστοιχα στο WRC 3, την αμιγώς φινλανδική τριάδα diamorf;vnoyn οι Mikko Heikkila-Topi Luhtinen και Teemu Asunmaa-Marko Salminen, αμφότεροι με Skoda Fabia Rally2 evo.

Το Ράλλυ Φινλανδίας συνεχίζεται αύριο, με τη δεύτερη και μεγαλύτερη ημέρα του αγώνα να περιλαμβάνει 9 ειδικές διαδρομές μήκους 151,95 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Αυτό που μένει να δούμε, είναι αν η μάχη θα παραμείνει όσο συναρπαστική προμηνύεται από τις διαφορές που υπάρχουν στο τέλος της πρώτης ημέρα, ή κάποιο από τα πληρώματα κορυφής, θα καταφέρει να κάνει τη διαφορά.

Οι απορίες μας, θα λυθούν αύριο, με την πρώτη ειδική της ημέρας (Kakaristo – Hassi 1, 18.17 χλμ.) που περιλαμβάνει και κομμάτι της θρυλικής Ouninpohja να ξεκινά στις 08:16.

Φινλανδοί οδηγοί και αυτοκίνητα-θρύλοι, στην ειδική διαδρομή Harju, στη Juvaskyla

Ράλλυ Φινλανδίας – Το πανόραμα της πρώτης ημέρας

Ε.Δ.: 6

Μήκος: 89,42 χλμ.

Κατάταξη Top10 (6/19 ειδικές διαδρομές)

Rally Finland Day 1, Top10

Ταχύτεροι Ε.Δ.:  Breen-Tanak 2, Katsuta-Evans 1

Επικεφαλής ανά Ε.Δ.: 1 Katsuta, 2-5 Tanak, 6 Breen

Επιμέρους ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Φινλανδίας, μεταδίδονται ζωντανά από την Cosmote Sport 5HD.

Σάββατο 2 Οκτωβρίου – Πρόγραμμα μεταδόσεων

SS9 Arvaja 1, 10:30               

SS10 Patajoki 1, 11:30                       

SS14 Patajoki 2, 18:25                       

SS15 Harju 2, 20:00   

Για να παρακολουθήσετε live όλες τις ειδικές διαδρομές του αγώνα, μπορείτε να κάνετε συνδρομή στο WRC+ All Live.

Ωράριο, συμμετοχές, live αποτελέσματα, εξέλιξη και το WRC+, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC.

Photos: Hyundai Motorsport, Toyota Gazoo Racing, M-Sport Ford, Teemu Suninen Social Media, Emil Lindholm Social Media, Esapekka Lappi Social Media

Highlights από το πρώτο loop ειδικών διαδρομών της Παρασκευής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 • Rally Finland Day 1, Top10
 • Ράλλυ Φινλανδίας Day 1 Breen
 • Rally Finland, Day 1, Craig Breen
 • Rally Finland, Day 1, Ott Tanak
 • Rally Finland, Day 1, Tanak-Jarveoja
 • Rally Finland, Day 1, Evans-Martin
 • Rally Finland, Day 1, Lappi-Ferm
 • Rally Finland, Day 1, Rovanpera-Halttunen
 • Rally Finland, Day 1, Thierry Neuville
 • Rally Finland, Day 1, Ogier-Ingrassia
 • Rally Finland, Day 1, Katsuta-Johnston
 • Rally Finland, Day 1, Greensmith-Patterson
 • Rally Finland, Day 1, Suninen-Markkula
 • Rally Finland, Day 1, WRC 3 Lindholm
 • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

  ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ