top icon
WRC

Οι 5 αγώνες με τη μικρότερη διαφορά σε άσφαλτο (+videos)

Η διαφορά 0,6 δευτερολέπτων μεταξύ των Sebastien Ogier και Elfyn Evans στο Ράλλυ Κροατίας, αποτελεί νέο ρεκόρ μικρότερης διαφοράς σε ασφάλτινο αγώνα του WRC. Ας δούμε το Top-5.

Μετά από το Top-5 για τις μικρότερες διαφορές σε αγώνες του WRC συνολικά, ήρθε η στιγμή να εστιάσουμε μόνο στην άσφαλτο. Μια επιφάνεια, για την οποία η διαφορά 0,6 δλ. ανάμεσα στους Sebastien Ogier-Julien Ingrassia και Elfyn Evans-Scott Martin, συνιστά νέο ρεκόρ.

Διαβάστε ακόμη: WRC – Croatia Rally Debrief: I love this sport (+videos) 

Στο Top-5 των ασφάλτινων ράλλυ με τις μικρότερες διαφορές στην ιστορία του WRC, υπάρχει το κορυφαίο δίπολο των Sebastien Loeb, Marcus Gronholm. Ακόμη, υπάρχει μάχη μεταξύ teammates, εκτεταμένη παρουσία της Citroen, αλλά και του Sebastien Ogier.

Ας θυμηθούμε τους 5 αγώνες με τη μικρότερη διαφορά στην ιστορία του WRC, σε ασφάλτινη επιφάνεια.

WRC - Closest Asphalt Finish - Deutschland 2003

Ράλλυ Γερμανίας 2003: Sebastien Loeb-Daniel Elena/Marcus Gronholm-Timo Rautiainen, τελική διαφορά: 3,6 δλ.

22 ειδικές διαδρομές – 388,23 αγωνιστικά χλμ.

Η μάχη για την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ 2003, όταν ο τίτλος πέρασε στον Petter Solberg με διαφορά ενός βαθμού από τον Sebastien Loeb, είχε ενταθεί. Στον 8ο αγώνα εκείνης της χρονιάς, επιτεύχθηκε προσωρινά, ο πιο “κλειστός” τερματισμός σε ασφάλτινο αγώνα στην ιστορία του WRC.

WRC - Closest Asphalt Finish - Deutschland 2003

Αρχικά, το προβάδισμα πήραν οι πρωτοπόροι -σε εκείνο το σημείο- της βαθμολογίας, Richard Burns-Robert Reid (Peugeot 206 WRC). Όμως, ένα τετ-α-κε υπό βροχή, έβγαλε τους Βρετανούς από διεκδίκηση της νίκης, η οποία εξελίχθηκε σε υπόθεση των Sebastien Loeb-Daniel Elena (Citroen Xsara WRC) και Marcus Gronholm-Timo Rautiainen (Peugeot 206 WRC).

Το πλήρωμα της Citroen ξεκίνησε την τελευταία ημέρα με διαφορά 5,5” από εκείνο της Peugeot. Ένα μικρό λάθος του Gronholm στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή, στοίχισε λίγα δευτερόλεπτα αλλά κυρίως, ένα πρόβλημα στο σύστημα διεύθυνσης του 206 WRC. Αν και προς το τέλος του αγώνα, η βροχή έκανε ξανά την εμφάνισή της, αυτό δεν ήταν αρκετό για τους Φινλανδούς και οι νεαροί Loeb-Elena έφτασαν στη 3η, τότε, νίκη της καριέρας τους.

Από την πλευρά τους, οι Gronholm-Rautiainen μείωσαν τη διαφορά στα 3,6”, όμως η πρώτη νίκη σε ασφάλτινο αγώνα του WRC, δεν είχε έρθει.

WRC - Closest Asphalt Finish - Catalunya 2015

Ράλλυ Ισπανίας 2015: Andreas Mikkelsen-Ola Floene/Jari Matti Latvala-Miika Anttila, τελική διαφορά: 3,1 δλ.

23 ειδικές διαδρομές – 331,25 αγωνιστικά χλμ.

Ο αγώνας ήταν μικτός, αφού η πρώτη ημέρα περιλάμβανε χωμάτινες ειδικές διαδρομές, ενώ οι επόμενες διεξάγονταν σε άσφαλτο.

Όπως συνηθιζόταν εκείνη την περίοδο, ακόμη ένας αγώνας είχε εξελιχθεί σε μονόλογο της Volkswagen Motorsport. Τα πληρώματα των “εξωγήινων” Volkswagen Polo R WRC διαμόρφωναν το 1-2-3, με τους Sebastien Ogier-Julien Ingrassia να έχουν σημαντική διαφορά στην κορυφή.

WRC - Closest Asphalt Finish - Catalunya 2015

Από την άλλη, οι Andreas Mikkelsen-Ola Floene και Jari Matti Latvala-Miika Anttila πάλευαν για τη δεύτερη θέση. Το μοναδικό πλήρωμα που στεκόταν σχετικά ανταγωνιστικά, ήταν οι τοπικοί Dani Sordo-Marc Marti (Hyundai i20 WRC).

Εντέλει, η μεγάλη μάχη για τη δεύτερη θέση εξελίχθηκε, εν αγνοία των πρωταγωνιστών σε μάχη για τη νίκη. Ο λόγος; Ο Sebastien Ogier έκανε ένα από τα σπάνια λάθη του στην Power Stage. Το νέο ήταν τόσο ξαφνικό, που ο Andreas Mikkelsen ο οποίος είχε μόλις τερματίσει, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης με διαφορά 3,1” από τον Jari Matti Latvala, στράφηκε με έκπληξη προς τον συνοδηγό του, Ola Floene.

Και κάπως έτσι, ο Mikkelsen κατέκτησε την πρώτη νίκη της καριέρας του, η οποία ως τότε ήταν εκείνη με τη μικρότερη διαφορά σε ασφάλτινο αγώνα του WRC.

Video από εκείνον τον αγώνα

WRC - Closest Asphalt Finish - Catalunya 2018
Ράλλυ Ισπανίας 2018: Sebastien Loeb-Daniel Elena/Sebastien Ogier-Julien Ingrassia τελική διαφορά: 2,9 δλ.

18 ειδικές διαδρομές – 331,58 αγωνιστικά χλμ.

Παραμένουμε επί καταλανικού εδάφους, αλλά μεταφερόμαστε τρία χρόνια αργότερα, στο μικτό Ράλλυ Ισπανίας, η πρώτη ημέρα του οποίου διεξάγονταν σε χώμα και οι επόμενες, σε άσφαλτο.

Τότε, που τους διεκδικητές του τίτλου Sebastien Ogier, Thierry Neuville και Ott Tanak, πλαισίωσε κατά τον τελευταίο αγώνα του, όπως αποδείχθηκε, με τη Citroen, ο Sebastien Loeb. Ο πολυνίκης του WRC, είχε αγωνιστεί σε 3 ράλλυ εκείνη τη χρονιά με C3 WRC.

Ο συναγωνισμός ήταν απίστευτος, αφού στην έναρξη της τελευταίας ημέρας, τα 4 πρώτα πληρώματα χωρίζονταν από 9,8 δλ., ενώ οι έκτοι Dani Sordo-Carlos Del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) απείχαν 16,5 δλ. από τους πρωτοπόρους, Jari Matti Latvala-Miika Anttila (Toyota Yaris WRC).

WRC - Closest Asphalt Finish - Catalunya 2018

Κατά την έναρξη της τελευταίας ημέρας, ο προβληματισμός για τη σωστή επιλογή ελαστικών ήταν έντονος, αφού το προηγούμενο βράδυ υπήρχε βροχή. Όλοι οι πρωταγωνιστές -που μάχονταν για το πρωτάθλημα- προτίμησαν μαλακή γόμα ελαστικών της Michelin, πλην του Loeb, ο οποίος την τελευταία στιγμή άλλαξε σε σκληρά. Αυτή, αποδείχθηκε κίνηση-ματ.

Με δύο ταχύτερους χρόνους στο πρώτο loop, οι Loeb-Elena ανέβηκαν από την τρίτη θέση στην κορυφή, με διαφορά 7,1 δλ., ενώ στην αρχή της ημέρας απείχαν 8 δλ. την πρώτη θέση. Στις δύο καταληκτικές ειδικές διαδρομές, οι Γάλλοι κρατήθηκαν στην κορυφή, αντέχοντας την πίεση των Ogier-Ingrassia (Ford Fiesta WRC) και κατακτώντας τη νίκη  με διαφορά μόλις 2,9 δλ.

Ανασκόπηση του Ράλλυ Ισπανίας 2018

WRC - Closest Asphalt Finish - Monte Carlo 2019
Ράλλυ Μόντε Κάρλο 2019: Sebastien Ogier-Julien Ingrassia/Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul, τελική διαφορά: 2,2 δλ.

16 ειδικές διαδρομές – 323,83 αγωνιστικά χλμ.

Η επιστροφή των Sebastien Ogier-Julien Ingrassia στη Citroen, συνοδεύτηκε με την 100ή νίκη της γαλλικής μάρκας στο WRC. Αυτό δεν έγινε σε κάποιον τυχαίο αγώνα, αλλά στο φημισμένο Ράλλυ Μόντε Κάρλο.

WRC - Closest Asphalt Finish - Monte Carlo 2019

Εκεί, οι Γάλλοι επέδειξαν τη μαεστρία τους και έφτασαν στη νίκη με το C3 WRC. Για να συμβεί όμως αυτό, έπρεπε να αποκρούσουν την επίθεση των Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC), οι οποίοι διεκδίκησαν στα ίσια τη νίκη, που κρίθηκε στην Power Stage.

Highlights από το Ράλλυ Μόντε Κάρλο

WRC - Closest Asphalt Finish - Croatia 2021
Ράλλυ Κροατίας 2021: Sebastien Ogier-Julien Ingrassia/Elfyn Evans Scott Martin, τελική διαφορά: 0,6 δλ.

20 ειδικές διαδρομές – 300,32 αγωνιστικά χλμ.

Στην κορυφή, βρίσκεται το πρόσφατο Ράλλυ Κροατίας. Η παρθενική παρουσία του ασφάλτινου αγώνα στο WRC, χαρακτηρίστηκε από μάχη μέχρι τέλους. Πρωταγωνιστές σε αυτό, ήταν οι teammates στην Toyota, Sebastien Ogier-Julien Ingrassia και Elfyn Evans-Scott Martin.

WRC - Closest Asphalt Finish - Croatia 2021

Τα πάντα κρίθηκαν στην Power Stage. Μια διαδρομή, όπου οι Evans-Martin είχαν προβάδισμα 3,9 δλ. έναντι των Ogier-Ingrassia. Μέχρι το τελευταίο split, όλα έδειχναν πως οι Βρετανοί θα χαμογελούσαν, αφού βρίσκονταν μεν πιο πίσω από τους Γάλλους, όμως βρίσκονταν εντός του ορίου που τους χάριζε τη νίκη.

Στην τελευταία πραγματική στροφή της ειδικής και του αγώνα, το Toyota Yaris WRC βρέθηκε για λίγο στο πρανές, χάνοντας τη φόρα του. Έτσι, οι Ogier-Ingrassia έφτασαν στη νίκη, με τελική διαφορά μόλις 0,6 δλ. από τους Evans-Martin, αμφότεροι με Toyota Yaris WRC.

Photos: Θάνος Ηλιόπουλος, Αρχείο 4Τ, Red Bull Content Pool

Θυμηθείτε τι έγινε στο Ράλλυ Κροατίας

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ