Δοκιμές Test

Nissan Navara: Οδηγούμε την έκδοση N-Guard

Το ανανεωμένο Nissan Navara είναι ένα αυτοκίνητο ειδικών συνθηκών, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι μπορεί να έχει και στυλ!

ΜΠΟΡΕΙ το Nissan Navara να μην είναι το καθημερινό αυτοκίνητο που θα επέλεγαν οι περισσότεροι, αλλά ένα πραγματικό εργαλείο για τους επαγγελματίες. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι όσοι επιλέξουν μια κατασκευή του είδους πρέπει σήμερα να κάνουν θυσίες σε επίπεδο εξοπλισμού, ή ακόμα και στυλ. Για όσους επιθυμούν το κάτι παραπάνω, η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε μια σύγχρονη, κομψή και στυλιστικά «σκληροτράχηλη» έκδοση του Navara, με τον κωδικό «Ν-Guard». Συγκεκριμένα, βασίζεται στην κορυφαία έκδοση εξοπλισμού, την Techna, με στοιχεία όπως την μπροστινή γρίλια, τους προβολείς ομίχλης, τα καλύμματα των καθρεφτών και τον πίσω προφυλακτήρα να έχουν ένα πιο σκούρο χρώμα. Αντίστοιχες πινελιές συναντώνται στα πλαϊνά σκαλοπάτια, στις ράγες οροφής, καθώς και στις ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών. Για όσους δύσπιστους, την ταυτότητα του σκληροτράχηλου Navara υποδηλώνουν αυτοκόλλητα στη βάση των θυρών. Όμως, το N-Guard δε διαθέτει μόνο στυλιστικές παρεμβάσεις, αλλά και ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο εξοπλισμού, με συστήματα όπως το Hill Start Assist, το Hill Descent Control, το σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης, το σύστημα πανοραμικής θέασης, το σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί (Keyless entry), την πίσω κάμερα οπισθοπορείας αλλά και τους αισθητήρες παρκαρίσματος να περιλαμβάνονται στο βασικό εξοπλισμό του.

Η νεότερη γενιά του Navara, όμως, είναι αρκετά εξευγενισμένη, και το σημαντικότερο στοιχείο το οποίο θα εντοπίσει ο οδηγός είναι η νέα ανάρτηση. Οι πέντε σύνδεσμοι στο πίσω μέρος, για την έκδοση Double Cab, εξασφαλίζουν βελτιωμένη οδηγική άνεση, ενώ σημαντικό ρόλο σε αυτήν την περίπτωση παίζει και το μειωμένο βάρος της νέας αυτής ανάρτησης (κατά 20 κιλά σε σχέση με του προηγούμενου μοντέλου).

Σημειώστε εδώ ότι, ως King Cab, η ανάρτηση του Navara ζυγίζει 7 κιλά λιγότερο από του προηγούμενου μοντέλου, ενώ ο νέος σχεδιασμός της βελτιώνει τη γωνία προσέγγισης του πίσω τροχού κατά 3,1%, προσφέροντας παράλληλα σημαντικά μειωμένο θόρυβο κατά την κύλιση. Ακόμα ένα μεγάλο ατού του μοντέλου είναι η ευελιξία του. Χάρη στην αναθεωρημένης σχεδίασης πίσω ανάρτηση και τη μείωση του μεταξονίου κατά 50 χλστ., έχει τώρα έναν κύκλο στροφής μόλις 12,4 μέτρα.

Ο 2.3 dCi κινητήρας του αυτοκινήτου είναι, σύμφωνα με την εταιρεία, έως και 24% πιο αποτελεσματικός από εκείνον του απερχόμενου, και σαφέστατα πιο καθαρός σε ρύπους, αλλά και πιο οικονομικός σε κατανάλωση. Το Ν-Guard που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν εφοδιασμένο με τον πετρελαιοκινητήρα των 2,3 λίτρων, αλλά απόδοσης 190 ίππων και 450 Nm ροπής από τις 1.500-2.500 σ.α.λ. Διατίθεται με επιλογή κίνησης στους δύο ή και στους τέσσερις τροχούς, ενώ στην περίπτωσή μας διέθετε το αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων. Για τους περισσότερο μυημένους, σημειώστε ότι το σύστημα εμπλοκής και απεμπλοκής της τετρακίνησης γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη που βρίσκεται στο ταμπλό. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει είτε κίνηση στους δύο τροχούς για οικονομική οδήγηση σε κανονικές συνθήκες ή τη λειτουργία 4HI για τετρακίνηση και σε ταχύτητα μέχρι 100 χλμ./ώρα. Φυσικά, η ρύθμιση 4LO προσφέρει ακόμα περισσότερη ροπή στους τροχούς, ενώ υπάρχει διαθέσιμη και η επιλογή του μηχανικού κλειδώματος του διαφορικού.

Στην πράξη, το Navara, λόγω της νέας ανάρτησης, είναι σαφώς πιο πολιτισμένο σε σχέση με το παρελθόν. Το ταξίδι είναι πιο άνετο, ενώ το ίδιο ισχύει για τις ταλαντώσεις της καρότσας, οι οποίες και δεν κουράζουν σε μεγάλο βαθμό μέσα στην πόλη. Ο κινητήρας έχει άφθονη ροπή, και ουσιαστικά δε σου λείπει η δύναμη μέσα στην πόλη, αλλά και στις χωμάτινες διαδρομές. Βέβαια, για όλα τα παραπάνω το τίμημα δεν είναι μικρό, αφού το Navara N-Guard ξεκινάει από τα 37.040 ευρώ για το χειροκίνητο κιβώτιο των 6 σχέσεων, ενώ αυτή με το 7άρι αυτόματο έχει τιμή εκκίνησης τα 38.840 ευρώ._Π.Τ.

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου