top icon
Παρουσιάσεις

Οδηγούμε το νέο Audi Α1 40 TFSI

Οδηγούμε και το καλό, το 2λιτρο Audi A1, και κάθε άλλο παρά στενοχωριόμαστε που δεν έχει προγραμματιστεί έκδοση S1.

Είναι μπλε, σε «πολεμική» απόχρωση, με μεγάλους τροχούς και λευκές ζάντες – σταθμευμένο δίπλα στο οπτικά πιο συμβατικό κόκκινο με τον 1.000άρη των 116 ίππων. Στο νέο Audi Α1, λοιπόν, και σκέφτεσαι συνδυασμούς χρωμάτων, ενώ αποκωδικοποιείς τις νέες ενδείξεις που προδίδουν κινητήρες και εκδόσεις. Το μπλε, με την ένδειξη «40», αποδίδει 200 ίππους από 2,0 λίτρα, και βέβαια βενζίνη, και εκεί επικεντρωνόμαστε, έχοντας καταγράψει ότι αυτό θα είναι στην κορυφή της σειράς, και δεν αναμένεται έκδοση S1. Σε πρώτη ανάγνωση ψιθυρίζεις «γιατί» και ανησυχείς, αλλά οδηγώντας έχεις την απάντηση.

40 TFSΙ – όπως S1

Κίνηση μόνο μπροστά, σφιχτό πηδάλιο, αλλά και αντίστοιχο αμάξωμα. Έχουν δουλέψει στην κατανομή του βάρους και το νιώθεις ελαφρύ στο χέρι σου, ενώ, εκτός από το αναμενόμενα εξαιρετικό σύνολο κινητήρα-κιβωτίου, έχεις και τα σωστά φρένα. Χαμογελάς. Στη Δανία που είχαμε την ευκαιρία να το οδηγήσουμε η εξαιρετική άσφαλτος και το ζυγισμένο αμάξωμα, με το σωστό, το ευθύβολο μπροστινό σύστημα, δεν αφήνουν περιθώρια υποστροφής. Θυμίζει καλό Cooper S σε αίσθηση και σε παρασύρει, ενώ δε θα ενοχλήσει κανέναν συμβατικό επιβάτη η ανάρτησή του. Σαφέστατα και δε θα προβληματίσουν τον αδαή οι αντιδράσεις του συνόλου. Κλασικό Audi. Πολύ γρήγορο και για όλη την οικογένεια. Το συγκεκριμένο διαθέτει την ποιότητα κατασκευής αλλά και τα σημαντικά ποιοτικά στοιχεία που απαιτείς όταν πρόκειται για ένα καθαρόαιμο GTi. «Ύπουλοι» αυτοί οι Γερμανοί, αποφεύγουν τους χαρακτηρισμούς και προσφέρουν ένα μικρό-μεσαίο GTi με πολιτισμένες αντιδράσεις, τις οποίες θα βρεις και στα καλά 2λιτρα Cooper με τους σχεδόν 200, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Διαθέτει και την οδηγική προσωπικότητα που απαιτείται, και αν ο αγοραστής ή κάτοχος του 1.000αριού το ονειρεύεται, ο συνειδητοποιημένος της έκδοσης «35» με τον 1.5 ξέρει μέχρι πού μπορεί να φτάσει το πλαίσιό του. Αρκεί βέβαια να προσαρμόσεις την οδήγησή σου στα χαρακτηριστικά των σύγχρονων κινητήρων, που ζουν πραγματικά εκεί γύρω από τη μέγιστη ροπή. Δεν κάνεις τεστ ελαστικότητας από πολύ χαμηλές στροφές, ούτε βέβαια ψάχνεις την κόκκινη γραμμή. «Last year» αυτή η «συμπεριφορά», που έρχεται σε αντίθεση με τα σύγχρονα μηχανικά σύνολα. Ζεις με την ωφέλιμη περιοχή. Το γνώρισμα, άλλωστε, του Πραγματικού Οδηγού.

Είναι δεδομένο ότι έχει αλλάξει η λειτουργία των σύγχρονων κινητήρων βενζίνης και, όπως ο μηχανικός ρυθμίζει αναρτήσεις και πηδάλιο, έτσι και εμείς οφείλουμε να συντονίσουμε πόδι και μυαλό, ώστε να απολαύσουμε σημειώνοντας υψηλές μ.ω.τ. με πολιτισμένο και ποιοτικό τρόπο, χωρίς καταστροφική κατανάλωση.

Το νέο Audi Α1, που δεν είναι ένα μικρότερο Α3, όπως αφήνουν να υπονοηθεί οι εργοστασιακές φωτογραφίες, διαθέτει και το δικό του GTi, το οποίο είναι πολύ πιο γήινο και φιλικό σε σχέση με το S1. Το βάρος; Η κίνηση μόνο μπροστά. Ο σύγχρονος κινητήρας; Λεπτομέρειες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει.

Απίστευτη, για σεμινάριο η στρατηγική τους στο Ίνγκολσταντ. Παραμένουν με πίστη και συνέπεια στο δικό τους δρόμο, για αυτό άλλωστε είναι και δύσκολο να τους μιμηθούν. Σε ποιότητα, σε στρατηγική και σε αποτέλεσμα. Εξάλλου, όλοι ένα καλό Audi ψάχνουμε για κάθε τύπου επικίνδυνη αποστολή, αν πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς. Τυχαίο;_ Σ. Χ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ