Αγορά Ειδήσεις

AVIS Greece: η πώλησή της αλλάζει τις ισορροπίες

Η Τράπεζα Πειραιώς φέρνει νέα δεδομένα στον κλάδο των leasing & rent-a-car αυτοκινήτων, ενεργοποιώντας την προαποφασμένη διαδικασία πώλησης του ελληνικού τμήματος της AVIS.

Όπως είναι γνωστό, η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε τις τύχες της AVIS το 2007, με τίμημα που ανήλθε στα 25,5 εκατ. ευρώ. Από τότε όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου, η οποία επλήγη βάναυσα από την οικονομική κρίση και σταδιακά έχασε το 75% της δύναμής της. Σε ό,τι έμεινε καίριο ρόλο έπαιξε η ποιοτική αναβάθμιση και η περαιτέρω εξειδίκευση του κλάδου των μισθώσεων (leasing & rent-a-car), που αυτή τη στιγμή κατέχουν το πλειοψηφικό πακέτο των ετήσιων ταξινομήσεων νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Η AVIS, με στόλο 31.600 αυτοκίνητα και 80 σταθμούς εξυπηρέτησης, είναι η μία από τις δύο μεγάλες δυνάμεις της αγοράς leasing & rent-a-car και στη χώρα μας. Το αντίπαλο δέος είναι η Autohellas Hertz του Ομίλου Βασιλάκη, που έκλεισε την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου με τζίρο 200 εκατ. ευρώ, ενώ τη χρονιά που μας πέρασε έδωσε 81 εκατ. για να αγοράσει περισσότερα από 6.000 αυτοκίνητα. Επίσης, ανακοίνωσε κέρδη της τάξης των 25 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της η Olympic, εταιρεία στην οποία υπάγονται οι δραστηριότητες της ελληνικής AVIS και της Budget, ανακοίνωσε πρόσφατα τζίρο 150 εκατ. με κέρδη προ φόρων 19 εκατ. ευρώ, ενώ επένδυσε και επτά εκατ. ευρώ μέσα στο 2016. Στον τομέα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που διατηρεί, η περσινή χρονιά έκλεισε με 8.000 πωλήσεις. Όπως καταλαβαίνετε, το ελληνικό τμήμα της AVIS είναι ένα βαρύ χαρτί, από το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς πιστεύει πως θα εισπράξει έως και 300 εκατ. από την πώλησή του (αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως ο συνολικός ετήσιος τζίρος της leasing & rent-a-car αγοράς στη χώρα μας είναι περίπου μισό δις ευρώ).

Οι μνηστήρες

Τρία από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής αγοράς έχουν δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση του ελληνικού τμήματος της AVIS, με την προθεσμία υποβολής του να λήγει στις 10 Φεβρουαρίου 2017 (δεν αποκλείεται όμως να δοθεί και παράταση στην ημερομηνία αυτή). Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ο Όμιλος Βασιλάκη (που με μια τέτοια κίνηση θα επεκτείνει περαιτέρω το ηγετικό του μερίδιο στον κλάδο των μισθώσεων), ο Όμιλος Σαρακάκη και ο Όμιλος Συγγελίδη. Τριάντα υποψήφιοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συνολικά, μεταξύ των οποίων και η μητρική εταιρεία (ο αμερικανικός όμιλος Avis Budget Group), αλλά και διάφοροι όμιλοι επενδυτικών κεφαλαίων.

Υπάρχει και συνέχεια

Γρήγορα θα ξεκινήσει και η διαδικασία πώλησης της ATE Leasing, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση της διερεύνησης των πιθανών υποψηφίων αγοραστών. Οι εντυπώσεις είναι μέχρι στιγμής θετικές και το πράσινο φως για την εκκίνηση της όλης διαδικασίας δεν θα αργήσει να ανάψει...

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου