top icon
Παρουσιάσεις

Φάκελος: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την υγραεριοκίνηση

Δείτε αναλυτικά όλες τις υπάρχουσες αλλά και μελλοντικές υγραεριοκίνητες προτάσεις της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου, καθώς και τις απόψεις των αντιπροσωπειών στη χώρα μας που σχετίζονται με το θέμα.

Απευθυνθήκαμε στις ελληνικές αντιπροσωπείες, προκειμένου να ενημερωθούμε για το ποια υγραεριοκίνητα μοντέλα θα διατεθούν το επόμενο διάστημα και ποια είναι η θέση τους για τις after market μετατροπές – κατά πόσο αυτές επηρεάζουν τους όρους της εγγύησης αλλά και ποια θεωρούν ότι είναι η πιο πρόσφορη λύση για χαμηλότερο κόστος μετακίνησης ανάμεσα στο γκάζι και το ντίζελ. Οι απαντήσεις τους είναι μοιρασμένες και, πραγματικά, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.
 
Τι υγραεριοκίνητα μοντέλα προσφέρετε ή πρόκειται να διαθέσετε τους επόμενους μήνες;
AUDI & VW: Κανένα
BMW: Κανένα
CHEVROLET: Τα Spark, Aveo, Cruze, Captiva και Orlando (δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια από αυτά θα έρθουν στην ελληνική αγορά).
CITROEN: Κανένα
FIAT: Τα Panda, Punto Evo, Grande Punto, ενώ από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η διάθεσή των «500» και Bravo. Τα Qubo και Doblo ήδη διατίθενται μόνο με κινητήρα βενζίνης-φυσικού αερίου.
FORD: Πιθανόν τα Fiesta και Fusion.
HONDA-MITSUBISHI: Κανένα (στην Αμερική, όμως, διατίθεται το Honda Civic GX NGV, που κινείται με φυσικό αέριο και αναδείχθηκε το 2009 το πιο «πράσινο» αυτοκίνητο).
HYUNDAI: Κανένα
MERCEDES: Κανένα
OPEL: Τα Corsa LPG 1.2 (85hp), Astra LPG 1.4 Turbo (140hp) και Meriva LPG 1.4 (120hp).
PEUGEOT: Το «207».
PORSCHE: Κανένα
RENAULT-DACIA: Scenic 1.6, Megane 1.6, Clio 1.2, Kangoo 1.6 και τα μοντέλα της Dacia 1,4 και 1,6 λίτρων.
SAAB: Κανένα
SEAT: Τα Leon και Altea XL Bi-fuel
SUBARU:Τα Forester, Legacy, Outback και Impreza.
TOYOTA:H Toyota παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για την περαιτέρω εξέλιξη της υβριδικής τεχνολογίας, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής στρατηγικής.
VOLVO: Κανένα
 
[[PAGEBREAK]] 
Ποια είναι η θέση της εταιρείας σας για τις after market μετατροπές;
AUDI & VW: Οι after market μετατροπές αποτελούν μια πραγματικότητα στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου, ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η θέση της Kosmocar AE ως προς αυτές δεν είναι αρνητική, αλλά πάντοτε παραμένει κριτική, καθώς πρέπει σε όλες τις περιπτώσεις να διασφαλίζονται απόλυτα:
– Το υψηλό επίπεδο τεχνολογίας και ποιότητας των αντίστοιχων συστημάτων, ανάλογο των αξιών που πρεσβεύουν οι μάρκες VW και Audi. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσω τοποθέτησης συστημάτων εγνωσμένης αξίας από κατασκευαστές παγκοσμίως γνωστούς στο χώρο της υγραεριοκίνησης.
– Η ακριβής τήρηση του νομοθετικού πλαισίου, που εξασφαλίζει την ασφαλή εγκατάσταση και ορθή λειτουργία των συστημάτων.
Υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να παρασχεθεί ένα προϊόν που εξυπηρετεί σημαντικές ανάγκες των πελατών, αλλά παράλληλα δεν αντιτίθεται στη φιλοσοφία των εργοστασίων που εκπροσωπεί η Kosmocar AE.
CHEVROLEΤ: Οι after market μετατροπές που έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία του οχήματος εξασφαλίζουν την ποιότητα, την τεχνική αρτιότητα και την ασφάλεια που απαιτείται.
CITROEN: Η τοποθέτηση του εξοπλισμού LPG μπορεί να είναι αξιόπιστη μόνο όταν γίνεται από άρτια εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο τεχνικό προσωπικό.
FIAT: O όμιλος Fiat στην παρούσα φάση είναι πλήρως εναρμονισμένος με τις προδιαγραφές Euro 5 και για τους κινητήρες διπλής τροφοδοσίας βενζίνης/υγραερίου (φυσικού αερίου). Επιπλέον, το γεγονός ότι ο όμιλος παράγει και διαθέτει την γκάμα LPG για τουλάχιστον μία δεκαετία αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τον καταναλωτή, εφόσον αυτή συνοδεύεται και από πολυετή έρευνα και επιτυχή απόκριση σε τεστ αντοχής στον τομέα αυτό, με αποτέλεσμα να εξαλείφονται τα τεχνικά προβλήματα. Τέλος, όσον αφορά την οικονομική επιβάρυνση για τον καταναλωτή, η διαφορά των 2.000 ευρώ με την απλή βενζινοκίνητη έκδοση πλησιάζει την τιμή μιας after market μετατροπής, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην τεχνογνωσία και την εμπειρία του κατασκευαστή.
FORD: Η πολιτική του κατασκευαστή είναι αντίθετη σε τοποθέτηση συστημάτων ή εξαρτημάτων τα οποία δεν προϋπάρχουν από την κατασκευή του οχήματος, εκτός εάν αυτά διατίθενται με τη μορφή αξεσουάρ.
HONDAMITSUBISHI: Όσον αφορά τις after market μετατροπές, αυτές δε συνιστώνται για κανένα μοντέλο της Honda & Mitsubishi Motors.
HYUNDAI: Οι after market μετατροπές μπορούν να εξυπηρετήσουν και να καλύψουν επιθυμίες του πελάτη και ανάγκες της αγοράς που ο κατασκευαστής του οχήματος δεν έχει καλύψει. Πιστεύουμε ότι τέτοιες μετατροπές, εφόσον δεν επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του οχήματος επιφέροντας βλάβες ή διάφορες δυσλειτουργίες που επιβαρύνουν την ασφάλειά του και εφόσον πιστοποιηθούν από τον κατασκευαστή του, μπορούν να βοηθήσουν στην ικανοποίηση του κατόχου.
 

MERCEDES: Η εταιρεία δε συναινεί σε after market μετατροπές. Εφόσον ο κατασκευαστής δεν παρέχει τεχνικές οδηγίες μετατροπής σε γκάζι (μέσω του συστήματος της Daimler WIS/EPC) για τους Εξουσιοδοτημένους Επισκευαστές του δικτύου, τότε η εταιρεία δεν επιτρέπει καμία μετατροπή. Ωστόσο, υπάρχει εταιρεία, η Tartarini SpA, της οποίας το σύστημα υγραερίου έχει πάρει την έγκριση της Daimler AG, παρόλο που δεν είναι προϊόν της Mercedes-Benz.

OPEL: Εμείς εισάγουμε και διαθέτουμε στην ελληνική αγορά αυτό που ο κατασκευαστής Opel προσφέρει στην γκάμα του «portfolio» του. Δεν εγκρίνουμε, υποστηρίζουμε, ούτε φυσικά εγγυόμαστε για after market μετατροπές που γίνονται τοπικά, χωρίς ανάμειξη του κατασκευαστή.
PEUGEOT: Η μεγάλη πολυπλοκότητα, η πληθώρα υποσυστημάτων και η προσπάθεια των κατασκευαστών για μέγιστη απόδοση, ταυτόχρονα με χαμηλούς ρύπους και μακροζωία, καθιστούν τις after market μετατροπές μια πολύ εξειδικευμένη και λεπτή υπόθεση. Οι όροι της εγγύησης του κατασκευαστή ρητά δεν επιτρέπουν καμιά μετατροπή ή παραποίηση στον κινητήρα.
PORSCHE: Η Porsche δεν αναγνωρίζει τις after market μετατροπές ούτε έχει επίσημη συνεργασία με κάποιο βελτιωτικό οίκο του εξωτερικού, διότι κανένας δεν μπορεί να ξέρει καλύτερα τα αυτοκίνητα της Porsche από την ίδια την Porsche. Η πρότασή μας λέγεται «Porsche Tequipment» και αποτελεί μια αποκλειστική σειρά προσαρμοσμένων προϊόντων που έχουν εξελιχθεί από τους σχεδιαστές και μηχανικούς της Porsche, που είναι αυτοί που δημιούργησαν και το αυτοκίνητο. Κάθε αξεσουάρ μελετάται, εξελίσσεται, υλοποιείται και εγκρίνεται στο Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Porsche στο Βάισαχ.
RENAULT-DACIΑ: Ακολουθώντας την πολιτική του εργοστασίου, απαγορεύεται οποιαδήποτε μετατροπή, τοποθέτηση ρετροφίτ που αλλοιώνει και/ή τροποποιεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εργοστασίου, όπως αυτό βγήκε από την αλυσίδα παραγωγής.
SAAB: Δεδομένου ότι δε διατίθεται εργοστασιακό κιτ για τη μετατροπή μοντέλων Saab σε υγραεριοκίνητα, σαφώς και δεν προτείνεται μια τέτοια λύση. Σε ενδεχόμενη επιλογή after market συστήματος από πελάτη, θα πρέπει να επιλέγεται οπωσδήποτε κάποιο εγκεκριμένο και πιστοποιημένο πακέτο υγραεριοκίνησης.
SEAT: Όπως σε κάθε τομέα, έτσι και στο after market κομμάτι της μετατροπής γκαζιού υπάρχουν καλές και κακές λύσεις που εφαρμόζονται αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες, κυρίως σε παλαιότερα αυτοκίνητα, και όχι σε καινούργια. Από τη στιγμή που η Seat προσφέρει εργοστασιακή λύση σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, δε θα θέλαμε να τοποθετηθούμε περισσότερο επάνω σε αυτό το σημείο.
SUBARU: Η πάγια θέση της εταιρείας μας διαχρονικά είναι ότι οποιαδήποτε αναβάθμιση προσφέρεται επίσημα από τη Subaru με αντίστοιχη εμπορική και τεχνική υποστήριξη είναι θετική, δεδομένου ότι προγενέστερα έχει ερευνήσει και δοκιμάσει εξαντλητικά τα συστήματα τα οποία η ίδια προσφέρει για τον καταναλωτή και φέρει την ευθύνη της εγγύησης και της καλής λειτουργίας τους. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι τέτοιες ενέργειες προσφέρουν θετικές εναλλακτικές λύσεις στους πελάτες μας. Σε αντίθετη περίπτωση, οι οποιεσδήποτε επεμβάσεις που γίνονται από τρίτους πάνω στα οχήματα εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια και τη σωστή λειτουργία τους, και είμαστε κάθετα αντίθετοι προς τις επιλογές αυτές που τυχόν πραγματοποιούνται από τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων.
TOYOTA: H Toyota δεν εγκρίνει after market μετατροπές οι οποίες δεν έχουν την πιστοποίηση του κατασκευαστή.
VOLVO: Η VCC δεν παρέχει κάποιο κιτ μετατροπής. 
 
[[PAGEBREAK]] 
Κατά πόσο μια εκτός αντιπροσωπίας μετατροπή επηρεάζει τους όρους της εγγύησης που παρέχετε στα μοντέλα σας; Τι τεχνικά προβλήματα μπορεί να προκληθούν; 
AUDI & VW: Η εκ των υστέρων τοποθέτηση ενός συστήματος αναιρεί την παρεχόμενη εργοστασιακή εγγύηση σε περιπτώσεις που η δυσλειτουργία έχει προκληθεί από το ίδιο το σύστημα. Από τεχνική άποψη, η χρήση υγροποιημένου υγραερίου LPG (Liquefied Petroleum Gas) έχει γενικά θετική επίδραση στη λειτουργία του κινητήρα, καθώς εξασφαλίζει καλύτερη καύση και μικρότερες εκπομπές καυσαερίων. Για το λόγο αυτόν, άλλωστε, και η VW παρέχει αυτοκίνητα που φέρουν σύστημα καύσης LPG (σε συνδυασμό με τη βενζίνη) εργοστασιακά τοποθετημένο. Όσον αφορά τις εκ των υστέρων τοποθετήσεις, ωστόσο, η ποιότητα και τεχνολογία που φέρει ένα σύστημα επηρεάζει καταλυτικά και την ορθή λειτουργία του κινητήρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ορθή σχεδίαση και συμβατότητα του συστήματος καύσης LPG με τα υπάρχοντα συστήματα του κινητήρα, μπορεί να προκύψει πρόβλημα στα μπεκ ή και στο μηχανισμό βαλβίδων.
BMW: Από ό,τι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι κινητήρες που χρησιμοποιούν άλλοι κατασκευαστές στα μοντέλα τους για λειτουργία με LPG έχουν διαφορετική σχεδίαση(κυρίως στην κυλινδροκεφαλή και τις βαλβίδες), προκειμένου να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και στα «ξηρά» χαρακτηριστικά του αερίου. Γι’ αυτό, η τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος στα αυτοκίνητα BMW θεωρείται μετατροπή, και ως μετατροπή ακυρώνει την εγγύηση του κινητήρα και των επηρεαζόμενων περιφερειακών του.
CHEVROLET: Μια after market μετατροπή η οποία δεν είναι εγκεκριμένη και πιστοποιημένη από την κατασκευάστρια εταιρεία συνεπάγεται την εξαίρεση από την παρεχόμενη εργοστασιακή εγγύηση ορισμένων βασικών εξαρτημάτων που σχετίζονται με τη χρήση του υγραερίου ως καυσίμου. Τα συνηθέστερα τεχνικά προβλήματα τα οποία μπορεί να προκληθούν είναι φθορά μερών του κινητήρα ή σε ορισμένες περιπτώσεις και του ίδιου του κινητήρα -δεδομένου ότι τα εξαρτήματά του δεν είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα για καύση με υγραέριο- καθώς και ατελής καύση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της ενδεικτικής λυχνίας βλάβης του κινητήρα και σε ορισμένες περιπτώσεις τη μετάβαση σε χαμηλής απόδοσης λειτουργία (safe mode).
CITROEN: Οποιαδήποτε μετατροπή εκτός εργοστασιακής κατασκευής διακόπτει την εργοστασιακή εγγύηση, κάτι που επίσης ισχύει για όλες τις after market μετατροπές.
FORD: Για την ισχύ της εγγύησης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μπορεί να επηρεαστεί ανάλογα με το εξάρτημα που θα παρουσιάσει βλάβη και από το αν αυτή σχετίζεται ή απορρέει από την τοποθέτηση του εν λόγω συστήματος.
HONDAMITSUBISHI: Στα αυτοκίνητα που έχει γίνει εκ των υστέρων μετατροπή σε γκάζι δεν ισχύει η εγγύηση για τα μέρη που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τη μετατροπή.
HYUNDAI: Βάσει των αναγραφόμενων στο βιβλίο εγγύησης και συντήρησης της Hyundai, κάθε μετατροπή μπορεί να επηρεάσει και να επιβαρύνει διάφορα λειτουργικά συστήματα του οχήματος. Μεμονωμένα εξαρτήματα ή σύνολο εξαρτημάτων που θα έχουν υποστεί την οποιαδήποτε επιβάρυνση ή βλάβη που θα προέρχεται από τη συγκεκριμένη μετατροπή δε θα καλυφθούν από εγγύηση, εφόσον δεν υπάρχει η πιστοποίηση του κατασκευαστή. Δεν μπορεί εξαρχής να γίνει πρόβλεψη εξαρτημάτων που θα υποστούν φθορά.

MERCEDES: Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης, οποιαδήποτε μη εγκεκριμένη από τον κατασκευαστή μετατροπή επηρεάζει τους όρους της εγγύησης του οχήματος. Όταν τεκμηριώνεται η εμπλοκή της μετατροπής σε κάποια βλάβη την οποία καλείται να καλύψει ο κατασκευαστής μέσω της εγγύησης, τότε δεν υπάρχει κάλυψη. Τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν αφορούν μηχανικά μέρη (έδρες βαλβίδων) ή προβλήματα με την ηλεκτρική / ηλεκτρονική περιφέρεια του κινητήρα.

OPEL: Εμείς εγγυόμαστε για το προϊόν Opel, όπως το κατασκευάζει το εργοστάσιο για την καλή λειτουργία του και όπως ορίζουν ο κατασκευαστής και η νομοθεσία. Δεν καλύπτουμε κανένα όχημα το οποίο έχει υποστεί μετατροπές χωρίς την έγκριση του κατασκευαστή. Τα τεχνικά προβλήματα που μπορούν να προκληθούν με μη εγκεκριμένες μετατροπές τέτοιου είδους είναι πολλά, ορισμένα έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία της λειτουργίας, αλλά κάποια είναι ικανά να καταστήσουν το όχημα ανασφαλές.
PEUGEOT: Στην περίπτωση αυτήν, η εγγύηση παύει να ισχύει. Τα τεχνικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι πολλά, και είναι αυτονόητο ότι τα εργοστασιακά εξαρτήματα του κινητήρα, και όχι μόνο, δεν είναι σχεδιασμένα για να αντέχουν σε αυξημένη θερμική ή μηχανική καταπόνηση γενικότερα.
PORSCHE: Αν ένα αυτοκίνητο υποστεί μετατροπές εκτός Porsche, αυτομάτως ακυρώνεται η εγγύησή του και παύει να ισχύει η ευθύνη της Porsche σε περίπτωση δυσλειτουργίας ή τεχνικού προβλήματος.
RENAULTDACIA: Η εργοστασιακή εγγύηση ισχύει κανονικά, εφόσον πρόκειται για εργοστασιακό μοντέλο υγραερίου. Ωστόσο, παύει να ισχύει όταν σε εργοστασιακά μοντέλα Renault και Dacia, μετά την πώλησή τους, έχουν τοποθετηθεί κιτ υγραεριοκίνησης. Ενδεχόμενα τεχνικά προβλήματα θα προκληθούν κυρίως από λάθος τοποθέτηση και διαφοροποίηση/απόκλιση από τις προδιαγραφές, με πιθανές δυσλειτουργίες ή κινδύνους διαρροής του αερίου από τις ενώσεις.
SAAB: Μια εκτός αντιπροσωπίας μετατροπή αυτομάτως ακυρώνει την εγγύηση του οχήματος. Δεδομένης της πολυπλοκότητας και της αλληλεπίδρασης των ηλεκτρονικών δικτύων και υποσυστημάτων των οχημάτων Saab, δεν μπορούν να προβλεφθούν δυσλειτουργίες ή και βλάβες που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια μετατροπή, ειδικά από μη εξειδικευμένο προσωπικό.
SEAT: Κάθε παρέμβαση στην κατάσταση από την οποία βγήκε από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου το κάθε αυτοκίνητο αποτελεί λόγο ακύρωσης της εργοστασιακής εγγύησης. Μια τέτοια σοβαρή μετατροπή επηρεάζει την έγκριση τύπου του οχήματος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Αντίθετα, τα αυτοκίνητά μας με LPG που παράγονται στο εργοστάσιό μας έχουν ακριβώς την ίδια εγγύηση με τα υπόλοιπα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα μοντέλα μας.
SUBARU: Είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε εκτός αντιπροσωπίας επιλογή μετατροπής θέτει αυτόματα το αυτοκίνητο εκτός εργοστασιακής εγγύησης, διότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η αντιπροσωπία και, κατ’ επέκταση, η εργοστασιακή εγγύηση να καλύπτει εργασίες και εξαρτήματα τα οποία έχουν τοποθετηθεί από τρίτους και για τα οποία δε φέρει καμία ευθύνη, ούτε για την εργασία ούτε για την ποιότητά τους. Τα τεχνικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι πολλά. Από απλές δυσλειτουργίες σε καθημερινή βάση έως καταστροφή του κινητήρα, λόγω κακής καύσης.
TOYOTA: Οποιαδήποτε μετατροπή, εντός ή εκτός επίσημης αντιπροσωπίας, η οποία δεν έχει την έγκριση του κατασκευαστή δύναται να επηρεάσει την ισχύ της εγγύησης του αυτοκινήτου στα μέρη που επηρεάζονται άμεσα από αυτήν τη μετατροπή. Για παράδειγμα, μετατροπή κινητήρα για χρήση LPG οδηγεί στην απώλεια της εγγύησης του κατασκευαστή για το σύστημα κινητήρας-εξαγωγή. Υπάρχουν θέματα, όπως η χαρτογράφηση του εγκεφάλου του συστήματος LPG, για τη σωστή λειτουργία των οποίων η Toyota δεν μπορεί να εγγυηθεί, καθώς δεν έχουν αναπτυχθεί ούτε έχουν ελεγχθεί από την ίδια.
Πιθανά τεχνικά προβλήματα:
1. Οδηγοί βαλβίδων (λόγω σχετικά «κακής» λιπαντικότητας LPG σε σχέση με τη βενζίνη)
2. Καταλύτης (λόγω πιθανής κακής χαρτογράφησης του εγκεφάλου LPG)
3. Καταστροφή εμβόλων (στην περίπτωση «φτωχού» μείγματος αέρα-καυσίμου, στην περίπτωση κακής χαρτογράφησης εγκεφάλου LPG)
Μεμονωμένες περιπτώσεις από τα προαναφερθέντα έχουν ήδη αναφερθεί στο Τεχνικό Τμήμα της Εταιρείας. Οι βλάβες αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν στο πλαίσιο της εγγύησης, καθώς είναι απόρροια παρεμβάσεων έξω από αυτά που ορίζει και έχει εγκρίνει ο κατασκευαστής.
VOLVO: Οποιαδήποτε βλάβη που προέρχεται από μη εγκεκριμένη μετατροπή δεν καλύπτεται από την εγγύηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η χρήση του υγραερίου έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη λίπανση των εδρών και των οδηγών βαλβίδων (ιδιαίτερα εξαγωγής) και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στον κινητήρα. Επίσης, η τοποθέτηση εξωτερικών εξαρτημάτων (μπεκ, καλωδιώσεων, σωληνώσεων κτλ.) μπορεί να επιφέρει φθορές σε εξαρτήματα του αυτοκινήτου. 

[[PAGEBREAK]]

 
Γκάζι vs Ντίζελ: Ποια θεωρείτε ότι είναι η πιο πρόσφορη λύση για χαμηλότερο κόστος μετακίνησης; 
AUDI & VW: Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι πολύ ιδιαίτερη, αφού σίγουρα με την υπάρχουσα κατάσταση δε θα μπορούσαμε να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα. Πολλοί είναι οι συσχετισμοί που θα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αποφασίσουμε για το ποια είναι η πιο πρόσφορη λύση για χαμηλότερο κόστος μετακίνησης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια στοιχεία τα οποία με την οποιαδήποτε μεταβολή επηρεάζουν το τελικό συμπέρασμα:
Α) Διαφορά στην τιμή του καυσίμου, αφού αυτήν τη στιγμή η διαφορά ντίζελ-γκαζιού είναι αρκετά μεγάλη και, σε περίπτωση αύξησης της ζήτησης για τη χρήση γκαζιού, είναι λογικό να μειωθεί.
Β) Το κόστος τοποθέτησης χρήσης γκαζιού ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1.500 με 2.000 ευρώ. Οπότε το κόστος της απόσβεσης διαφέρει ανά τύπο και κυβισμό αυτοκινήτου.
Γ) Η αξία μεταπώλησης ενός αυτοκινήτου με γκάζι ενδέχεται να είναι χαμηλότερη, αφού το πάρκο των αυτοκινήτων με γκάζι είναι πολύ περιορισμένο.
BMW: Η BMW αυτήν τη στιγμή δε διαθέτει μοντέλα που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το γκάζι. Αντίθετα, προσανατολίζεται σε νέες τεχνολογίες (π.χ. υδρογόνο, υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα) και συνεχίζει να εξελίσσει πετρελαιοκινητήρες, θεωρώντας τους ως πιο πρόσφορη λύση αυτήν τη στιγμή από το γκάζι.
CHEVROLET: Αν λάβουμε υπόψη μας το σημερινό κόστος καυσίμου ανά λίτρο, φθηνότερη και οικολογικότερη μετακίνηση προσφέρει το γκάζι. Επίσης, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του ντεπόζιτου βενζίνης, έχουμε αυξημένη αυτονομία καυσίμου στο αυτοκίνητό μας.
CITROEN: Ο σημαντικότερος παράγοντας που οδηγεί έναν πελάτη στην επιλογή της μετατροπής ενός βενζινοκίνητου αυτοκινήτου σε LPG είναι το κόστος. Θα πρέπει, ωστόσο, να λάβει υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως: κόστος μετατροπής, ποιότητα και εγγύηση τοποθέτησης, αξιοπιστία λειτουργίας συστήματος, διακοπή εργοστασιακής εγγύησης, περιορισμό χώρου αποσκευών, περιορισμένο αριθμό πρατηρίων LPG. Αντίθετα, η επιλογή ενός αυτοκινήτου με πετρελαιοκινητήρα γίνεται με γνώμονα τη συνολική απόδοση του αυτοκινήτου. Αξιόπιστη κατασκευή με κινητήρες υψηλής τεχνολογίας Euro 5 και FAP, εργοστασιακή εγγύηση, μειωμένη κατανάλωση πετρελαίου και, συνεπώς, μειωμένες εκπομπές CO2, εξαιρετική ελαστικότητα κινητήρα, λόγω αυξημένης ροπής, και ευκολία ανεφοδιασμού.
FIAT: Και οι δύο επιλογές έχουν πλεονεκτήματα. Όσον αφορά την οικονομία χρήσης, το υγραέριο εξασφαλίζει χαμηλότερο κόστος, ωστόσο υπάρχει το πρόβλημα ότι το δίκτυο διανομής δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να αποτελέσει την επιλογή για τα δύο αστικά κέντρα όπου υπάρχει καλύτερη κάλυψη και επιπλέον δεν επιτρέπεται ακόμη η πετρελαιοκίνηση. Από την άλλη, οι πετρελαιοκινητήρες είναι πιο αποδοτικοί και μπορούν να εξασφαλίζουν καλύτερες επιδόσεις, αποτελώντας την καλύτερη επιλογή για την επαρχία. Ο όμιλος Fiat προσφέρει κορυφαία τεχνολογία κινητήρων και για τις δύο προτάσεις, και πλέον ο πελάτης μπορεί να επιλέξει με βάση τις ανάγκες του.
FORD: Η Ford, προσφέροντας πάντοτε λύσεις και προτάσεις στους καταναλωτές, διαθέτει στην γκάμα της μοντέλα τα οποία καθιστούν την αυτοκίνηση προσιτή σε όλους. Ανάμεσα στην επιλογή «γκάζι vs ντίζελ», θα λέγαμε ότι αυτό εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης του οχήματος.
HONDAMITSUBISHI: Στη χώρα μας το γκάζι «φαίνεται» να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στους βενζινοκινητήρες, τουλάχιστον εξαιτίας της τιμής του συγκεκριμένου καυσίμου, που είναι χαμηλότερη κατά 50% συγκριτικά με τη βενζίνη. Αναφορικά με τους κινητήρες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο, πιστεύουμε ότι η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια πολύ σύγχρονους και τεχνολογικά προηγμένους πετρελαιοκινητήρες με πολύ χαμηλή κατανάλωση και, κατ’ επέκταση, πολύ χαμηλό κόστος μετακίνησης, οι οποίοι και ανταγωνίζονται τους κινητήρες που χρησιμοποιούν γκάζι.
HYUNDAI: Πιστεύουμε σήμερα ότι η λύση μετακίνησης με ντίζελ είναι προσφορότερη και οικονομικότερη από εκείνη του υγραερίου, δεδομένου ότι για το ντίζελ υπάρχει και η σιγουριά της εργοστασιακής κάλυψης. Φυσικά, το θέμα θα αλλάξει υπέρ του υγραερίου στην περίπτωση ενός 100% αξιόπιστου κιτ υγραεριοκίνησης, που θα έχει εγγύηση από τον κατασκευαστή του οχήματος και αποδεδειγμένα δε θα επιφέρει βλάβες σε λοιπά λειτουργικά συστήματα του οχήματος. Θα αποκτήσει δε σοβαρό πλεονέκτημα η κίνηση με υγραέριο, εάν το κιτ υγραεριοκίνησης τοποθετείται εκ κατασκευής από τα εργοστάσια κατασκευής οχημάτων. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η Hyundai Motor Company ξεκίνησε ήδη στο εργοστάσιο της Τουρκίας την παραγωγή του μοντέλου i20 με υγραεριοκίνηση. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει εγκριθεί μόνο για την τοπική αγορά. Ευελπιστούμε σύντομα η Hyundai Motor Company να προχωρήσει σε έκδοση έγκρισης και για την ευρωπαϊκή αγορά.

MERCEDES: Σε απόλυτα νούμερα κόστους χρήσης, το γκάζι είναι πιο οικονομικό. Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψη το κόστος της μετατροπής (τοποθέτησης υγραερίου), την κατάργηση της ρεζέρβας, τον περιοδικό έλεγχο του συστήματος υγραερίου κτλ. σε σχέση με τους σύγχρονους πετρελαιοκινητήρες (Euro 5), τότε η διαφορά μηδενίζεται.

OPEL: Η επιλογή βασικά έχει να κάνει αρχικά με την κρατική τιμολογιακή πολιτική όσον αφορά τα καύσιμα. Στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή ως απόλυτο κόστος καυσίμου το οικονομικότερο είναι το υγραέριο. Όταν χρησιμοποιείται υγραέριο αντί για βενζίνη, κατά κανόνα οι κινητήρες καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου. Συγκυριακά, η πολύ χαμηλή σημερινή τιμή του υγραερίου καθιστά «συμφέρουσα» τη χρήση του.
Η σύγχρονη τεχνολογία ντίζελ εξασφαλίζει στους κινητήρες τη μικρότερη απόλυτη κατανάλωση καυσίμου! Θεωρούμε ότι σε ένα σημαντικό βάθος χρόνου η τεχνολογία αυτή θα είναι η πιο εξελίξιμη σχετικά με τη χρήση συμβατικών καυσίμων.  Ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με την τιμολογιακή-φορολογική παρέμβαση του κράτους.
PEUGEOT: Οι κινητήρες ντίζελ τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί και έχουν κατακτήσει την ευρωπαϊκή αγορά, αφού, εκτός από χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, προσφέρουν καλές επιδόσεις και υπερκαλύπτουν τους αυστηρότερους αντιρρυπαντικούς κανονισμούς. Το γκάζι έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, ειδικά πρόσφατα, λόγω της αύξησης της τιμής της βενζίνης… Μάλιστα, ορισμένες εταιρείες ήδη έχουν αρχίσει να περιλαμβάνουν στην γκάμα τους οχήματα με τέτοιο σύστημα. Τα κόστη απόκτησης είναι παραπλήσια, η κατανάλωση επίσης περίπου η ίδια (με τις ισχύουσες τιμές υγραερίου και πετρελαίου κίνησης). Το υγραέριο έχει το πλεονέκτημα του «διπλού» καυσίμου καθώς και «διπλού» κυκλώματος τροφοδοσίας. Το ντίζελ θα εμφανιστεί πολύ σύντομα ακόμα και σε υβριδικό όχημα, στο Peugeot 3008 Hybrid 4.
PORSCHE: Η Porsche, όπως γνωρίζετε, σήμερα διαθέτει το Cayenne Diesel με 3λιτρο κινητήρα, ο οποίος αποδίδει 240 ίππους με ροπή 550 Nm. Η κατανάλωση είναι μειωμένη κατά 20% από το προηγούμενο μοντέλο, από τα 9,3 στα 7,4 λίτρα/100 χλμ. Το φυσικό αέριο αποτελεί και αυτό μια εξαιρετική λύση όσον αφορά την κατανάλωση, όπως όμως προαναφέραμε, δε συνιστά μια ολοκληρωμένη λύση που θα μπορούσε να υιοθετήσει η Porsche.
RENAULTDACIA: Το κόστος του υγραερίου κυμαίνεται από 0,6 έως και 0,7 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η τιμή του πετρελαίου κυμαίνεται στο 1,2 ευρώ. Αυτή η διαφορά οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη επιβάρυνση του LΡG με φόρους σε σχέση με εκείνους που επιβάλλονται στη βενζίνη και στο πετρέλαιο, γεγονός που αποτελεί ενιαία στρατηγική της ΕΕ, η οποία επιθυμεί την ανάπτυξη της υγραεριοκίνησης, λόγω της φιλικότητάς της προς το περιβάλλον. Το πλεονέκτημα αυτό, ωστόσο, ενδέχεται να αποδυναμωθεί στην περίπτωση αύξησης της ευρύτητας χρήσης του ως μέσου κίνησης, αφού μια επακόλουθη αύξηση των φόρων θα επιβαρύνει σημαντικά το κόστος. Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, την κατανάλωση καυσίμου, το υγραέριο δεν είναι οικονομικότερο σε σχέση με το πετρέλαιο. Μάλιστα, λόγω της χαμηλότερης πυκνότητάς του (κατά 15%-20%), το ενεργειακό δυναμικό του είναι χαμηλότερο, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερο υγραέριο για να διανύσεις την ίδια απόσταση σε σχέση με το πετρέλαιο. Συμπερασματικά, όπως προκύπτει από σχετικές μελέτες για μεγάλες διαδρομές σε αυτοκινητοδρόμους, το υγραέριο πλεονεκτεί, ενώ η απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα στην υγραεριοκίνηση. Αναφορικά με τα γενικότερα μειονεκτήματα, θα πρέπει να τονιστεί η «παραχώρηση», η οποία θα πρέπει να γίνει από τη μεριά του ιδιοκτήτη ενός υγραεριοκίνητου οχήματος, ως προς το χώρο που θα πρέπει να θυσιάσει στο πορτ μπαγκάζ για την τοποθέτησή του. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχει μια σαφής «μόνιμη» προσθήκη βάρους, κάτι που φυσικά επιφέρει μικρή, αλλά μόνιμη επίπτωση στην κατανάλωση του καυσίμου και, ενδεχομένως, μακροπρόθεσμα φθορές. Τέλος, η αξία μεταπώλησης ενός αυτοκινήτου με υγραεριοκίνηση δεν μπορεί να είναι αντίστοιχη με αυτήν ενός βενζινοκίνητου ή πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου.
SAAB: Βραχυπρόθεσμα η υγραεριοκίνηση μπορεί να ληφθεί ως οικονομικότερη λύση, λόγω της τιμής του καυσίμου, αλλά σε μακροπρόθεσμη κλίμακα και σε συνδυασμό με την κατανάλωση και το πρόγραμμα συντήρησης των αυτοκινήτων η πετρελαιοκίνηση αποδεικνύεται τελικά ως η πλέον συμφέρουσα λύση.
SEAT: Σε κάθε περίπτωση, η λύση που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη για την επίτευξη χαμηλότερου κόστους μετακίνησης είναι οι σύγχρονοι κινητήρες ντίζελ, και αυτό είναι κάτι που, όσο γρηγορότερα γίνει κατανοητό από την κυβέρνηση και αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους αλλά και για το περιβάλλον, αφού πλέον οι κινητήρες αυτοί επιβαρύνουν κατά το ελάχιστο δυνατό την ατμόσφαιρα, και σίγουρα πολύ λιγότερο από τους περισσότερους βενζινοκινητήρες που χρησιμοποιούμε όλοι μας για τις μετακινήσεις μας. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ολόκληρη η σειρά Ecomotive των μοντέλων Seat που αποτελούν την οικολογική/οικονομική πρόταση της εταιρείας μας χρησιμοποιούν σύγχρονους και αποδοτικούς κινητήρες πετρελαίου. Σίγουρα, αν πριν από μερικά χρόνια κάποιος έβλεπε κατανάλωση μικτού κύκλου 3,4 λίτρα/100 χλμ., θα υπέθετε ότι πρόκειται για τυπογραφικό λάθος! Και όμως, αυτή είναι η πραγματική μέση κατανάλωση ενός Ibiza 1.2 CR 75hp Ecomotive, που του εξασφαλίζει μια θεωρητική αυτονομία 1.300 ολόκληρων χιλιομέτρων. 
SUBARU: Με τα σημερινά δεδομένα που αφορούν το κόστος των αντιστοίχων καυσίμων, θεωρούμε ότι η επιλογή μετακίνησης με αέριο εξασφαλίζει την οικονομικότερη λύση. Η απάντησή μας αυτή στηρίζεται σε δοκιμές που πραγματοποίησε η εταιρεία μας σε οχήματα του στόλου της και αντιπροσωπεύουν τις μέσες τιμές μετακίνησης με αέριο ή ντίζελ.
 
Διαβάστε τη δοκιμή του υγραεριοκίνητου Honda Jazz
 
Διαβάστε τη δοκιμή του υγραεριοκίνητου Nissan Qashqai 1.6 LPG
 
Διαβάστε τη δοκιμή του υγραεριοκίνητου Subaru Forester 2.0 LPfi
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ