top icon
Blog

Δε χρειάζεται να γυρίσει ο Robert Kubica

Ο Robert Kubica πρόκειται να επιστρέψει στο grid το 2019. Κι όμως, αυτό δε μοιάζει σωστό.

Η ψυχική δύναμη είναι κρυφή, αλλά συνάμα είναι και μία από τις πιο ισχυρές που διαθέτει ο άνθρωπος. Σε δύσκολες στιγμές, σε αντίξοες συνθήκες, το ψυχικό σθένος είναι αυτό που βγάζει κάποιον από το αδιέξοδο, τον βοηθά να σταθεί ξανά στα πόδια του. Παράδειγμα αυτής της θέλησης είναι ο Robert Kubica.

Τον Φεβρουάριο του 2011, ο Πολωνός είχε ένα τρομακτικό ατύχημα στο rally ‘Rondedi Andorra’, όταν βρέθηκε στις μπαριέρες, κινδυνεύοντας να χάσει το δεξί του χέρι. Τελικά, μετά από επεμβάσεις και εξαντλητική αποθεραπεία, κατάφερε να σώσει το χέρι, αλλά δεν μπόρεσε να ανακτήσει όλη την κινητικότητα σε αυτό.

Πάνω στην καλύτερη περίοδο της καριέρας του, ένας εκ των πιο ελπιδοφόρων και ταλαντούχων οδηγών του grid έμεινε εκτός δράσης, με ελάχιστες (ως και μηδαμινές) πιθανότητες να επιστρέψει σε ανταγωνιστικό επίπεδο.

Το ότι το 2017 μπόρεσε να μπει ξανά σε cockpit μονοθέσιου, ήταν ήδη ένα μικρό θαύμα. Οι δυσκολίες στην κίνηση του δεξιού χεριού ήταν ο μεγαλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας, και ακόμα παραμένει. Τόσο η Renault, όσο κι η Williams έμειναν απόλυτα ικανοποιημένες από το πώς απέδωσε ο Πολωνός σε συνθήκες δοκιμών, όπου στόχος δεν είναι η πρωτιά, αλλά η σταθερότητα και το να φέρει κανείς εις πέρας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σε συνθήκες αγώνα, όμως, εγείρονται πολλά ερωτηματικά. Εύλογα θα πει κανείς πως, εφόσον το Grove του δίνει θέση full-time οδηγού, θα είναι βέβαιο πως μπορεί να ανταπεξέλθει, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Και η αλήθεια είναι πως, ο Kubica επιστρέφει περισσότερο ως paydriver, παρά ως ταλαντούχος οδηγός, που παίρνει μία δεύτερη ευκαιρία. Το πόσο ικανός, γρήγορος και μαχητικός είναι, το έχει αποδείξει τόσο με την BMW Sauber, όσο και με τη Renault μετά. Αλλά από τότε, έχουν αλλάξει τα πάντα. Ηλικιακά δεν υστερεί σε καμία περίπτωση (άλλωστε 33 ετών είναι και ο Lewis Hamilton), αλλά ο σοβαρός τραυματισμός του κι ό,τι αυτός έχει προκαλέσει στον ίδιο, είναι μεγάλη τροχοπέδη στην πορεία του. Κατ’ ουσίαν, η Williams δελεάστηκε από το πακέτο χορηγιών που θα φέρει εκείνος (υπολογίζεται στα 15 εκ. ευρώ), παρά από τις ικανότητές του πίσω από το τιμόνι τη δεδομένη στιγμή.

Σημεία των καιρών, θα πει κανείς, και δίκιο θα έχει. Απλώς, στην περίπτωση Kubica, αυτό που μένει στην κοινή γνώμη είναι η επιστροφή ενός μαχητή – κι είναι μαχητής, αυτό δεν μπορεί να του το στερήσει κανείς. Αλλά, είναι μία επιστροφή που, όσο κι αν χαροποιεί στο άκουσμά της, θα πρέπει αμέσως να προβληματίσει.

Κανείς δεν θα ήθελε να δει τον άνθρωπο που θα μπορούσε κάποτε να τα βάλει με τους Hamilton και Vettel, να αποτυγχάνει. Αλλά, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως αυτή ήταν η σωστή απόφαση.

Ο χρόνος θα δείξει, κι αυτό που μετράει είναι να μην κριθεί από τα πρώτα του Grand Prix. Η αρχή θα είναι δύσκολη, τόσο λόγω της πολυετούς αποχής, όσο και γιατί το γεγονός ότι οδηγεί «κατά 70% με το αριστερό χέρι» (κατά δήλωση του ίδιου) θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα σε περιπτώσεις μάχης ή/και διεκδίκησης θέσης.

Καλώς ήρθες πίσω, Robert Kubica._Δ.Μ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ