Με αφορμή

Με την ευκαιρία της γνωριμίας μας με την ΒΜW 420i σε κουπέ και την κατάργηση των 3θυρων χάτσμπακ, ταξιδεύουμε και στο παρελθόν, με σεβασμό σε ό,τι μας έφτιαχνε τη διάθεση, υποστηρίζοντας την αισθητική...

Οι 2θυρες 1600ti και οι «2002», σε οποιαδήποτε εκδοχή τους, τα GTi των εφηβικών μας χρόνων, εξελίχθηκαν, και είναι η Σειρά 3 σε διάφορες εκδοχές που κράτησε ζωντανό το θρύλο σε σχέση με την οδήγηση. Ενοχλεί τους Alfisti, αλλά πάντα και για πάντα αυτός ήταν ο αντίπαλος. Με την BMW να μη βλέπει μόνο σε αυτές τις ειδικές κατηγορίες, να απογειώνεται και να φτάνει σε επίπεδο Mercedes. Με την Audi, κακά τα ψέματα, να θεσπίζει τον δικό της τρόπο, προσεγγίζοντας και τον Πραγματικό Οδηγό. Περίφημες κατασκευές και από τους τρεις, που έχουν την πολυτέλεια να βελτιώνονται ακολουθώντας ο ένας τον άλλον, με υπεροχή συνήθως από ό,τι προκύπτει τελευταίο. Το νεότερο και καλύτερο, όπως στην περίπτωση του σύγχρονου Α3, χωρίς όμως να γίνονται εκπτώσεις στο χαρακτήρα.

Ειδικότερα στις περιπτώσεις με κουπέ αμάξωμα στις μεσαίες διαστάσεις, όπου «Μερκ» και «B-Μ», ευτυχώς επιμένουν στην πίσω κίνηση, προσφέροντας και συστήματα τετρακίνησης που μάλλον δεν πείθουν - ό,τι η Audi καταθέτει με συνέπεια ως τρόπο ζωής.

BMW420d

Αν αποφασίσεις να κάνεις την υπέρβαση σε σχέση με τις 50 χιλ. και θέλεις να υποστηρίξεις την αισθητική σου, έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε τρία εξαιρετικά αμαξώματα. Στη νέα «4άρα» σε κουπέ, στην πολύ σύγχρονη σχεδιαστικά Mercedes C Coupe και βέβαια στο Α5 Coupe, που πάντα και τη σωστή στιγμή εκσυγχρονίζεται με μέτρο. Το ζητούμενο είναι να μην προκαλεί, και αυτοί, με σταθερή αξία το Quattro όπου διδάσκουν, επιλέγουν να παρεμβαίνουν περισσότερο στην ενεργητική και στην παθητική ασφάλεια, δίνοντας και τη μάχη ώστε να μη χαθεί το βάρος. Αν στη Στουτγάρδη και στο Μόναχο χρησιμοποιούν συστήματα τετρακίνησης ως υποστήριξη, στο Ίνγκολσταντ είναι ο τρόπος τους. Η προσφορά τους στον οδηγό της μετακίνησης με κορυφαία ποιοτικά στοιχεία και στον Πραγματικό Οδηγό, που έχει τη δυνατότητα να την αξιοποιήσει προς το δρόμο το σωστό, με τα δικά μας κριτήρια.

Με γεγονός ότι και στις τρεις αυτές περιπτώσεις, προτάσεις αισθητικής για σεμινάριο μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις στις λεπτομέρειες ως έκφραση του χαρακτήρα τους, θέλεις και να οδηγείς!

Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που θέλεις να εκφραστείς περίπου σεμνά σε μηχανικά μέρη, μπορείς να επιλέξεις τις ντίζελ εκδοχές. Ενδεχομένως στοιχίζουν οριακά περισσότερο από αντίστοιχες με βενζίνη, αλλά χαλάλι, αφού έχεις το πλεονέκτημα της οικονομίας και το ατού της ροπής τους.

BMW420d

Με την «4άρα»...

Είναι αυτή η μάσκα και οι λεπτομέρειες της σειράς Μ σε επίπεδο αισθητικής και εξοπλισμού που σε προσκαλούν. Η πρόκληση έχει να κάνει με το αμάξωμα, και αυτή η μάσκα που θα μας απασχολήσει δένει περίφημα με το κουπέ αμάξωμα κλάσης «8άρας». Η «4άρα» σε κουπέ μεγάλωσε λίγο, βάρυνε μια ιδέα και αν βιαστείς και σχολιάσεις «δεν πας πουθενά, Σ.Χ., με 190 ίππους στα 1.600 κιλά», θα διαψευστείς. Θα πείτε, «βρήκες κουπέ ΒΜW, θυμάσαι τις Ε36 και 46 και θα μας ζαλίσεις». Περίπου έτσι, αλλά τίμια. Όπως τότε έφταναν οι 140 βενζίνης και γλεντούσες από πριν επιβιβαστείς, τηρουμένων των αναλογιών, έτσι και σήμερα. Αναλογίες με γεγονός ότι τότε, εργαζόμενος για τον Καββαθά, μπορούσες να την αποκτήσεις, ενώ σήμερα, σε επίπεδο επιβίωσης, με θολό το 2021, ονειρεύεσαι πλέον και οδηγώντας. Θα πείτε «πάλι καλά» και θα συμφωνήσουμε, σε σχέση με το αυτοκίνητο που σε αποζημιώνει.

Γοητευτική όταν με υποχρεώνει να την κοιτάω σταθμευμένη, και είναι η αύρα που εκπέμπει και την κάνει και ενδιαφέρουσα στο δρόμο. Διατηρεί τα αυτονόητα στοιχεία BMW συνδεδεμένα με την ποιότητα γενικώς, όπως και των υλικών εντός. Την εξαιρετική θέση οδήγησης, με την εργονομία σταθερή αξία, το σύστημα διεύθυνσης που δεν αντιγράφεται, ενώ απολαμβάνεις και ένα εργονομικά σύγχρονο πηδάλιο. Ο θαμπός στις υψηλές στροφές κινητήρας με τη mild υβριδική τεχνολογία δένει περίφημα με το 8άρι αυτόματο κιβώτιο. Σε διαβάζει, δε σε αναγκάζει να χρησιμοποιείς τα paddles και έτσι αποκαλύπτεις το βασικό της πλεονέκτημα που τη διαφοροποιεί σε σχέση με ό,τι γνωρίζεις.

Η ανάρτηση!

Δούλεψαν για να δημιουργήσουν διαφοροποιώντας υποδειγματικά τη σύγχρονη «4άρα» σε όλες τις εκδοχές από κάθε «3άρα». Είναι αυτή η έντιμη τρέλα, το πάθος τους για τη βασική λεπτομέρεια που τους χαρακτηρίζει και κάνει τη διαφορά. Σκληρή δουλειά, τίποτα στην τύχη, τίποτα από το ράφι, έτσι ώστε να ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία κάθε κατασκευής. Επί του προκειμένου, πρόκειται για μια μικρότερη «8άρα», με την τέλεια ισορροπία σε κάθε μέτρηση. Αισθητικά και στο δρόμο. Ανάρτηση που στη ρύθμιση Comfort τα κάνει όλα με υποδειγματικό τρόπο. Φροντίζει μάλιστα να προστατεύει και να μην εκθέτει τα λάστιχα χαμηλού προφίλ, ό,τι, κακά τα ψέματα, δεν προκύπτει στις αντίστοιχες «Μερκ», ενώ είναι σημείο αναφοράς στα σύγχρονα Audi. Ακόμα και στο R8.

Η ΒΜW επέλεξε να σκοτώσει νωρίς το i8 και να μας απογοητεύσει, αλλά δεν είναι της παρούσης. Οδηγούμε μια μικρότερη «8άρα», δε μας λείπει η δύναμη, η κατανάλωση σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή του ντίζελ επιβάλλει την αναζήτηση νέων διαδρομών και εννοείται πως ονειρευόμαστε. Έρχεται η Μ440i και, αν με τον Άσο και την Χ2 δεν ανατριχιάσαμε, με τις περίπου «Μ» εκδοχές, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη Ζ4, δεν έχουμε αμφιβολία για το ποια θα είναι η σωστή.

Σε φουλ Μ;

Η Μ2, στην όποια εκδοχή της! Να μην επαναλαμβανόμαστε. Αυτή η σοφή BMW, που γεφυρώνει την πρώτη Μ3 με το αύριο, είναι ένα σχεδόν supercar κλάσης Porsche Cayman (718) για πολλά Όσκαρ.

Τι να κρύψεις; Να οδηγείς!_ Σ. Χ.

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του φετινού Ράλλυ Μόντε Κάρλο;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Περισσότερα Άρθρα του Συντάκτη

Κατηγορία άρθρου