top icon
Συγκριτικές δοκιμές

Συγκρίνουμε: Citroen C5 Aircross 1.5 BlueHDi 130 – Kia Sportage 1.6 T-GDi 150 PS

Συγκρίνουμε το Kia Sportage που ανακηρύχθηκε Αυτοκίνητο του 2023 για την Ελλάδα, στην βενζινοκίνητη εκδοχή του με το 48βολτο υβριδικό πέμπτης γενιάς, με το ανανεωμένο Citroen C5 Aircross.

Κείμενο: Μανώλης Σαλούρος / Φωτογραφίες: Θάνος Ηλιόπουλος

To Kia Sportage έχει να επιδείξει μία πλούσια -28χρονη- ιστορία του (παρουσιάστηκε το Μάρτιο του 1994 στην Έκθεση Γενεύης) και στην 5η του πλέον γενιά, έχει σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και βελτιστοποιηθεί ειδικά για τις ανάγκες των Ευρωπαίων οδηγών. Η αναγνώριση σε εγχώριο επίπεδο ήρθε σχεδόν με το καλημέρα, καθώς το Kia Sportage κατέκτησε τον τίτλο Ελληνικό Αυτοκίνητο του 2023.

Μπορεί να ανανεώθηκε πρόσφατα, αλλά λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2018 και μέχρι σήμερα έχει σημειώσει παραπάνω από 325.000 πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο λόγος για το Citroen C5 Aircross, το οποίο έχει αφήσει το δικό του στίγμα στην άκρως ανταγωνιστική κατηγορία των μικρομεσαίων SUV, με την ευρυχωρία, την πρακτικότητα και, πάνω απ’ όλα, την παροιμιώδη άνεσή του.

Citroen C5 Aircross vs Kia Sportage

Για να κάνουμε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αυτήν τη συνάντηση, αποφασίσαμε να τα συγκρίνουμε και με δύο διαφορετικές προτάσεις στον τομέα του καυσίμου (Diesel vs 48V hybrid) από αυτές που αναζητά έντονα ένας υποψήφιος αγοραστής ειδικά αυτή την εποχή, το μεν C5 Aircross ως 1.5 BlueHDi 131 ίππων και το Sportage στην έκδοση των 150 ίππων του 1.6 TGDi, σε κάθε περίπτωση με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων.

Citroen C5 Aircross vs Kia Sportage

Απ’ έξω Γάλλος και από μέσα Κορεάτης

Στο Citroen C5 Aircross παρατηρείς αμέσως μια νέα εκδοχή του λογοτύπου της μάρκας, το οποίο εμφανίζεται τώρα σε μαύρη λάκα και χρώμιο, ενώ χαρακτηριστική της νέας ταυτότητας της Citroen είναι η υπογραφή LED των φώτων ημέρας σε σχήμα «V», που έχει δημιουργηθεί για να δίνει ένα hitech και πιο «ισχυρό» 3D εφέ στα εμπρός φώτα. Κάτω από τη μάσκα, η νέα σχεδίαση του αεραγωγού στον προφυλακτήρα κάνει το πλάτος του μπροστινού μέρους να φαίνεται συνολικά μεγαλύτερο.

Citroen C5 Aircross

Επιπλέον, η προστατευτική ποδιά στο κάτω μέρος καθιστά το εμπρόσθιο μέρος πολύ πιο δυναμικό. Κοιτώντας το αυτοκίνητο από το πλάι, παρατηρείς τις νέες ζάντες αλουμινίου Pulsar των 18 ιντσών με τη διχρωμία και το ιδιαίτερο φινίρισμα, αλλά και το νέο glossy black χρώμα στα καλύμματα των καθρεφτών, το οποίο αποτελεί πλέον μέρος του βασικού εξοπλισμού όλης της γκάμας. Στο πίσω μέρος, το ανανεωμένο Citroen C5 Aircross έχει μια νέα, τρισδιάστατη φωτεινή υπογραφή «LED».

Το Kia Sportage 5ης γενιάς βασίζεται στη νέα πλατφόρμα «Ν3» και χωρίς αμφιβολία ξεχωρίζει από τις έντονες γραμμές του. Από μπροστά διαθέτει μια χαρακτηριστική μαύρη μάσκα (Tiger Nose της Kia) που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του. Αυτή συνδέεται με τα LED DRL (φώτα ημέρας) με το φουτουριστικό αλλά ταυτόχρονα διακριτικό σχήμα μπούμερανγκ, τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται με τους εντυπωσιακούς LED Matrix προβολείς, γνωστούς και ως «έξυπνο σύστημα εμπρός φωτισμού».

Kia Sportage

Η προσθήκη μιας χρωμιωμένης γραμμής που καταλήγει στο πίσω μέρος του μοντέλου δημιουργεί αρμονικές γραμμές σε συνδυασμό και με την πίσω αεροτομή, συμβάλλοντας περαιτέρω στον σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Τα πίσω φώτα τύπου «ξυράφι» έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να δίνουν την εντύπωση πως έχουν ενσωματωθεί στο αμάξωμα, ενώ συνδέονται με μία λεπτή οριζόντια ρίγα, τονίζοντας έτσι το πλάτος του νέου Kia Sportage.

Σημειώστε εδώ ότι ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού και την έκδοση διαθέτει ζάντες 17, 18 ή 19 ιντσών, με δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε έξι διαφορετικά σχέδια και χρώματα.

Αναφορικά με τις διαστάσεις τους, υπολογίστε για το μεν Citroen 4.500x1.840x1.670 (με ράγες οροφής) χλστ. και μεταξόνιο 2.730 χλστ., ενώ απέχει από το έδαφος 230 χλστ., για το δε Kia μήκος 4.515x1.865x1.650 χλστ. (επίσης με ράγες οροφής) και μεταξόνιο 2.680 χλστ., με την απόσταση από το έδαφος να φτάνει τα 170 χλστ.

Citroen C5 Aircross vs Kia Sportage

Εδώ είναι -αν θέλετε- μια πρώτη ουσιαστική νίκη για το C5 Aircross, αφού μπορεί η εμφάνιση να είναι κάτι το υποκειμενικό και προσωπικά να τείνουμε προς τη γαλλική φινέτσα, ειδικά βλέποντας το πίσω μέρος του Kia που δεν μπορούμε εύκολα να το συνηθίσουμε, αλλά η κατά 60 χλστ. μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος του C5 είναι κάτι το σημαντικό για τη δυνατότητα κίνησης εκτός δρόμου.

Ανοίγοντας τις πόρτες των δύο άνετων και φιλόξενων μοντέλων, τα πράγματα αλλάζουν με την πρώτη ματιά υπέρ του Sportage, αφού χωρίς αμφιβολία διαθέτει ένα πρωτοποριακό εσωτερικό, στο οποίο κυριαρχεί μια όμορφη, καμπύλη οθόνη αφής 12,3 ιντσών, ενώ αντίστοιχου μεγέθους είναι και η οθόνη υγρών κρυστάλλων τελευταίας γενιάς του πίνακα οργάνων, με γραφικά εξαιρετικής ευκρίνειας.

Citroen C5 Aircross

Σε όλο το εσωτερικό έχουν υιοθετηθεί υλικά υψηλής ποιότητας, ενώ τα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού είναι άνετα, αν και -ιδανικά- θα θέλαμε λίγο πιο χαμηλή τη θέση οδήγησης. Η εργονομική κεντρική κονσόλα βρίσκεται σε ιδανική θέση για τον οδηγό και τον συνοδηγό παρέχοντας έναν ικανό χώρο αποθήκευσης, φιλοξενεί τον περιστροφικό επιλογέα shiftbywire, ενώ υπάρχει επίσης μία θέση ασύρματης φόρτισης smartphone.

Kia Sportage

Τα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού του Sportage περιλαμβάνουν θύρες USB καθώς και ενσωματωμένες κρεμάστρες στο πίσω μέρος τους. Ο διαθέσιμος χώρος στο πίσω μέρος του Kia είναι περισσότερος. Στο C5 Aircross απολαμβάνεις να κάθεσαι στα φαρδιά και μαλακά του καθίσματα (στα οποία έγινε δουλειά στο πλαίσιο της ανανέωσης), που αποτελούν στοιχείο του προγράμματος Citroen Advanced Comfort. Σημαντικό εδώ ότι ο πίσω μεσαίος επιβάτης έχει ξεχωριστή θέση.

Στα εντός του C5 Aircross, τώρα, η αίσθηση άνεσης γίνεται άμεσα αντιληπτή και εδώ, χάρη στην αφθονία χώρων, απόρροια και του μεγάλου μεταξονίου των 2.730 χλστ. Επιπλέον, ο πλήρως προσαρμόσιμος ψηφιακός πίνακας οργάνων σε οθόνη 12,3 ιντσών παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον οδηγό, ενώ νέα είναι η σχεδίαση της οθόνης αφής των 10 ιντσών και της κεντρικής κονσόλας.

Citroen C5 Aircross

Τα υλικά της καμπίνας έχουν εκλεπτυνθεί με επιλογή υλικών υψηλής ποιότητας, την ώρα που η κεντρική κονσόλα είναι πλέον υπερυψωμένη και με αυξημένες διαστάσεις, ενώ έχει επενδυθεί με ένα μαύρο ύφασμα με υφή δέρματος.

Citroen C5 Aircross

Στο C5 Aircross είναι σημαντικό ότι τα τρία ανεξάρτητα καθίσματα στο πίσω μέρος διατηρούν τη δυνατότητά τους να μετακινούνται κατά τον διαμήκη άξονα του οχήματος σε μια διαδρομή μήκους 15 εκ. Το Kia Sportage, από την άλλη, αντιπαραθέτει το ότι τα πίσω καθίσματα μπορούν να αναδιπλωθούν (με το πάτημα ενός μοχλού – στάνταρντ σε όλα τα Sportage στην Ευρώπη) σε αναλογία 40:20:40.

Citroen C5 Aircross vs Kia Sportage: Εντός και εκτός δρόμου

Το Citroen C5 Aircross βασίζεται στο δάπεδο EMP2, που επίσης χρησιμοποιείται από τα περισσότερα γαλλικά μικρομεσαία της Stellantis, ενώ η γκάμα κινητήρων περιλαμβάνει τον 1.2 PureTech 130 με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων ή αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, τον 1.5 BlueHDi 130 επίσης με μηχανικό 6άρι (η έκδοση της δοκιμής μας) ή το ΕΑΤ8, και το Plug-In Hybrid 225 -έκδοση για την οποία διαβάσατε στο τεύχος Αυγούστου-, που συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο σχέσεων e-EAT8.

Citroen C5 Aircross

Οδηγώντας το, σε καμία περίπτωση δε νιώθεις ότι σου λείπουν οι ίπποι, κάτι που σαφέστατα οφείλεται και στην καλή κλιμάκωση του μηχανικού κιβωτίου, το οποίο διαθέτει και ευχάριστη λειτουργία, με το «0-100» να έρχεται σε 10,4 δλ. (10,3 δλ. το Sportage), ενώ και οι ρεπρίζ του είναι αναμενόμενα πολύ καλές, εξαιτίας και της ροπής των 300 Nm του πετρελαιοκινητήρα, η οποία αποδίδεται μόλις από τις 1.750 σ.α.λ.

Εξαιρετική είναι η κύλισή του και στις υψηλές ταχύτητες εκτός πόλης, όπου αναδεικνύει και πάλι την υπεροχή του στον τομέα της άνεσης, κάτι που φυσικά έχει επιτευχθεί χάρη στη μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης, που υιοθετεί το σύστημα Progressive Hydraulic Cushions. Η εν λόγω ανάρτηση διαθέτει τα γνώριμα ελατήρια και αμορτισέρ, με τη διαφορά ότι τα κλασικά bump stop των τελευταίων, τα οποία συναντάμε στις συμβατικές διατάξεις, έχουν δώσει τη θέση τους σε δευτερεύοντα αμορτισέρ, τα οποία εξασφαλίζουν καλύτερο έλεγχο των ταλαντώσεων.

Citroen C5 Aircross

Σε πιο γρήγορο ρυθμό, το σύστημα διεύθυνσης αποδεικνύεται σωστό, αν και σχετικά ελαφρύ, όπως και οι κλίσεις του αμαξώματος υπό πίεση γίνονται αισθητές, χωρίς όμως κάτι από τα δύο να προβληματίζει.

Στη βάση της πλούσιας γκάμας του Kia Sportage (ντίζελ, υβριδικά, plugin και 4WD), συναντάμε τον 1.600άρη T-GDi, που σε συνδυασμό με mild-hybrid σύστημα κίνησης αποδίδει 150 ίππους, όπως το μοντέλο της δοκιμής μας, ή 180 ίππους, όπως εκείνο για το οποίο είχατε διαβάσει στο οδοιπορικό μας στα Τζουμέρκα, στο τεύχος Μαρτίου. Το νέο Sportage συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων (7DCT), ενώ ένα «έξυπνο μηχανικό κιβώτιο» 6 σχέσεων (iMT) προσφέρεται αποκλειστικά για τα μοντέλα 48V Hybrid, όπως αυτό της δοκιμής μας.

Citroen C5 Aircross

Στην πράξη, η απόδοση της έκδοσής μας είναι ικανοποιητική, ειδικά ανάμεσα στις 1.500 και τις 4.000 σ.α.λ., όπου και παρουσιάζει τη μέγιστη ροπή των 250 Nm (265 Nm στην έκδοση με τους 180 ίππους, διαφορά που δε γίνεται εύκολα αντιληπτή). Επιλέγουμε τη λειτουργία Sport (Eco και Normal τα άλλα δύο με το αντίστοιχο μπουτόν) στο πρόγραμμα οδήγησης, με το μοντέλο να ανταποκρίνεται καλά σε δρόμους με στροφές. Η λειτουργία της ανάρτησης (πολλαπλών συνδέσεων στον πίσω άξονα) επιτυγχάνει αξιοσημείωτη ισορροπία ανάμεσα στην άνεση, την αίσθηση και την αποτελεσματικότητα στον έλεγχο των δυναμικών χαρακτηριστικών του οχήματος στον γρήγορο ρυθμό.

Kia Sportage

Οι κλίσεις του πλαισίου είναι και εδώ περιορισμένες, εντούτοις πιο έντονες από εκείνες του Citroen, παρά τη μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος του τελευταίου. Το σύστημα διεύθυνσης στο Sportage, αν και παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζονται τα χέρια του οδηγού, έχει σαφέστατα μια τεχνητά πιο βαριά αίσθηση από εκείνη του C5 Aircross, την οποία θέλεις κάποια χιλιόμετρα για να συνηθίσεις σε σβέλτο ρυθμό. Σε αυτό το τέμπο ο θόρυβος στο εσωτερικό του Citroen είναι πιο έντονος, λόγω της λειτουργίας του πετρελαιοκινητήρα, ωστόσο το γαλλικό μοντέλο παίρνει στο τέλος της ημέρας αναμενόμενα και πάλι το αίμα του πίσω, με τη μέση κατανάλωσή του να κυμαίνεται στα 7 λίτρα/100 χλμ. (στη λειτουργία Eco, βλέπεις εύκολα 6,5 λτ. στον υπολογιστή ταξιδίου), έναντι των 8,9 του Sportage (9,4 λτ./100 χλμ. είχαμε σημειώσει στην έκδοση με τους 180 ίππους), την ίδια ώρα που ο πετρελαιοκινητήρας χαρίζει στο πλήρωμά του και πολλά παραπάνω χιλιόμετρα αυτονομίας, περίπου 200 στην πράξη.

Citroen C5 Aircross vs Kia Sportage

Citroen C5 Aircross vs Kia Sportage: Στο νήμα

Τα δύο μοντέλα του συγκριτικού μας θα βρουν στο δρόμο τους σημαντικούς και επίσης ολοκληρωμένους παίκτες στον πολυπληθή ανταγωνισμό, εντούτοις δεν υπάρχει αμφιβολία πως διαθέτουν τα δικά τους σημαντικά όπλα προκειμένου να σταθούν με αξιώσεις στη μάχη. Από εκεί και πέρα, το ανανεωμένο Citroen C5 Aircross κερδίζει οριακά πάνω στο «photo finish» τη νίκη σε αυτή την αντιπαράθεση, απέναντι στο συνολικά βελτιωμένο και μακράν καλύτερο Sportage όλων των εποχών, χάρη στην πιο ολοκληρωμένη οδηγική του συμπεριφορά και στον εξαιρετικό συνδυασμό του SUV χαρακτηριστικών του με τον ζωντανό και οικονομικότερο κινητήρα πετρελαίου._

Citroen C5 Aircross vs Kia Sportage

ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ

CITROEN C5 AIRCROSS 1.5 BlueHDi 130

ΥΠΕΡ//ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ//ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΚΑΤΑ//ΗΧΟΣ DIESEL ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ

KIA SPORTAGE 1.6 TGDi 150 PS

ΥΠΕΡ//ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΚΑΤΑ//ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ//ΤΕΧΝΗΤΑ ΒΑΡΥ ΤΙΜΟΝΙ

Citroen C5 Aircross vs Kia Sportage

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

CITROEN C5 AIRCROSS 1.5 BlueHDi 130

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: Ντίζελ, 1.5 BlueHDi, 4κύλινδρος >ΚΥΒΙΣΜΟΣ: 1.499 κ.εκ. >ΙΣΧΥΣ: 131 ίπποι/3.750 σ.α.λ. >ΡΟΠΗ: 300 Nm/1.750 σ.α.λ. >KΙΒΩΤΙΟ: Μηχανικό 6 σχέσεων >ΚΙΝΗΣΗ: Στους εμπρός τροχούς >ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ: MακΦέρσον >ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΣΩ: Ημιάκαμπτος άξονας με Progressive Hydraulic Cushions >ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ.: 4.500x1.840x1.670 χλστ. >ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.730 χλστ. >ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 580-1.630 λίτρα >ΒΑΡΟΣ: 1.420 κιλά >ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ: 230 χλστ. >0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ: 10,4 δλ. >ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 189 χλμ./ώρα >ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΔΟΚΙΜΗΣ: 7,0 λτ./100 χλμ. >ΕΚΠΟΜΠΗ CO2: 129-132 γρ./χλμ. >ΤΙΜΗ: από 36.100 ευρώ με στάνταρ αυτόματο κιβώτιο

Citroen C5 Aircross

KIA SPORTAGE 1.6 TGDi 150 PS

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: Βενζίνη, 1.6 TGDi 48V Hybrid, 4κύλινδρος >ΚΥΒΙΣΜΟΣ: 1.598 κ.εκ. >ΙΣΧΥΣ: 150 ίπποι/5.500 σ.α.λ. >ΡΟΠΗ: 250 Nm/1.500-4.000 σ.α.λ. >KΙΒΩΤΙΟ: Μηχανικό 6 σχέσεων >ΚΙΝΗΣΗ: Στους εμπρός τροχούς >ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ: MακΦέρσον >ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΣΩ: Πολλαπλών συνδέσμων >ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ.: 4.515x1.865x1.650 χλστ. >ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.680 χλστ. >ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 562-1.751 λίτρα >ΒΑΡΟΣ: 1.561 κιλά >ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ: 170 χλστ. >0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ: 10,3 δλ. >ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 189 χλμ./ώρα >ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΔΟΚΙΜΗΣ: 8,9 λτ./100 χλμ. >ΕΚΠΟΜΠΗ CO2: 147-154 γρ./χλμ. >ΤΙΜΗ: Από 30.990 ευρώ (Dynamic) με 5 χρόνια δωρεάν σέρβις

Kia Sportage

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Citroen C5 Aircross vs Kia Sportage
  • Citroen C5 Aircross vs Kia Sportage
  • Citroen C5 Aircross
  • Kia Sportage
  • Citroen C5 Aircross
  • Citroen C5 Aircross
  • Citroen C5 Aircross vs Kia Sportage
  • Citroen C5 Aircross vs Kia Sportage
  • Citroen C5 Aircross vs Kia Sportage
  • Citroen C5 Aircross
  • Kia Sportage
  • Citroen C5 Aircross
  • Citroen C5 Aircross
  • Citroen C5 Aircross
  • Kia Sportage
  • Citroen C5 Aircross
  • Kia Sportage
  • Citroen C5 Aircross vs Kia Sportage
  • Citroen C5 Aircross vs Kia Sportage
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ