top icon
Blog

Χιονοδρομικό κέντρο η Αθήνα μας

Η επόμενη ημέρα σε σχέση με την καταστροφή, αποτέλεσμα εξάωρης χιονόπτωσης που μας πλήγωσε. Κάποιους στην ψυχή και πολλούς στην ουσία, με αποτέλεσμα και σημαντικές υλικές ζημιές.

Να γράψω, να μη γράψω, και είναι δύο οι λόγοι που ορμάς στα πλήκτρα, με ψυχραιμία και σεβασμό σε όσους παιδεύονται, και με ευθύνη ώστε να μην επαναληφθεί.

Από τη μία…
… η κατάθεση ψυχής του πρωθυπουργού, με «παντελονάτη» ανάληψη ευθύνης και με τη συγγνώμη του τίτλο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σπάνια περίπτωση. Μάλλον μοναδική, και με υπογραφή «Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης»! Έκανε παρέμβαση ουσίας, υπεράνω χρονοβόρων διαδικασιών και εκ του ασφαλούς εντολών, με την κατάθεση αποζημιώσεων εδώ και τώρα, χρεώνοντας τους επιχειρηματικά υπεύθυνους. Άλλοι, όπως η απούσα Περιφέρεια και ο συνήθως λαλίστατος κ. Πατούλης, θα «αποζημιωθούν» στην κάλπη, αντιμετωπίζοντας πλέον κατάμουτρα και την απόρριψη του Αθηναίου, που δεν ξεχνάει.

Από την άλλη…
… η αστοχία της Αττικής Οδού. Πόνεσε πολύ αυτό, και σε διάφορα επίπεδα. Κάτω από το σπίτι μας είναι η είσοδος της Πεντέλης που οδηγεί στο αεροδρόμιο και στον περιφερειακό. Πονάει να βλέπεις να καταρρέει ό,τι είχες τοποθετήσει πολύ ψηλά.

Δευτέρα πρωί, με κουβέρτες στο Hyundai i20, και όταν ο Μανώλης Σαλούρος σχολίασε «πάμε, να τελειώνουμε νωρίς», απάντησα με σιγουριά: «Έχουμε την Αττικάρα μας, Μανώλη μου. Ο δρόμος-Ferrari, το καμάρι μας. Είναι πολύ μπροστά αυτοί. Έχουν μαζέψει αλάτι για όλη τη χώρα». Ουρλιάζει εδώ και μία εβδομάδα ο Κολυδάς, αυτοί θα είναι πανέτοιμοι.

Συχνά σχολίαζες πως ούτε στην Ευρώπη τέτοια οργάνωση, και ο μύθος κατέρρευσε νωρίς. Από τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, με αποτέλεσμα ο συνεργάτης μας να φτάσει στο Βύρωνα τα μεσάνυχτα. Χαλάνδρι-Βύρωνας δώδεκα ώρες, το 2022.

Χιονοδρομικό κέντρο

Με σεβασμό στα χειρότερα η παρένθεση, βάσει εμπειρίας, όπως άλλωστε και η δική σας, και εδώ απαιτείται ανασυγκρότηση, κυρίως σε σχέση με την ατομική μας ευθύνη, οπότε και προκύπτει η συλλογική, σε διάφορα επίπεδα. Γεγονός πως η πολιτική ηγεσία του τόπου σε επίπεδο αντιπολίτευσης αντιμετώπισε με τον παλιό, ξεπερασμένο τρόπο ένα δυσάρεστο γεγονός-υπόθεση όλων μας. Ό,τι θα ξαναπροκύψει αν δεν αποκτήσουμε τη συνείδηση που χαρακτηρίζει τον Έλληνα όταν πιέζεται.

Το κάναμε στα πρώτα lockdown λόγω Covid, και αυτός ο τρόπος είναι που πρέπει να μας γίνει συνήθεια. Να μπει στο πετσί μας η προστασία μας σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο… Θυμώναμε με τον Χαρδαλιά, αμφισβητήθηκε ο κ. Τσιόδρας, όμως αυτοί οι δύο άνδρες με carte blanche από τον Μητσοτάκη έσωσαν ζωές. Μας έλειψε η χαρακτηριστική φωνή-εντολή Χαρδαλιά, προχθές την Κυριακή βράδυ, παραμονή της επέλασης του χιονιά. Πολύ soft ο κ. Στυλιανίδης, συνελήφθη αδιάβαστος σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.

Στην Ευρώπη, όπου είναι συνήθεια τέτοια φαινόμενα, δε λείπουν οι αστοχίες, παρά την υποχρεωτική χρήση ελαστικών για το χειμώνα και το καλύτερο οδόστρωμα. Όμως πειθαρχούν, προσαρμόζονται και, έχοντας ως κομμάτι ζωής τους το λευκό και το ύπουλο πιο γκρι του πάγου, περνούν αλώβητοι από τις θεομηνίες.

Εμείς, ενώ έχουμε την ευφυΐα να τις αντιμετωπίσουμε, με άλλοθι ότι πάντα κάποιος άλλος φταίει, αρνούμαστε την προσαρμογή στο αυτονόητο. Για την προστασία και της ψυχής μας, γιατί περισσότερο απ’ όλα, αγαπητοί, τη Δευτέρα το βράδυ πληγώθηκε και το εθνικό μας εγώ, μένοντας εγκλωβισμένοι στην πιο όμορφη πρωτεύουσα της Ευρώπης, κομψή και περιποιημένη, οπότε και εύκολη στη διαχείρισή της.

Όλο αυτό, στον καλύτερο δρόμο τουλάχιστον των Βαλκανίων. Μια πολυτέλεια που την πληρώσαμε ακριβά. Άνθρωποι δημιούργησαν και άνθρωποι πλήγωσαν. Έχουμε τέχνη επί του προκειμένου και, αν δε συγκεντρωθούμε ακολουθώντας πειθαρχημένα τις οδηγίες, θα αντιμετωπίσουμε χειρότερα.

Σχόλιο με σεβασμό, φόρος τιμής σε όσους ταλαιπωρήθηκαν και, το χειρότερο, ακόμη ταλαιπωρούνται. Η αίσθησή μου είναι ότι αυτοί που μας κυβερνούν νοιάζονται για τον τόπο μας και αντιδρούν. Καλή συνέχεια._ Σ. Χ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ