top icon
WRC

Ράλλυ Μόντε Κάρλο: Δραματική νίκη για Loeb και M-Sport Ford

Ο Sebastien Loeb έφτασε στην 80ή νίκη της καριέρας του και χάρισε την πρώτη επιτυχία στο Ford Puma Rally1, μετά από κλατάρισμα στο Toyota GR Yaris του Sebastien Ogier στην προτελευταία ειδική διαδρομή του αγώνα.

Το Ράλλυ Μόντε Κάρλο επιφύλαξε συγκλονιστική εξέλιξη μέχρι το τέλος, με τους δύο μεγάλους Sebastien του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ να μας χαρίζουν μια εξαιρετική μάχη και τον πρεσβύτερο Loeb, να χαμογελάει τελευταίος με το Ford Puma Rally1.

Για να φτάσουμε μέχρι εκεί, οι δύο Γάλλοι οδηγοί εναλλάχθηκαν 3 φορές στην κορυφή της κατάταξης κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τετραημέρου, με τον νεότερο Ogier να χάνει ουσιαστικά τη νίκη στην προτελευταία ειδική διαδρομή,  λόγω κλαταρίσματος εμπρός αριστερά στο Toyota GR Yaris Rally1.

Ράλλυ Μόντε Κάρλο: Συγκλονιστικό ως το τέλος

Το φετινό Ράλλυ Μόντε Κάρλο είχε τα πάντα, καθώς αποτέλεσε την πρεμιέρα των νέων, υβριδικών αυτοκινήτων προδιαγραφών Rally1, ενώ η εξέλιξή του αποζημίωσε τους φίλους τους ράλλυ, αφού το ενδιαφέρον διατηρήθηκε μέχρι το τέλος.

Έχοντας ξεκινήσει την τέταρτη και τελευταία ημέρα του Ράλλυ Μόντε Κάρλο με διαφορά 21,1” από την κορυφή, οι Sebastien Loeb-Isabelle Galmiche (Ford Puma Rally1) γνώριζαν πως έπρεπε να διατηρήσουν την πίεση προς τους μεγάλους αντιπάλους τους, Sebastien Ogier-Benjamin Veillas (Toyota GR Yaris Rally1), οι οποίοι προηγούνταν.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου loop των δύο επαναλαμβανόμενων ειδικών διαδρομών συνολικού μήκους 67,26 αγωνιστικών χιλιομέτρων, που αποτελούσαν το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας, οι Ogier-Veillas είχαν αυξήσει τη διαφορά από τους Loeb-Galmiche στα 24,6”.

Το γαλλικό πλήρωμα της Toyota έδειχνε να βρίσκεται πολύ κοντά στη νίκη, όμως στην προτελευταία ειδική διαδρομή, η κατάσταση αντιστράφηκε.

Ένα κλατάρισμα στο εμπρός αριστερό ελαστικό του υβριδικού Yaris, λίγα χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμό της διαδρομής, στοίχισε 34,1” και μαζί την πρωτοπορία στην κατάταξη.

Rally Monte Carlo Loeb-Galmiche

Έτσι, η καταληκτική Power Stage μήκους 14,26 αγωνιστικών χιλιομέτρων, ξεκίνησε με τους Sebastien Loeb-Isabelle Galmiche να έχουν προβάδισμα 9,5” από τους Sebastien Ogier-Benjamin Veillas.

Εκεί, η μάχη έληξε πριν ξεκινήσει, καθώς ο Ogier έκανε άκυρη εκκίνηση, λαμβάνοντας ποινή 10”, οπότε ο Loeb έφτασε σε μια μεγάλη νίκη για 10,5”. Ενδεικτικό του μεταξύ τους συναγωνισμού, είναι το γεγονός ότι σε καθαρούς χρόνους ειδικών διαδρομών, η μεταξύ τους διαφορά ήταν μόλις 0,5” μετά από 296 αγωνιστικά χιλιόμετρα!

Με τις σημερινές του επιδόσεις, ο 9 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Sebastien Loeb ισοφάρισε τον Ogier με 8 νίκες στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο και έσπασε ακόμη δύο ρεκόρ.

Χάρη στη 80ή νίκη της καριέρας του, ο πολυνίκης του WRC έγινε ο γηραιότερος οδηγός που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, σε ηλικία 47 ετών, 10 μηνών και 28 ημερών,  “σπάζοντας” το ρεκόρ του Bjorn Waldegard (46 ετών, 5 μηνών και 4 ημερών) από το Ράλλυ Σαφάρι 1990, όταν είχε επικρατήσει με Toyota Celica GT-4.

Επιπλέον, με τους δύο σημερινούς ταχύτερους χρόνους του, έγινε ο οδηγός που έχει κερδίσει τις περισσότερες ειδικές στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο, ξεπερνώντας τον Walter Rorhl.

Rally Monte Carlo Isabelle Galmiche

Ταυτόχρονα, η Isabelle Galmiche έγινε η πρώτη γυναίκα που ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο μετά από το 1997 -πρώτη χρονιά των αυτοκινήτων WRC τότε-, όταν νικήτρια συνοδηγός ήταν η ιταλίδα Fabrizia Pons, στο πλευρό του Pierro Liatti με Subaru Impreza WRC.

Η νίκη στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο, υπήρξε μια ονειρική εξέλιξη για την 50χρονη Γαλλίδα. Η Galmiche υπήρξε επί σειρά ετών μέλος του gravel crew των Sebastien Loeb και Daniel Elena, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας χρονιάς του πληρώματος, στην Hyundai.

Gravel crews

Αυτό, την κατέστησε σε απόλυτα λογική επιλογή για τον Loeb, όταν ο Daniel Elena ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την ενεργό δράση σε επαγγελματικό επίπεδο.

Η Isabelle Galmiche ξεκίνησε τους αγώνες σε ηλικία 24 ετών, το 1995, και μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος κυρίως σε ράλλυ του γαλλικού  πρωταθλήματος. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι το Ράλλυ Μόντε Κάρλο ήταν μόλις ο 7ος της αγώνας στο WRC.

Το επάγγελμα της είναι καθηγήτρια μαθηματικών, ενώ η συνοδήγηση υπήρξε στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της, ένα χόμπι.

Rally Monte Carlo Day 3, Loeb

“Αισθάνομαι πραγματικά χαρούμενος”, δήλωσε o Sebastien Loeb. “Δεν περίμενα τόσα πολλά όταν ήρθα εδώ, όμως ήταν μια εξαιρετική μάχη. Ο Ogier ήταν πραγματικά γρήγορος και δυσκολεύτηκα λίγο χθες, ακόμη και σήμερα το πρωί.”

“Ήταν ένας απίστευτος αγώνας”, πρόσθεσε ο ιθύνων νους της M-Sport Ford, Malcolm Wilson.

“Να ερχόμαστε εδώ με νέα αυτοκίνητα και να υπάρχει μάχη ως την τελευταία ειδική διαδρομή. Είναι εξαιρετικό που οι νέοι κανονισμοί χαρίζουν τόσο συναγωνισμό. Αυτό είναι το απίστευτο με τα ράλλυ.

“Δε μπορείτε να φανταστείτε την προσπάθεια και τη θέληση όλων αυτών των παιδιών, ώστε να κάνουν το αυτοκίνητο όπως είναι. Όταν το είδα για πρώτη φορά, ήμουν σίγουρος πως έχουμε ένα αυτοκίνητο-νικητή στα χέρια μας και φυσικά ο συνδυασμός με τον Sebastien Loeb στο αυτοκίνητο, είναι απίστευτος”.

Rally Monte Carlo Ogier

Φυσικά, αυτή η εξέλιξη δεν ικανοποίησε τους Sebastien Ogier-Benjamin Veillas, που έδειχναν να έχουν το πάνω χέρι.

Πάντως, ο Ogier είχε φανεί να ανησυχεί για πιθανό κλατάρισμα λίγο νωρίτερα, όταν είχε αναφέρει πως ακριβώς για αυτόν τον λόγο, κινήθηκε προσεκτικά.

Από την αρχή του αγώνα, ο 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής φαινόταν πως θέλει όσο τίποτα να κερδίσει τον Loeb, κάτι που εντέλει δεν κατέστη εφικτό, παρά το γεγονός ότι πλησίασε στη νίκη.

Ακόμη και έτσι πάντως, οι Loeb και Ogier μας χάρισαν μια μοναδική παράσταση, ενδεικτική της μεγάλης οδηγικής ικανότητας και προσωπικότητάς τους, που σίγουρα θα λείψει από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αρχής γενομένης από τον επόμενο κιόλας αγώνα.

Rally Monte Carlo Sebastien Ogier

“Υπήρχε ένας παράξενος ήχος από τον κινητήρα στην εκκίνηση και μου απέσπασε την προσοχή, ίσως ξεκίνησα λίγο νωρίς. Μπορώ να έχω το κεφάλι ψηλά. Έκανα τη δουλειά μου αυτό το Σαββατοκύριακο.

“Μπράβο στην ομάδα, ήταν ένα καλό Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά με το υβριδικό”, ανέφερε φανερά απογοητευμένος για αυτή την εξέλιξη ο Sebastien Ogier.

Σχετικά με το κλατάρισμα, ο Γάλλος δεν έχασε την ευκαιρία για ακόμη ένα… καρφί προς την Pirelli δηλώνοντας πως “με αυτά τα Pirelli κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί”.

Rally Monte Carlo Craig Breen

Ράλλυ Μόντε Κάρλο: Χαμόγελα για Breen και Rovanpera

Η μάχη των δύο Γάλλων για τη νίκη μονοπώλησε το ενδιαφέρον, όμως πιο πίσω υπήρχε ένας τρόπον τινά, ξεχωριστός αγώνας.

Ο λόγος είναι πως οι Loeb και Ogier δε θα ακολουθήσουν πλήρες πρόγραμμα, οπότε επί της ουσίας δε διεκδικούν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών φέτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τρίτη θέση των Craig Breen-Paul Nagle (Ford Puma Rally1), στην πρώτη τους εμφάνιση με το αυτοκίνητο της M-Sport, έχει θετικό πρόσημο.

Γνωρίζοντας πως το Μόντε είναι ένας περίπλοκος αγώνας, στον οποίο δεν είχε αγωνιστεί από το 2018, ο Breen αποφάσισε να κινηθεί πιο συντηρητικά, ώστε να αποφύγει τις κακοτοπιές.

Rally Monte Carlo Breen

Αυτή η τακτική τον δικαίωσε, καθώς βελτίωνε το ρυθμό του μετά από κάθε ειδική διαδρομή, ενώ μετά από προβλήματα και ατυχίες αντιπάλων, αναρριχήθηκε έως το τρίτο σκαλί του βάθρου.

Ταυτόχρονα, τόνιζε διαρκώς πόσο ευχαριστημένος είναι από το νέο του αυτοκίνητο, οπότε ο Ιρλανδός έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για τη συνέχεια, αφού κατέκτησε σημαντικούς βαθμούς και βοήθησε την M-Sport Ford να βρίσκεται στην κορυφή του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών.

Ο Craig Breen, σχολίασε αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της Power Stage: “Αισθάνομαι εκπληκτικά. Αυτό είναι αποτέλεσμα 18 μηνών απίστευτα σκληρής δουλειάς από μια ομάδα ανθρώπων σε όλη την περίοδο του COVID και άξιζε, διότι πρόκειται για ένα απίστευτο αυτοκίνητο”.

Rally Monte Carlo Rovanpera

Στην 4η θέση της κατάταξης, τερμάτισαν οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1), που όμως χάρη στον ταχύτερο χρόνο της Power Stage, ξεπερνούν τους Breen-Nagle στη βαθμολογία.

Ο νικητής του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στις “υβριδικές ανάγκες” του νέου αυτοκινήτου, ξεκινώντας με μέτριες επιδόσεις.  Όμως, με την πάροδο των ειδικών διαδρομών ανέβαζε τον ρυθμό του, βελτίωσε το στήσιμο του αυτοκινήτου και χθες, πέτυχε δύο ταχύτερους χρόνους.

Kalle Rovanpera Portrait

Σήμερα, έμεινε μακριά από προβλήματα και σημείωσε ένα καλό αποτέλεσμα, που ουσιαστικά τον φέρνει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, μεταξύ όσων θα ακολουθήσουν πλήρες πρόγραμμα.

Μια θέση πιο πίσω, πέμπτοι γενικής, ολοκλήρωσαν το Ράλλυ Μόντε Κάρλο οι Gus Greensmith-Jonas Andersson (Ford Puma Rally1). Αυτή ήταν η καλύτερη εμφάνιση του 25χρονου οδηγού στο WRC, όχι τόσο λόγω της 5ης θέσης, όσο λόγω του ρυθμού που επέδειξε, σημειώνοντας δύο ταχύτερους χρόνους.

Rally Monte Carlo Gus Greensmith

Αν δεν υπήρχαν και ορισμένα μηχανικά προβλήματα, πιθανότατα ο Greensmith, που δε σταμάτησε να αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια στο νέο του αυτοκίνητο, θα είχε τερματίσει ακόμη πιο ψηλά.

Σε αντίθεση με τους οδηγούς της M-Sport Ford και δευτερευόντως της Toyota, εκείνοι της Hyundai δεν έμειναν ικανοποιημένοι.

Rally Monte Carlo Neuville

Οι Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) ήταν το μοναδικό πλήρωμα των Πρωταθλητών Κατασκευαστών 2019 και 2020 που τερμάτισαν μεν, όχι χωρίς προβλήματα, δε.

Χθες, ο Βέλγος έχασε πολύ χρόνο από σπασμένο αμορτισέρ, ενώ γενικά δε σταμάτησε να γκρινιάζει για τη δυσκολία να οδηγήσει στο όριο το αυτοκίνητό του.

Σήμερα, πέτυχε τον πρώτο ταχύτερο χρόνο για τον εαυτό του και την ομάδα του, όμως συνολικά δεν παρουσιάστηκε ευχαριστημένος από την 6η θέση, που κατακτήθηκε με μεγάλη προσπάθεια και μετά από αρκετά προβλήματα.

Έπειτα από τη χθεσινή εγκατάλειψη των Ott Tanak-Martin Jarveoja, σήμερα τέθηκαν εκτός και οι Oliver Solberg-Elliott Edmondson, οι οποίοι βρίσκονταν μακριά από την 10άδα, αφού χθες είχαν χάσει πολύ χρόνο από έξοδο.

Η εισροή καπνών στο εσωτερικό του Hyundai i20 N Rally1, που είχε δυσκολέψει ιδιαίτερα το νεανικό πλήρωμα κατά τις προηγούμενες ημέρες, συνεχίστηκε σήμερα, οπότε η Hyundai αποφάσισε να τους αποσύρει, αφού δεν αισθάνονταν πολύ καλά.

Με αρκετά πληρώματα αυτοκινήτων Rally1 να έχουν εγκαταλείψει ή χάσει πολύ χρόνο, στη βαθμολογούμενη δεκάδα βρέθηκαν οι κορυφαίοι συνδυασμοί με αυτοκίνητα Rally2.

Rally Monte Carlo Mikkelsen

Οι περσινοί πρωταθλητές Andreas Mikkelsen-Torstein Eriksen (Toksport, Skoda Fabia Rally2 evo) τερμάτισαν στην 7η θέση της γενικής κατάταξης, επικρατώντας στο WRC 2. Οι Νορβηγοί έλεγξαν τους αντιπάλους τους, ενθυμούμενοι πως στο Μόντε οι παγίδες είναι πολλές.

Ακόμη και έτσι, ένα κλατάρισμα παραλίγο να τους στοιχίσει χθες, όμως τελικά έφτασαν με άνεση στη νίκη.

Στην 8η θέση ολοκλήρωσαν τον αγώνα οι Takamoto Katsuta-Aaron Johnston (Toyota GR Yaris Rally1), που κέρδισαν 5 θέσεις σήμερα, αν και χθες είχαν ενταχθεί σε καθεστώς SupeRally.

Τη βαθμολογούμενη δεκάδα διαμόρφωσαν οι Τσέχοι Erik Cais-Petr Tesinsky (Ford Fiesta Rally2 MkII) και οι Ρώσοι Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov (Toksport 2, Skoda Fabia Rally2 evo), οι οποίοι διαμόρφωσαν το βάθρο του WRC 2.

Στο νεοσύστατο WRC 3, για αυτοκίνητα Rally3, νικητές ανάμεσα στους 3 συμμετέχοντες, αναδείχθηκαν οι Φινλανδοί Sami Pajari-Enni Malkonen (Ford Fiesta Rally3).

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ θα συνεχιστεί στις 24-27 Φεβρουαρίου, με το Ράλλυ Σουηδίας.

Rally Monte Carlo Podium

Το πανόραμα του Ράλλυ Μόντε Κάρλο

WRC 2022, 1ος γύρος

20-23 Ιανουαρίου

Ειδικές Διαδρομές: 17

Μήκος: 296,03 χλμ.

Τελική Κατάταξη – Top 10

Rally Monte Carlo Top10

Νικητές Ε.Δ.: Loeb 6, Ogier 5, Rovanpera 3, Greensmith-Evans-Neuville 1

Επικεφαλής ανά Ε.Δ.: 1-4 Ogier, 5-9 Loeb, 10-15 Ogier, 16-17 Loeb

Αποτελέσματα Power Stage: 1. Rovanpera-Halttunen (5 βαθμοί), 2. Evans-Martin (4 βαθμοί), 3. Neuville-Wydaeghe (3 βαθμοί), 4. Loeb-Galmiche (2 βαθμοί), 5. Ogier-Veillas (1 βαθμός)

Βαθμολογία:

Οδηγοί: 1. Loeb 27, 2. Ogier 19, 3. Rovanpera 17, 4. Breen 15, 5. Neuville 11, 6. Greensmith 10

Κατασκευαστές: 1. M-Sport Ford 42, 2. Toyota 39, 3. Hyundai 13, 4. Toyota Next Generation 8

Αναλυτικά αποτελέσματα του Ράλλυ Μόντε Κάρλο και βαθμολογίες, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC

Photos: Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport, M-Sport Ford, Red Bull Content Pool

Highlights από το απόγευμα του Σαββάτου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 • Rally Monte Carlo Top10
 • Ράλλυ Μόντε Κάρλο Loeb 01
 • Ράλλυ Μόντε Κάρλο Loeb 02
 • Rally Monte Carlo Podium
 • Rally Monte Carlo Loeb-Galmiche
 • Rally Monte Carlo Isabelle Galmiche
 • Rally Monte Carlo Ogier
 • Rally Monte Carlo Sebastien Ogier
 • Rally Monte Carlo Breen
 • Rally Monte Carlo Craig Breen
 • Kalle Rovanpera Portrait
 • Rally Monte Carlo Rovanpera
 • Rally Monte Carlo Gus Greensmith
 • Rally Monte Carlo Neuville
 • Rally Monte Carlo Mikkelsen
 • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

  ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ