top icon
Αγορά

Leasing: Πρωταγωνιστής η ευελιξία

Η ευελιξία, ο εκσυγχρονισμός και η εξελιγμένη διαχείριση σε συνδυασμό με τα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη είναι τα «όπλα» που ανεβάζουν το leasing όλο και ψηλότερα στις προτιμήσεις της αγοράς.

Στις ημέρες μας δεν υπάρχει κανείς που να υποτιμά το leasing, όπως συνέβαινε τα παλαιότερα χρόνια, όταν οι περισσότεροι το θεωρούσαν μια «εξεζητημένη» μέθοδο, για την οποία πίστευαν ότι απευθυνόταν σε λίγους. Στα σκληρότερα από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης (2011-2014), το leasing ήταν εκείνo που βοήθησε τον κλάδο του αυτοκινήτου να αντέξει τις αφόρητες πιέσεις. Ακολούθως καθιερώθηκε στη συνείδηση του κοινού, και σήμερα απολαμβάνει ένα μερίδιο της τάξης του 50% στην ελληνική αγορά. Και, βέβαια, συνεχίζει να εκσυγχρονίζεται…

Οperational leasing
Το οperational leasing (λειτουργική μίσθωση) είναι η μέθοδος που παρουσιάζει ιδιαίτερο οικονομικό και φορολογικό όφελος για τη μίσθωση επιβατικών αυτοκινήτων. Η διαφοροποίησή της από το financial leasing είναι μεγάλη, αφού στο συμφωνημένο μηνιαίο μίσθωμα, πέρα από την εμπορική αξία του αυτοκινήτου, καλύπτονται τα πάγια έξοδα χρήσης (ετήσια τέλη κυκλοφορίας και ασφαλιστικό συμβόλαιο) και η συντήρηση για την καλή λειτουργία του. Η χρονική διάρκεια μιας λειτουργικής μίσθωσης κυμαίνεται από ένα έως πέντε χρόνια, με τη χρήση των τριών προγραμμάτων εφαρμογής (εξαγορά ή χωρίς και ελεύθερη επιλογή).

leasing

EΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ LEASING

Όλα όσα είναι απαραίτητο να γνωρίζετε, προτού επιλέξετε οριστικά το leasing και αρχίσετε να ψάχνετε τα προσφερόμενα προγράμματα.

Τι προνόμια παρέχει το leasing;
Δεν ασχολείστε με την τακτική συντήρηση και το σέρβις στα χρονικά διαστήματα που ορίζει ο κατασκευαστής, αφού τα έξοδα τα έχει επωμιστεί η εκμισθώτρια εταιρεία. Επίσης, δικαιούστε αυτοκίνητο αντικατάστασης, ώσπου να αποκατασταθεί το δικό σας από κάποια σοβαρή βλάβη. Δικαιούστε ακόμη αλλαγή ελαστικών κάθε περίπου 40.000 χλμ., ενώ το ασφαλιστικό σας συμβόλαιο είναι μικτό και περιέχει σχεδόν τα πάντα. Και, φυσικά, έχετε οδική βοήθεια σε 24ωρη βάση, ενώ τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας περιλαμβάνονται στους όρους της σύμβασης και στο μηνιαίο μίσθωμα, επομένως δε σας απασχολούν.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της εξαγοράς;
H εξαγορά του αυτοκινήτου στη λήξη της σύμβασης είναι αυτή που παίζει τον κεντρικό ρόλο στον καθορισμό του μηνιαίου μισθώματος. H επιλογή αυτή προσφέρει μια προσυμφωνημένη και συμφέρουσα τιμή εξαγοράς. Ο επιχειρηματίας που κάνει χρήση της χρονομίσθωσης αυτού του τύπου αυξάνει και τα πάγια της εταιρείας του, λόγω του υψηλότερου μισθώματος που ισχύει στην περίπτωση της εξαγοράς. Στα αρνητικά περιλαμβάνεται το ότι δεσμεύεται να κυκλοφορεί με ένα αυτοκίνητο που δε θα μπορεί να αλλάξει με άλλο στη λήξη του συμβολαίου του.

Τι γίνεται με τη μη εξαγορά;
Tα πράγματα απλοποιούνται πολύ. Το μηνιαίο μίσθωμα γίνεται πιο ευέλικτο και φθηνότερο. Πρόκειται για την ιδανική λύση για όσες εταιρείες διαθέτουν πολυάριθμο στόλο οχημάτων, αλλά και για αυτές που παρέχουν εταιρικά αυτοκίνητα σε στελέχη και υπαλλήλους τους. Συνάμα, αποτελεί την πιο δημοφιλή μέθοδο leasing.

Αν η επιλογή εξαγοράς ή μη αποφασιστεί στο τέλος του συμβολαίου;
Tο μηνιαίο μίσθωμα είναι λίγο υψηλότερο από ένα αντίστοιχο άνευ εξαγοράς, στον αντίποδα όμως οι παρεχόμενες υπηρεσίες εκ μέρους της εκμισθώτριας εταιρείας είναι περισσότερο ευέλικτες. Αν όμως αποφασιστεί εξαγορά, το κόστος της θα είναι υψηλότερο.

leasing

Αν είμαι ιδιώτης με συμφέρει το leasing;
Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει το πλεονέκτημα της φοροαπαλλαγής του μισθώματος, ισχύουν όμως όλες οι υπόλοιπες παροχές που προαναφέραμε.

Μπορώ να ζητήσω όποιο αυτοκίνητο θέλω;
Ναι, μπορείτε να μισθώσετε (ανάλογα πάντα με τα οικονομικά σας) όποιο μοντέλο θέλετε, οποιασδήποτε εταιρείας. Και, φυσικά, με το επίπεδο εξοπλισμού που εσείς επιθυμείτε.

Υπάρχει leasing μεταχειρισμένων;
Ναι, δεν αλλάζει τίποτε από πλευράς παροχών προς τον μισθωτή.

Με το leasing επαγγελματικών αυτοκινήτων τι γίνεται;
Η μίσθωση επαγγελματικών αυτοκινήτων (LCV) μέχρι 3,5 τόνους είναι εφικτή μέσω μίσθωσης, ενώ το επίπεδο των παροχών δε διαφοροποιείται. Στην Ελλάδα αποτελεί πλέον την κυρίαρχη μέθοδο απόκτησης επαγγελματικού αυτοκινήτου, σε ποσοστό που για το 2022 υπερβαίνει το 75%.

Οι παροχές που περιλαμβάνονται στο μίσθωμα είναι υποχρεωτικές αν δεν τις χρειάζoμαι;
Όχι, υπάρχουν ευέλικτα πακέτα προσαρμοσμένα στις ανάγκες σας. Από εκεί και πέρα, η επιλογή είναι δική σας.

Μπορώ να αλλάξω αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της μίσθωσης;
Μόνο σε περίπτωση κάποιου πολύ σοβαρού λόγου, όπως για παράδειγμα είναι μια ανεπανόρθωτη βλάβη.

Μπορώ να οδηγήσω το εταιρικό μου αυτοκίνητο στο εξωτερικό;
Αν ταξιδεύετε τακτικά για επαγγελματικούς λόγους μεταξύ διάφορων χωρών της ΕΕ, η αστυνομία μπορεί να σας ζητήσει αντίγραφο της σύμβασης εργασίας σας ή αποδεικτικά της δουλειάς που πραγματοποιείτε στη συγκεκριμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν το διάστημα που θα οδηγείτε το αυτοκίνητό σας στο εξωτερικό είναι μεγαλύτερο των έξι μηνών, πρέπει να λάβετε ειδική άδεια από τις αρμόδιες αρχές της χώρας όπου βρίσκεστε.

Αν δουλεύω σε χώρα που συνορεύει με αυτήν που ζω, μπορώ να χρησιμοποιώ εταιρικό αυτοκίνητο;
Αν εργάζεστε σε μια χώρα, αλλά ζείτε σε άλλη που συνορεύει με την πρώτη και επιστρέφετε σπίτι σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, μπορείτε να οδηγείτε το εταιρικό σας αυτοκίνητο μεταξύ του τόπου εργασίας και της κατοικίας σας ή κυρίως για επαγγελματικούς λόγους.

Ποιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εταιρικό μου αυτοκίνητο;
Mόνο εσείς και οι πρώτου βαθμού συγγενείς σας, αν προηγουμένως έχουν δηλωθεί τα ονόματά τους στην εκμισθώτρια εταιρεία.

Ποια αυτοκίνητα θεωρείται ότι εξυπηρετούν επαγγελματικούς σκοπούς;
Tool cars: Τα αυτοκίνητα που παρέχουν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους που μετακινούνται συχνά εκτός της βάσης εργασίας τους. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιούνται από τον δικαιούχο και εκτός του ωραρίου του.
Status cars: Τα αυτοκίνητα που παρέχονται σε υψηλόβαθμους εργαζόμενους (διευθυντές, επιθεωρητές πωλήσεων, τεχνικούς διευθυντές, στελέχη).
Test-drive cars: Τα αυτοκίνητα δοκιμών που διαθέτουν οι επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων.
Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις (οι ξενοδοχειακές για παράδειγμα) για τη μεταφορά των καλεσμένων ή των πελατών τους.
Αυτοκίνητα αντικατάστασης: Τα οχήματα που διαθέτουν προσωρινά οι επιχειρήσεις επισκευής και συντήρησης σε αντικατάσταση των επισκευαζόμενων.
Airport cars: Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται από τις αεροπορικές εταιρείες και τις επιχειρήσεις διαχείρισης αεροδρομίων για την εξυπηρέτηση των αεροπλάνων και των επιβατών τους.

Mε δεδομένη την καθυστέρηση της παραγωγής αυτοκινήτων λόγω της έλλειψης ημιαγωγών και της εισβολής στην Ουκρανία, τι γίνεται με τα συμβόλαια χρονομίσθωσης που έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν σύντομα;
Oι εταιρείες χρονομίσθωσης, κατόπιν συνεννόησης με τους πελάτες τους, παρατείνουν τα συμβόλαια που έχουν λήξει κατά ένα ακόμη χρόνο, με το μίσθωμα να είναι ελαφρώς μειωμένο.

leasing

LEASING – ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ο τρόπος φορολόγησης των παροχών σε είδος, με τη μορφή παραχώρησης αυτοκινήτου από τον εργοδότη προς τον μισθωτό, καθορίζεται με βάση την εγκύκλιο Ε.2197 /11-12-2020 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η φορολογητέα αξία της παραχώρησης αυτοκινήτου σε εταίρο ή μέτοχο ή εργαζόμενο υπολογίζεται με την εφαρμογή προοδευτικής κλίμακας επί της λιανικής τιμής προ φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Έως 14.000 4%
14.001-17.000 20%
17.001-20.000 33%
20.001-25.000 35%
25.001-30.000 37%
30.001-και άνω 20%

Η αξία της παραχώρησης του αυτοκινήτου μειώνεται με βάση την παλαιότητά του ως εξής:
Από 0 έως 2 χρόνια 0%*
Από 3 έως 5 χρόνια 10%
Από 6 έως 9 χρόνια 25%
Από 10 χρόνια και πάνω 50%
*Μόνο ο πρώτος συντελεστής ενδιαφέρει το leasing, αφού η μακροχρόνια μίσθωση στη μεγάλη πλειοψηφία της έχει ορίζοντα πενταετίας.

leasing

Παραχώρηση αυτοκινήτου μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ.
Εξαιρείται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία η αγοραία αξία της παραχώρησης ενός οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. και με λιανική τιμή προ φόρων έως 40.000 ευρώ, προς έναν εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους. Στην περίπτωση που η λιανική τιμή προ φόρων είναι μεγαλύτερη από 40.000 ευρώ, τότε το υπερβάλλον υπόλοιπο της αξίας χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί η αξία της παραχώρησης με βάση την ισχύουσα κλίμακα. Για να διαπιστωθεί αν ένα αυτοκίνητο είναι μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, λαμβάνεται υπόψη η σχετική ένδειξη στην άδεια κυκλοφορίας του.

Λοιπές εξαιρέσεις από τη φορολογία
Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς και εφόσον έχουν λιανική τιμή προ φόρων έως 17.000 ευρώ.

ΛΙΑΝΙΚΗ ΤΙΜΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ
Είναι η τιμή που προκύπτει από τους τιμοκαταλόγους που υποβάλλονται στην αρμόδια τελωνειακή αρχή από τους επίσημους αντιπροσώπους-διανομείς, προ της επιβολής ΦΠΑ και Τέλους Ταξινόμησης. Η ΛΤΠΦ για κάθε έκδοση μοντέλου της ελληνικής αγοράς αναγράφεται στους επίσημους τιμοκαταλόγους που αναρτώνται στους δικτυακούς τόπους των εταιρειών, δίπλα στην ανώτατη προτεινόμενη λιανική τιμή.

leasing

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

– Αν η παραχώρηση εταιρικού οχήματος διαρκέσει λιγότερο από χρόνο, η εφορία χρεώνει τον χρήστη ανάλογα με τους μήνες που το είχε στη διάθεσή του.

– Η διάρκεια χρήσης εταιρικού οχήματος από εργαζόμενο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών υπολογίζεται ως μήνας.

– Το ποσοστό επί της λιανικής τιμής προ φόρων του αυτοκινήτου δε χρησιμοποιείται για την εξεύρεση των πραγματικών δαπανών του από την παραχωρούσα επιχείρηση, παρά μόνο για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει για τον χρήστη του.

– Οι πραγματικές δαπάνες της επιχείρησης που παραχωρεί το αυτοκίνητο (ετήσια τέλη κυκλοφορίας, διόδια, καύσιμα, συντήρηση, επισκευή και κόστος μίσθωσης) εκπίπτουν στο σύνολό τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ