top icon
Διάφορα

Οδηγοί αγώνων-κασκαντέρ σε γνωστές κινηματογραφικές ταινίες

Από Παγκόσμιο Πρωταθλητή Formula 1, μέχρι καταξιωμένους οδηγούς ράλλυ και ηθοποιούς που συμμετείχαν σε αγώνες αυτοκινήτων, το “μενού” των οδηγών που έπαιξαν ρόλο κασκαντέρ σε ταινίες του Hollywood, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σε δύσκολα γυρίσματα των ταινιών δράσης, οι πρωταγωνιστές αντικαθίστανται από ειδικά εκπαιδευμένους κασκαντέρ, ρόλο που σε περιπτώσεις σκηνών με αυτοκίνητα, έχουν κατά καιρούς αναλάβει οδηγοί αγώνων.

Η σχέση των οδηγών αγώνων με τη συμμετοχή σε δύσκολες σκηνές κινηματογραφικών ταινιών με αυτοκίνητα, έχει διάρκεια που ξεπερνά τα 50 έτη. Πολλές περιπτώσεις μάλιστα περιλαμβάνουν από απλά ενδιαφέρουσες έως και τραγικές ιστορίες, που σχετίζονται με γνωστές ταινίες του Hollywood. Ορισμένες από αυτές τις ιστορίες θα σας αφηγηθούμε σήμερα, με “πρωταγωνιστές” τον πρώτο Παγκόσμιο Πρωταθλητή στην ιστορία της Formula1, Nino Farina, τον οδηγό ράλλυ Mark Higgins, τον οδηγό Rallycross Tanner Foust και τους διάσημους πρωταγωνιστές του Hollywood, που είχαν πάθος με τους αγώνες, Steve McQueen και Paul Newman.

Nino Farina

Giuseppe “Nino” Farina

Ο Ιταλός Giuseppe “Nino” Farina, γράφτηκε στην ιστορία το 1950, όταν με τον τίτλο που κατέκτησε στο εναρκτήριο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1, έγινε ο πρώτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην ιστορία του θεσμού.

Περισσότερες πληροφορίες για την αγωνιστική καριέρα του Nino Farina, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών, το 1966, όταν κατά τραγική ειρωνεία, είχε τροχαίο ατύχημα ενώ κατευθυνόταν στη Γαλλία, για να παρακολουθήσει το γαλλικό Grand Prix εκείνης της χρονιάς. Οδηγώντας μια Lotus Cortina στις γαλλικές Άλπεις, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, με αποτέλεσμα αυτό να χτυπήσει σε τηλεγραφική κολώνα και να σκοτωθεί επί τόπου.

Εκτός από το GP Γαλλίας όμως, ο Farina θα βρισκόταν και στα γυρίσματα της ταινίας “Grand Prix”, που σκηνοθέτησε ο John Frankenheimer και υπήρξε η πρώτη μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή που ασχολήθηκε με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Σε αυτήν, ο Farina ήταν σύμβουλος-εκπαιδευτής του πρωταγωνιστή, Yves Montand, ο οποίος ερμήνευε (τυχαίο;) το ρόλο ενός πρώην Παγκόσμιου Πρωταθλητή της F1. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες εκείνης της εποχής, ο Farina είχε αναλάβει να “ντουμπλάρει” τον Montand σε απαιτητικές σκηνές οδήγησης, τις οποίες η ταινία Grand Prix πρόσφερε σε πολύ μεγάλες, ειδικά για εκείνη την εποχή, δόσεις.

Steve McQueen

Steve McQueen

Από τους διασημότερους ηθοποιούς της εποχής του, ο McQueen είχε πάθος με τους αγώνες αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στη φράση του “οι αγώνες αυτοκινήτου είναι η ίδια η ζωή. Ό,τι συμβαίνει πριν ή μετά από αυτούς, είναι απλώς αναμονή.”

Περισσότερες πληροφορίες για την αγωνιστική και όχι μόνο καριέρα του Steve McQueen μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ως καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του McQueen, θεωρείται η 2η θέση στις 12 Ώρες του Sebring, όπου μοιράστηκε μια Porsche 908/03Spyder με τον Peter Revson, τερματίζοντας μόλις 23” πίσω από τους νικητές, μεταξύ των οποίων βρισκόταν ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής F1 1978, Mario Andretti. Ειδικά από την περίοδο που αναδείχθηκε σε σταρ παγκόσμιας εμβέλειας, η συμμετοχή του σε αγώνες έγινε πιο εντατική.

Ταινίες όπως “Η Μεγάλη Απόδραση” (1963), η περίφημη “Bullitt” του 1968 με τις σκηνές καταδίωξης της πράσινης Mustang που έμειναν στην ιστορία και το “Le Mans” (1971), είχαν έναν κοινό παρονομαστή. Πρωταγωνιστής ήταν ο Steve McQueen, ο οποίος μάλιστα είχε αναλάβει τη συντριπτική πλειοψηφία των δύσκολων σκηνών, όντας από τους ελάχιστους πρωταγωνιστές-κασκαντέρ στο Hollywood. Άλλωστε, ποιος θα μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα σε τέτοιες περιστάσεις, από τον ταχύτατο “King of Cool”;

Paul Newman

Paul Newman

Ακόμη ένας διάσημος ηθοποιός του Hollywood, που έγραψε τη δική του ιστορία στους αγώνες αυτοκινήτου. Σύμφωνα με δήλωση του ιδίου, δεν ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος άνθρωπος και οι αγώνες αυτοκινήτου ήταν το πρώτο πράγμα που τον έκανε χαρούμενο.

Αρχή της σχέσης του με τους αγώνες υπήρξε η ταινία “Winning” στην οποία ο Newman είχε το ρόλο ενός οδηγού αγώνων. Από τότε, ο Αμερικανός αγάπησε τους αγώνες και έφτασε να αποκτήσει δική του ομάδα στα Champ Cars, σε συνεργασία με τον Carl Haas. Καλύτερο αποτέλεσμα του Newman, ήταν η 2η θέση στην κατηγορία του, στις 24 Ώρες του Le Mans, το 1979. Ακόμη, το 1995 έλαβε μέρος στις 24 Ώρες της Daytona με χορηγία της Paramount Pictures, τερματίζοντας 5ος γενικής και πρώτος στην κλάση του, με αποτέλεσμα να γίνει ο μεγαλύτερος σε ηλικία οδηγός που σημειώνει τέτοιο επίτευγμα, αφού ήταν 70 ετών.

Όπως γίνεται αντιληπτό, όταν ένας σκηνοθέτης συνεργάζεται σε ταινία που περιλαμβάνει οδήγηση, με ηθοποιό που διαθέτει  τέτοια έφεση πίσω από το τιμόνι, δεν έχει παρά να του επιτρέψει να αναλάβει και τον ρόλο του κασκαντέρ, εκτός από εκείνον του πρωταγωνιστή.

Mark Higgins

Mark Higgins

Γνωρίζατε πως πίσω από τις οδηγικές ικανότητες του περίφημου μυστικού πράκτορα James Bond, κρύβεται ένας Βρετανός πρωταθλητής ράλλυ; Ο λόγος για τον 3 φορές Πρωταθλητή Μεγάλης Βρετανίας (1997, 2005, 2006), Mark Higgins, o οποίος ήταν υπεύθυνος για τις σκηνές γρήγορης οδήγησης, μεταξύ άλλων, στις ταινίες Quantum of Solace, Skyfall και Spectre, όπου πρωταγωνιστεί ο Daniel Craig. Επιπλέον, ο Higgins έχει αναλάβει αντίστοιχο ρόλο και στην τηλεοπτική εκπομπή “Grand Tour” του Amazon, η οποία αποτελεί τρόπον τινά, διάδοχο του Top Gear.

Mark Higgins

Ο 49χρονος σήμερα Mark Higgins, δεν είναι άγνωστος στους Έλληνες φίλους των ράλλυ, αφού μεταξύ άλλων έχει συμμετάσχει 3 φορές στο Ράλλυ Ακρόπολις (1998, 2005, 2007), με καλύτερο αποτέλεσμα τον τερματισμό στη 18η θέση, το 2007.

Tanner Foust

Tanner Foust

Ακόμη ένας διάσημος μυστικός πράκτορας, οφείλει την ικανότητά του πίσω από το τιμόνι, σε καταξιωμένο οδηγό αγώνων. Ο Jason Bourne, τον οποίο ερμηνεύει ο Matt Damon, σε πολλές περιπτώσεις έχει χρειαστεί να οδηγήσει πολύ γρήγορα, τα εξεζητημένα αυτοκίνητα που κατά καιρούς διαθέτει. Στα γυρίσματα αυτών των σκηνών, πίσω από το τιμόνι βρέθηκε ο οδηγός αγώνων και παρουσιαστής, Tanner Foust.

Ο 46χρονος Αμερικανός, που αν και σπούδασε Μοριακή Βιολογία ασχολήθηκε επαγγελματικά με τους αγώνες αυτοκινήτου, έχει αναδειχθεί 4 φορές Πρωταθλητής Rallycross στις Η.Π.Α. Παράλληλα, είναι πρέσβης της Volkswagen R, δοκιμάζοντας τα μοντέλα επιδόσεων της μάρκας, ενώ το 2019 αναδείχθηκε τιτλούχος στην Αμερική με οδηγώντας VW Beetle R. Ακόμη, έχει κατακτήσει 4 χρυσά μετάλλια στα X-Games, ενώ είναι και δυο φορές Πρωταθλητής Formula Drift. Εκτός από τις ταινίες του Jason Bourne, ο Tanner Foust συμμετείχε και σε άλλες μεγάλες παραγωγές του Hollywood, όπως οι ταινίες Iron Man 2, Need 4 Speed και  Fast & Furious.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ