Αγώνες WRC

WRC: Επίλογος της χρονιάς στη Monza;

Σύμφωνα με πληροφορίες από το εξωτερικό, το WRC πιθανώς να επισκεφθεί φέτος δύο φορές την Ιταλία, ώστε ο επίλογος της σεζόν να γραφτεί στην πίστα της Monza.

Μπορεί η πίστα της Monza να είναι γνωστή για τους αγώνες Formula 1, ωστόσο από το 1978 φιλοξενεί και έναν αγώνα ράλλυ, που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξημένη δυναμική. Αυτό μάλιστα συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προκύπτουν φήμες ότι είτε να ενταχθεί στο WRC ως ο τελευταίος της χρονιάς είτε, τουλάχιστον, να αποτελέσει Promotional Event του θεσμού.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Καθώς η πανδημία του COVID-19 έφερε νέα δεδομένα, το πρόγραμμα του WRC μειώθηκε δραστικά, περιλαμβάνοντας συνολικά 7 αγώνες. Με 3 εξ αυτών να έχουν διεξαχθεί πριν το lockdown  (Μόντε Κάρλο, Σουηδία, Μεξικό), το Ράλλυ Εσθονίας να σημαίνει την επανέναρξη πριν από μερικές ημέρες και τους πρωταγωνιστές του θεσμού να βρίσκονται ήδη στην Τουρκία για τον 5ο  γύρο της φετινής χρονιάς, γίνεται αντιληπτό ότι η συρρικνωμένη σεζόν οδεύει προς το τέλος της.

Monza Rally Show

Σύμφωνα με δημοσίευμα του DirtFish, οι διοργανωτές του WRC θα ήθελαν να προσθέσουν ακόμη έναν αγώνα στο πρόγραμμα και το Monza Rally Show, που προγραμματίζεται για τις 3-6 Δεκεμβρίου, φαντάζει ως ιδανικό σενάριο για επίλογο σε μια δύσκολη χρονιά. Η διάθεση προσθήκης ενός ακόμη αγώνα φαντάζει λογική, ώστε αν δεν αλλάξει τίποτα, το φετινό πρωτάθλημα να περιλαμβάνει 8 συναντήσεις, ενώ εφόσον τα δεδομένα με τον COVID διαφοροποιηθούν και, για παράδειγμα, η διοργάνωση του Ράλλυ Ypres δεν καταστεί εφικτή, να υπάρχει εναλλακτική λύση. Το πλεονέκτημα ενός αγώνα σε πίστα, όπως στην προκειμένη περίπτωση συμβαίνει με την Monza, είναι πως ο έλεγχος των θεατών είναι πιο εύκολος σε σύγκριση με τους "παραδοσιακούς" αγώνες ράλλυ, ενώ συνολικά είναι πιο εύκολο να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Monza Rally Show

Με βάση όσα αναφέρει το ρεπορτάζ από το εξωτερικό, ακόμη και αν ο αγώνας δεν περιληφθεί ως κανονικός γύρος στο WRC, είναι πιθανό να αποτελέσει Promotional Event, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια με το Ράλλυ Εσθονίας. Άλλωστε, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ενδιέφερε ιδιαίτερα και την Pirelli, καθώς η ιταλική εταιρεία ελαστικών θα αποτελέσει τον μοναδικό προμηθευτή του WRC από το 2021, αντικαθιστώντας την Michelin.

Sebastien Loeb

Η διοργάνωση ενός ράλλυ στη Monza ξεκίνησε το 1978, με το Rally Autodromo di Monza. Ο αγώνας διεξάγεται παραδοσιακά προς το τέλος της χρονιάς και αφού μετονομάστηκε κατά τη δεκαετία του '90 σε Rally di Monza, από το 2003 έχει μετατραπεί στο Monza Rally Show. Ο λόγος για αγώνα-γιορτή που περιλαμβάνει αρκετές ειδικές διαδρομές, με το μήκος να αγγίζει τα 160 αγωνιστικά χιλιόμετρα, εντός της πίστας.  Ειδικά μετά το 2010, το Monza Rally Show έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική για τις ομάδες. Ενδεικτική είναι η νίκη του Sebastien Loeb το 2011, με Citroen DS3 WRC, καθώς και η διαρκής συμμετοχή της Hyundai με εργοστασιακούς οδηγούς, όπως οι Thierry Neuville, Andreas Mikkselsen, Dani Sordo και Craig Breen.

Valentino Rossi

Ιδιαίτερο χρώμα στο Monza Rally Show δίνει ο πολυπρωταθλητής στο MotoGP και όχι μόνο, Valentino Rossi, ο οποίος έχει κάνει παράδοση τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο γεγονός, όντας και πολυνίκης, αφού έχει ανέβει 7 φορές στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Αναμφίβολα, το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης του WRC με έναν αγώνα, όπου δίπλα στους εργοστασιακούς οδηγούς, θα υπήρχε ένα όνομα με το βεληνεκές του "Γιατρού", θα έδινε ξεχωριστό χρώμα στο εγχείρημα.  

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου