top icon
WRC

Ράλλυ Monza (1η ημέρα): 1-2 για Toyota με επικεφαλής τον Evans (+videos)

Τα Toyota Yaris WRC έδειξαν να υπερτερούν κατά την πρώτη ημέρα του Ράλλυ Monza, ενώ ο Elfyn Evans προηγείται με βραχεία κεφαλή 1,4 δλ., έναντι του Sebastien Ogier.

Το Ράλλυ Monza, τελευταίος αγώνας της φετινής σεζόν και κύκνειο άσμα των αυτοκινήτων προδιαγραφών WRC, στον οποίο κρίνονται τα Πρωταθλήματα Οδηγών/Συνοδηγών και Κατασκευαστών, ξεκίνησε με 7 ειδικές διαδρομές, συνολικού μήκους 105, 41 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Κατά την πρώτη ημέρα του αγώνα, τα Toyota Yaris WRC έδειξαν ταχύτερα των Hyundai i20 Coupe WRC, με τα πληρώματα της ομάδας του Jari Matti Latvala να σημειώνουν 5 ταχύτερους χρόνους.

Στη μάχη για τη νίκη πρωταγωνιστούν οι δύο διεκδικητές του Πρωταθλήματος Οδηγών/Συνοδηγών (διαβάστε τα σενάρια κατάκτησης των τίτλων).

Στις ορεινές ειδικές διαδρομές εκτός πίστας έως τα μισά της ημέρας, οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia είχαν πάρει μικρό προβάδισμα.

Εν συνεχεία όμως, οι Elfyn Evans-Scott Martin αντεπιτέθηκαν, περνώντας στην κορυφή και ολοκληρώνοντας την ημέρα με ελάχιστη διαφορά 1,4”.

Πίσω από τα δύο κορυφαία πληρώματα της Toyota, με διαφορά 21,6” από την κορυφή, βρίσκονται οι Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC).

Ράλλυ Monza: Η μάχη για τον τίτλο Οδηγών και τη νίκη

Η εναρκτήρια αγωνιστική ημέρα του Ράλλυ Monza χωρίστηκε σε δύο μέρη. Αρχικά τα πληρώματα βρέθηκαν στα βουνά του Bergamo για δύο επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές (Gerosa, Costa Valle Imagna), μήκους 66,14 χλμ.

Μια βασική δυσκολία, αφορούσε στην πρόσφυση η οποία άλλαζε διαρκώς, αφού το οδόστρωμα συνδύαζε στεγνά και βρεγμένα κομμάτια.

Ταυτόχρονα, στις ειδικές διαδρομές υπήρχαν σημεία με ομίχλη, όπου η ορατότητα περιοριζόταν σημαντικά και η αυτοπεποίθηση, πάντα σε συνδυασμό με τις βέλτιστες σημειώσεις, έρχονταν σε πρώτο πλάνο.

Μετά από την ολοκλήρωση των ορεινών ειδικών διαδρομών, τα πληρώματα επέστρεψαν στην Monza, για 3 ειδικές διαδρομές (Cinturato 1&2, Grand Prix 1), μήκους 39,27 χλμ., εντός αυτής.

Μάλιστα, η τελευταία εξ αυτών πραγματοποιήθηκε υπό το φως των προβολέων, ενώ χαρακτηριστικές σε κάθε περίπτωση ήταν οι εναλλαγές οδοστρώματος και η ευρεία παρουσία χώματος.

Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, η κορυφή ήταν υπόθεση της Toyota.

Rally Monza Day 1 (Elfyn Evans)

Οι Elfyn Evans-Scott Martin γνωρίζουν καλά πως για να στεφθούν Πρωταθλητές, χρειάζεται καταρχάς η καλύτερη δυνατή επίδοση από εκείνους και δευτερευόντως, να βρεθούν εκτός βάθρου οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia.

Η έναρξη της ημέρας δεν ήταν ιδανική για τον Evans, ο οποίος είδε τον Ogier να έχει μικρό μεν, σημαντικό δε προβάδισμα, στις ορεινές ειδικές διαδρομές.

Παρόλα αυτά, ο Ουαλός έκανε το καλύτερο δυνατό και φρόντιζε να παραμείνει κοντά στον αντίπαλό του, επιστρέφοντας στο σέρβις στη δεύτερη θέση, με διαφορά 6,5” από την κορυφή.

Στην πίστα, οι ρόλοι αντιστράφηκαν, με τον Evans να είναι σαφώς βελτιωμένος όχι μόνο σε σχέση με το πρωί, αλλά και συγκριτικά με την περσινή χρονιά.

Ο οδηγός της Toyota είχε παρατηρήσει πως υστέρησε πέρυσι στην πίστα και φέτος έκανε ειδική προετοιμασία, ώστε να αποδώσει καλύτερα, γεγονός που φάνηκε άμεσα.

Έτσι, σημείωσε έναν ταχύτερο χρόνο και συνολικά είχε το πάνω χέρι έναντι του Ogier, οπότε στο τέλος της ημέρας προηγείται στην κατάταξη, έστω και αν η διαφορά των 1,4” από τον αντίπαλό του, είναι ελάχιστη.

Συνολικά, ο Evans ήταν ευχαριστημένος από την απόδοσή του στην πίστα, όμως τόνισε πως χρειάζεται δουλειά για βελτίωση των επιδόσεών του στις αυριανές ειδικές διαδρομές εκτός αυτής.

Rally Monza Day 1 (Ogier-Ingrassia)

Από την πλευρά τους, οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia παραμένουν σε θέση ισχύος, αφού αν παραμείνουν στη δεύτερη θέση θα κατακτήσουν τον τίτλο, με τον Πρωταθλητή να παρουσιάζεται ευχαριστημένος από την απόδοσή του.

Το διάλειμμα 5 εβδομάδων μετά από το Ράλλυ Ισπανίας φαίνεται βοήθησε τον Ogier, ο οποίος πριν από τον αγώνα είχε δηλώσει πως αισθάνθηκε μια αδικαιολόγητη κούραση τον τελευταίο καιρό, πιθανώς από τα συνεχόμενα ράλλυ.

Στον τελευταίο αγώνα της κοινής τους καριέρας, οι Ogier-Ingrassia ξεκίνησαν δυναμικά, δείχνοντας πως θέλουν να κρατήσουν την τύχη τους, στα δικά τους χέρια.

Οι πολυπρωταθλητές πήραν εξαρχής την πρωτοπορία και τη διατήρησαν μέχρι και την 5η ειδική διαδρομή.

Rally Monza Day 1 (Sebastien Ogier)

Στην πρώτη ειδική διαδρομή εντός πίστας, αντιμετώπισαν ένα πρόβλημα με τα φρένα που τους κόστισε σχεδόν 6 δευτερόλεπτα σε σύγκριση με τους κύριους αντιπάλους τους, εξανεμίζοντας το προβάδισμα.

Έπειτα βρέθηκαν πιο κοντά στους Βρετανούς teammates τους, έστω και αν εκείνοι πέρασαν επικεφαλής, οπότε η διαφορά παραμένει σε ελεγχόμενα για τους Πρωταθλητές, επίπεδα.

Πάντως, με δεδομένη την εξαιρετική τους απόδοση στις ορεινές ειδικές διαδρομές το πρωί, οι Ogier-Ingrassia θα προσπαθήσουν να διατηρηθούν σε ρυθμό κορυφής αύριο, που ο αγώνας περιλαμβάνει ξανά ειδικές διαδρομές εντός, αλλά και εκτός πίστας.

Rally Monza Day 1 (Neuville-Wydaeghe)

Ράλλυ Monza: Ένα βήμα πίσω η Hyundai

Όπως προαναφέραμε, τα αυτοκίνητα της Hyundai βρέθηκαν κατάτι πιο πίσω από εκείνα της Toyota, στην πρώτη ημέρα του Ράλλυ Monza.

Η υγρασία στο οδόστρωμα και η διαφοροποίηση της πρόσφυσης, είναι στοιχεία που “δυσκόλεψαν” στο Hyundai i20 Coupe WRC..

Σήμερα, οι Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe τα κατάφεραν καλύτερα, όπως αναμενόταν, από κάθε άλλο πλήρωμα της ομάδας του Andrea Adamo.

Rally Monza Day 1 (Thierry Neuville)

Το πρωί, ο Neuville ήταν ο μοναδικός οδηγός που προτίμησε για ασφάλεια δύο ρεζέρβες της σκληρής γόμας ελαστικών της Pirelli, επιλογή που δεν τον δικαίωσε, αν και όπως ανέφερε ο Adamo, δεν ήταν ο λόγος για τον οποίο βρέθηκε λίγο πιο πίσω από τους αντιπάλους του.

Στην πίστα η κατάσταση έγινε καλύτερη και οι Βέλγοι πέτυχαν έναν ταχύτερο χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, ολοκλήρωσαν την ημέρα στην τρίτη θέση, έχοντας διαφορά 21,6” από τους Evans-Martin και 20,2” από τους Ogier-Ingrassia αντίστοιχα.

Πάντως, στο τέλος της ημέρας ο νικητής του Ράλλυ Ισπανίας εμφανίστηκε προβληματισμένος, αφού παραδέχθηκε πως δε γνωρίζει γιατί βρίσκεται πιο πίσω από τα πληρώματα της Toyota, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη βελτίωση, αύριο.

Rally Monza Day 1 (Sordo-Carrera)

Στην τέταρτη θέση Γενικής, μόλις 3” πίσω από τους teammates τους, βρίσκονται οι Dani Sordo-Candido Carrera.

Ο Ισπανός είναι γνωστό πως προτιμά συνθήκες όπου η πρόσφυση δεν εναλλάσσεται, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν αισθάνεται άνετα ώστε να πιέσει στο 100%.

Όπως και να ‘χει, σήμερα παρουσίασε τον γνωστό, αξιόπιστο εαυτό του, ολοκλήρωσε την ημέρα με ταχύτερο χρόνο και παρέμεινε κοντά στις θέσεις του βάθρου, όντας ταυτόχρονα σε απόσταση βολής από τον teammate του.

Rally Monza Day 1 (Oliver Solberg)

Μια θέση πιο πίσω, στην πέμπτη της Γενικής κατάταξης, φιγουράρουν οι Oliver Solberg-Elliott Edmondson, με το Hyundai i20 Coupe WRC της 2C Competition.

Στην πρώτη του εμφάνιση με συνοδηγό τον Edmondson, ο Solberg κάνει τον καλύτερο αγώνα της καριέρας του στο WRC.

Πέραν μιας δύσκολης στιγμής στην τρίτη ειδική διαδρομή σήμερα, όπου δήλωσε πως είναι τυχερός που δεν είχε έξοδο, ο νεαρός Σουηδός δεν έκανε μεγάλα λάθη και σημείωσε 3 φορές, τον 4ο χρόνο Γενικής.

Μακάρι να συνεχίσει έτσι και αύριο, αφού η πρόοδος του ενδιαφέρει ολόκληρη την κοινότητα του WRC.

Rally Monza Day 1 (Katsuta-Johnston)

Ράλλυ Monza: Τα υπόλοιπα αυτοκίνητα WRC

Μετά από πολύ καιρό και συγκεκριμένα από το Ράλλυ Σαφάρι, ο Takamoto Katsuta ολοκληρώνει μία αγωνιστική ημέρα εντός εξάδας με το Toyota Yaris WRC.

Έχοντας παραπλεύρως τον Aaron Johnston, ο Ιάπωνας έκανε αυτό που έπρεπε, αποφεύγοντας το ρίσκο στις ορεινές ειδικές διαδρομές της πρώτης ημέρας.

Στην πίστα, όπου πέρυσι πέτυχε τον παρθενικό ταχύτερο χρόνο του σε ειδική διαδρομή, ανέβασε το ρυθμό του, πετυχαίνοντας έναν δεύτερο χρόνο γενικής.

Οι Katsuta-Johnston χρειάζεται να παραμείνουν συγκεντρωμένοι αύριο, αφού βρίσκονται 14,9” πίσω από τους Solberg-Edmondson, ενώ έχουν διαφορά 8,6” από τους Gus Greensmith-Jonas Andersson (Ford Fiesta WRC).

Rally Monza Day 1 (Greensmith-Andersson

Ο νεαρός Βρετανός που μόλις χθες επισημοποίησε την παρουσία του στην M-Sport Ford και το 2022, ολοκλήρωσε την πρώτη του αγωνιστική ημέρα με τον έμπειρο Σουηδό συνοδηγό, στην 7η θέση.

Οι Greensmith-Andersson (Ford Fiesta WRC) ήταν αξιοπρεπείς αφού δεν εντυπωσίασαν, όμως παρέμειναν εντός συναγωνισμού στη “δεύτερη βαθμίδα” των αυτοκινήτων WRC.

Μάλιστα, ίσως ο εικονικός χρόνος στην ειδική διαδρομή 4, που είχε διακοπεί για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε θεατή, να τους αδίκησε, αφού έχασαν προσωρινά δύο θέσεις.

Rally Monza Day 1 (Suninen-Markkula)

Στην 8η θέση Γενικής, βρίσκονται οι Teemu Suninen-Mikko Markkula (Hyundai i20 Coupe WRC), οι οποίοι κλήθηκαν να αντικαταστήσουν τους Ott Tanak-Martin Jarveoja για λογαριασμό της Hyundai.

Προφανώς στο επίπεδο, μία ημέρα δοκιμών δε μπορεί να είναι αρκετή ώστε ένα πλήρωμα να πρωταγωνιστήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, ο 27χρονος Φινλανδός ακολουθεί συντηρητική προσέγγιση, στοχεύοντας στη διαρκή εξοικείωση με το νέο του αυτοκίνητο.

Πράγματι, ο Suninen έδειξε βελτίωση στους χρόνους του και αύριο, θα επιδιώξει κάτι παραπάνω, όσον αφορά στην κατάταξη.

Μια θέση πιο πίσω βρίσκονται οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC). Ο 21χρονος οδηγός της Toyota έχει ρητή εντολή από τον Jari Matti Latvala να μην πιέσει, για να είναι βέβαιος πως θα τερματίσει.

Ο τερματισμός ενός αυτοκινήτου της ιαπωνικής ομάδας την Κυριακή, θα ισοδυναμεί με την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα αποτελέσματα.

Καθώς οι Ogier-Ingrassia και Evans-Martin έχουν το ελεύθερο να δώσουν τη μάχη τους, οι Rovanpera-Halttunen παίζουν ρόλο οπισθοφυλακής, έστω και αν ο αργός ρυθμός σε ορισμένες περιπτώσεις σήμερα, έκανε και τον ίδιο τον Φινλανδό, να δυσανασχετήσει.

Δείτε onboard των Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen από το χθεσινό shakedown

Η μοναδική εγκατάλειψη κορυφαίου πληρώματος σήμερα, ήταν αυτή των Adrien Fourmaux-Alexandre Coria με το Ford Fiesta WRC της M-Sport.

Στις πρωινές ειδικές διαδρομές, ο Γάλλος προτίμησε μια ανάμιξη σκληρής και μαλακής γόμας ελαστικών.

Όμως, στην 3η ειδική διαδρομή, ενώ είχε τοποθετήσει τα ελαστικά σε σχήμα Χ, με τα μαλακά να βρίσκονται εμπρός δεξιά και πίσω αριστερά, μετα από το φρενάρισμα προκλήθηκε  υποστροφή, στέλνοντας το αυτοκίνητο σε βράχο, προτού καταλήξει εκτός δρόμου, έπειτα από τουμπάρισμα χαμηλής ταχύτητας.

Εκτός απροόπτου, οι Γάλλοι θα επανέλθουν στον αγώνα αύριο.

Rally Monza Day 1 (Rossel-Renucci)

WRC 3 και WRC 2 στο Ράλλυ Monza

Η εγκατάλειψη των Fourmaux-Coria, έφερε εντός δεκάδας το ταχύτερο πλήρωμα με αυτοκίνητο προδιαγραφών Rally2.

Πρόκειται για τους Γάλλους Υohan Rossel-Jacques Julien Renucci (Citroen C3 Rally2), οι οποίοι προηγούνται και στο WRC 3, με διαφορά μόλις 2,9” από τους Πολωνούς Kajetan Kajetanowicz-Maciej Sczcepanjak (Skoda Fabia Rally2 evo) που ακολουθούν.

Υπενθυμίζουμε, πως οι Kajetanowicz και Rossel έφτασαν στην Monza ως ισόβαθμοι διεκδικητές για τον τίτλο του WRC 3, όμως εκκρεμεί η έφεση του Γάλλου για τον αποκλεισμό του στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Στο WRC 2 προηγούνται οι Marco Bulacia-Marcelo Der Ohannessian (Toksport, Skoda Fabia Rally2 evo).

Ακολουθούν οι Jari Huttunen-Mikko Lukka (M-Sport Ford, Ford Fiesta Rally2 MkII) στο ντεμπούτο τους με τη βρετανική ομάδα, ενώ τρίτοι έπεσαν οι Andreas Mikkelsen-Phil Hall (Toksport, Skoda Fabia Rally2 evo) λόγω κλαταρίσματος.

Σημειωτέον, πως οι Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov (Movisport, Skoda Fabia Rally2 evo) δε βαθμολογούνται, όμως συμμετέχουν κανονικά στο πλαίσιο των Ομάδων.

Οι Ρώσοι προηγούνταν, όμως έχασαν περισσότερο από ένα λεπτό μετά από χτύπημα σε σικέιν, που προκάλεσε ζημιά πίσω δεξιά και στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου.

Rally Monza Day 1 (Pavlidis-Harryman)

Η ελληνική παρουσία στο Ράλλυ Monza

Το Ράλλυ Monza έχει και ελληνική παρουσία, χάρη στη συμμετοχή των Νικόλα Παυλίδη-Allan Harryman με Peugeot 208 Rally4 που προετοιμάζει η ιταλική Rally Sport Evolution.

Δυστυχώς, η πρώτη ημέρα δεν εξελίχθηκε ιδανικά για το ιδιαίτερα αγαπητό πλήρωμα.

Αρχικά, μια λανθασμένη επιλογή ελαστικών τους κόστισε σε χρόνο, ενώ στην πρώτη ειδική διαδρομή εντός πίστας, είχαν τετ-α-κε στην προσπάθειά τους να προσπεράσουν προπορευόμενο αυτοκίνητο, χάνοντας ένα λεπτό.

Στην προτελευταία ειδική διαδρομή της ημέρας τέθηκαν εκτός από κομμένο ημιαξόνιο, όμως αναμένεται να επανέλθουν αύριο.

Η δεύτερη ημέρα του Ράλλυ Monza θα είναι λίγο μεγαλύτερη από τη σημερινή, αφού περιλαμβάνει 6 ειδικές διαδρομές μήκους 108,24 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Το πρόγραμμα για τα πληρώματα περιλαμβάνει ξανά, δύο επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές (San Fermo, Selvino) στους πρόποδες των Άλπεων, πριν από την επιστροφή στην Monza για μία επαναλαμβανόμενη ειδική διαδρομή (Sottozero).

Αύριο λοιπόν, Σάββατο 20 Νοεμβρίου, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στη μάχη για τη νίκη, που όπως εξελίσσονται τα πράγματα είναι και μονομαχία για την κατάκτηση του τίτλου Οδηγών/Συνοδηγών.

Η πρώτη ειδική της δεύτερης ημέρας (San Fermo 1) ξεκινά στις 08:38 ώρα Ελλάδος.

Ράλλυ Monza – Το πανόραμα της πρώτης ημέρας

Ε.Δ.: 7

Μήκος: 105,41 χλμ.

Κατάταξη Top10 (7/16 ειδικές διαδρομές)

Rally Monza Day 1 (Top10)

Ταχύτεροι Ε.Δ.: Ogier 3, Evans 2, Neuville-Sordo 1

Επικεφαλής ανά Ε.Δ.: 1-5 Ogier, 6-7 Evans

Επιμέρους ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Monza μεταδίδονται ζωντανά από την Cosmote Sport 8HD

Ωράριο μεταδόσεων (ώρα Ελλάδος)

Σάββατο 20 Νοεμβρίου

SS8 San Fermo 1, 08:30

SS9 Selvino 1, 09:35

SS10 San Fermo 2, 12:00

SS11 Selvino 2, 13:05

Ωράριο, Live αποτελέσματα, εξέλιξη και το WRC+, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC.

Photos: Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport, M-Sport Ford, Yohan Rossel, Νικόλας Παυλίδης-Step Racing

Highlights από τις πρωινές ειδικές διαδρομές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 • Rally Monza Day 1 (Top10)
 • Ράλλυ Monza Day 1
 • Rally Monza Day 1 (Elfyn Evans)
 • Rally Monza Day 1 (Ogier-Ingrassia)
 • Rally Monza Day 1 (Sebastien Ogier)
 • Rally Monza Day 1 (Thierry Neuville)
 • Rally Monza Day 1 (Neuville-Wydaeghe)
 • Rally Monza Day 1 (Sordo-Carrera)
 • Rally Monza Day 1 (Oliver Solberg)
 • Rally Monza Day 1 (Katsuta-Johnston)
 • Rally Monza Day 1 (Greensmith-Andersson
 • Rally Monza Day 1 (Suninen-Markkula)
 • Rally Monza Day 1 (Rossel-Renucci)
 • Rally Monza Day 1 (Pavlidis-Harryman)
 • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

  ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ