top icon
Κόσμος

Γιατί η Tesla μείωσε τις τιμές των αυτοκίνητων της;

Η απάντηση για την ομολογουμένως εντυπωσιακή πτώση των τιμών των Tesla Model 3 και Model Y στην Ευρώπη έρχεται από την Κίνα.

Η Tesla προχώρησε χθες σε σημαντικές μειώσεις των τιμών των Model 3 και Model Y στην Ελλάδα (διαβάστε περισσότερα εδώ), αλλά και σε πολλές ακόμα αγορές της Ευρώπης, βάζοντας σε σκέψεις τους απανταχού πελάτες της. Αλλά και τον ανταγωνισμό.

Πολλοί υποθέτουν ότι η απόφαση για μειώσεις τιμών έχει να κάνει με την κατακόρυφη πτώση της αξίας της εταιρείας στο χρηματιστήριο, ή ακόμα και με την χαμηλότερη ζήτηση και την προσπάθεια της αμερικανική εταιρείας να πληροί τις προϋποθέσεις για εκπτώσεις (βλ. επιδοτήσεις) σε διάφορες ανά τον κόσμο αγορές, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής. Ωστόσο, οι λόγοι δείχνουν να είναι διαφορετικοί, με την απάντηση να έρχεται από την μακρινή Κίνα.

Tesla China

Καθώς η Tesla δεν διαθέτει τμήμα δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, όλες (ή σχεδόν όλες) οι πληροφορίες που αφορούν τα προϊόντα, τα σχέδια αλλά και τα πεπραγμένα της εταιρείας προέρχονται από τον ιστότοπό της, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της μάρκας, τον προσωπικό λογαριασμό του Elon Musk στο Twitter και τις δηλώσεις στελεχών της στον Τύπο. Όπως αυτές στις οποίες προέβη στις 9 Ιανουαρίου ο Tao Lin, υψηλόβαθμo στέλεχος της Tesla στην Κίνα.

«Μερικά μέσα είπαν ότι μειώσαμε τις τιμές επειδή δεν μπορούσαμε να πουλήσουμε περισσότερα αυτοκίνητα. Νομίζω ότι πρόκειται πραγματικά για ανοησίες. Προσωπικά πιστεύω ότι η προσαρμογή των τιμών αντικατοπτρίζει κατά μία έννοια και τα επίπεδα στα οποία θα κυμανθεί το κόστος του οχήματος. Στη συνέχεια κάνουμε προσαρμογές σύμφωνα με αυτήν την εκτίμηση».

Και προσέθεσε:

«Η προσαρμογή της τιμής ενός προϊόντος είναι στην πραγματικότητα μια πρόβλεψη των αλλαγών κόστους στην εταιρεία για την επόμενη χρονική περίοδο. Η μεγαλύτερη διαφορά του 2023 σε σχέση με το περασμένο έτος είναι ότι η πανδημία έχει ουσιαστικά παρέλθει. Πιστεύουμε ότι η αλυσίδα εφοδιασμού έχει επανέλθει στα κανονικά επίπεδα σε μεγάλο βαθμό και δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες ελλείψεις υλικών όπως τα προηγούμενα χρόνια, που έφεραν αβεβαιότητα στον τομέα του κόστους.».

China Tesla

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ισχυρός άνδρας της Tesla πριν λίγους μήνες, δηλώνοντας: «Αυτό που βλέπουμε είναι πρακτικές βελτιώσεις καθώς επανασχεδιάζουμε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και όλα τα στοιχεία που μπαίνουν σε μια μπαταρία. Και από αυτά προκύπτουν δραματικές εξοικονομήσεις».

Όπως και να ‘χει πάντως, πολλοί πελάτες της Tesla στην Κίνα, οι οποίοι αγόρασαν ένα αυτοκίνητο της αμερικανικής εταιρείας λίγο πριν από τις μειώσεις τιμών, εξαγριώθηκαν εκδηλώνοντας μάλιστα έμπρακτα την αγανάκτησή τους έξω από τα καταστήματα της εταιρείας. Ενδεχομένως, όχι άδικα. Και αυτό είναι πιθανό να συμβεί και σε άλλες χώρες.

TESLA SUPERCHARGER

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ