top icon
Επικαιρότητα

78η έκθεση Γενεύης: Τελευταίες “αφίξεις”

Όπως κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, έτσι και φέτος η διεθνής έκθεση της Γενεύης ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες της στον κόσμο της αυτοκίνησης. Το διάστημα από 4 έως και 16 Μαρτίου το σύνολο των κατασκευαστών θα βρίσκεται εκεί, παρουσιάζοντας όλα τα νέα μοντέλα, πρωτότυπες προτάσεις αλλά και τις μελλοντικές τάσεις, που ήδη σκιαγραφούν την επόμενη ημέρα.

Φέτος αναμένεται να είναι μία ιδιαίτερα σημαντική χρονιά, με πολλές «ηχηρές» παρουσίες. μία από αυτές θα είναι οπωσδήποτε της Toyota, που για πρώτη φορά θα παρουσιάσει το νέο Urban Cruiser, ένα μικρό SUV που θα καλύψει το κενό κάτω από το RAV4, καθώς και το iQ, ένα λιλιπούτειο αυτοκίνητο πόλης, με τρεις θέσεις και μήκος μικρότερο των τριών μέτρων.

Πέραν αυτών στο ίδιο περίπτερο θα βρίσκεται το οικολογικό πρωτότυπο Plug-in Hybrid, καθώς και άλλα δύο πρωτότυπα, το 1/Χ Plug-in Hybrid, τεχνολογίας Flexible Fuel Vehicle (FFV) και το i-Real, ένα προσωπικό μέσο μετακίνησης.

Αισθητή παρουσία από τη χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου θα έχει και η Nissan, που θα παρουσιάσει σε πρώτη ευρωπαϊκή πρεμιέρα το εντυπωσιακό GT-R των 480 ίππων, το ανανεωμένο Murano αλλά και το Pivo 2, ένα πρωτότυπο όχημα με ιδιαίτερη σχεδίαση και μοναδική ευελιξία.

H Honda, με τη σειρά της, θα παρουσιάσει το νέο Accord, σε σεντάν και στέισον βάγκον εκδόσεις, ενώ η Mitsubishi θα φέρει το νέο Lancer Evo X και το Prototype-S, ένα πρωτότυπο του πεντάθυρου Lancer, που θα παρουσιαστεί στην τελική του μορφή λίγο αργότερα και θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας το Σεπτέμβριο. 

Μία άλλη σημαντική παρουσία αναμένεται να είναι αυτή της Infinity, που ετοιμάζεται να κάνει το ευρωπαϊκό της ντεμπούτο. Η εταιρία κύρους της Nissan (κάτι ανάλογο της Lexus για την Toyota) θα ξεκινήσει τις πωλήσεις της σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές προς τα τέλη του έτους, με τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθούν το 2009. 

Σε ό,τι αφορά τη Ford, θα φιλοξενεί στο περίπτερό της όχι ένα αλλά δύο νέα μοντέλα. Το καινούριο Fiesta θα εφοδιάζεται με σύνολα 1,2 έως 1,6 λίτρων, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει στη χώρα μας προς τα τέλη του έτους. Με τη σειρά του το Kuga, το νέο SUV της εταιρίας θα προσφέρεται τόσο σε τετρακίνητες όσο και σε προσθιοκίνητες εκδόσεις, ενώ θα περάσει στην παραγωγή εντός των επόμενων μηνών.

Μία ενδιαφέρουσα τετρακίνητη πρόταση έχει ανακοινώσει και η Renault, ως απάντηση στα Peugeot 4007 και Citroen C-Crosser. Ο λόγος για το Koleos, το οποίο θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά εκθέματα του γαλλικού περιπτέρου, μαζί με το Twingo Renault Sport.

Αναφερόμενοι στις μικρές κατηγορίες, συμμετοχή θα υπάρχει και από τη Mazda, με την τρίθυρη εκδοχή του «2». Η συγκεκριμένη εταιρία θα φέρει επίσης το ανανεωμένο «5», όχι όμως και το RX-8, η παρουσίαση του οποίου, τελικά, αναβλήθηκε για το σαλόνι αυτοκινήτου του Λονδίνου.

Περνώντας στους ιταλούς κατασκευαστές, την τιμητική της έχει αυτοδίκαια η Lancia, που αναβιώνει το όνομα Delta με μία πολυτελή μικρομεσαία πρόταση. Δυναμικά θα δώσει το παρών και η Maserati, που έχει ετοιμάσει ειδικά για την περίσταση ένα σπορ πρωτότυπο με την ονομασία Chicane, τη νέα GranTurismo S, καθώς και το Challenge, ένα shooting brake όχημα που όμως θα παρουσιαστεί μόνο σε video.

Οι λάτρεις των σπορ αυτοκινήτων θα πρέπει να κάνουν μία στάση και στο περίπτερο της VW, καθώς εκεί θα βρίσκεται το νέο Chirocco, το οποίο βασίζεται σχεδιαστικά στο πρωτότυπο Iroc, καθώς και το Passat CC, η νέα, σπορ εκδοχή του γνωστού οικογενειακού μοντέλου.

Η Opel, με τη σειρά της, θα παρουσιάσει το ανανεωμένο Zafira, που ξεκίνησε ήδη να διατίθεται στη χώρα μας, ενώ η Seat θα έχει την τιμητική της με το νέο Ibiza, ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα της φετινής διοργάνωσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το XC60, το νέο SUV της Volvo το οποίο φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί με επιτυχία τα Land Rover Freelander και BMW Χ3.  

Από εκεί και πέρα, τα βλέμματα θα συγκεντρώσει σίγουρα και η νέα BMW Μ3, στην ανοικτή εκδοχή της. Η συγκεκριμένη μάλιστα θα εφοδιάζεται και με το M DCT, το πρώτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη της βαυαρικής εταιρίας, το οποίο διαθέτει επτά σχέσεις και 11 προγράμματα λειτουργίας.

Ανάλογη αίσθηση θα προκαλέσει και η ανανεωμένη Mercedes SL-Class, ειδικά στην έκδοση SL 63 AMG, η οποία έρχεται να αντικαταστήσει την SL 55 AMG. Η απόδοσή της συγκεκριμένης αγγίζει τους 525 ίππους ενώ, για πρώτη φορά και αυτή στα χρονικά της Mercedes, θα εφοδιάζεται με κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη.

Πέραν της SL, η γερμανική εταιρία θα παρουσιάσει επίσης την ανανεωμένη SLK, τη νέα CLC, αντικαταστάτη της C-Class Sportscoupe, την αντίστοιχα ανανεωμένη CLS, καθώς και μία τετρακίνητη έκδοση της CL.

Ανεβαίνοντας τώρα επίπεδο, η Bentley θα παρουσιάσει τον καρπό της συνεργασίας της με το σχεδιαστικό οίκο Zagato. Ένα εντυπωσιακό πρωτότυπο, με την ονομασία Bentley Zagato GTZ, το οποίο βασίζεται στην Bentley Continental GT Speed. Με τη σειρά της, η Rolls Royce φέρνει τη Phantom Coupe, η οποία και θα αποτελέσει τη νέα «σπορ» πρόταση στη γκάμα της.

Εμμένοντας στους «ειδικούς» κατασκευαστές, ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί το αν και εφόσον ο Bertone θα παρουσιάσει το πρωτότυπο BAT 11, το οποίο θα βασίζεται στην Alfa Romeo 8C. O Giugiaro, από την πλευρά του, έχει ήδη ανακοινώσει το Quaranta, ένα πρωτότυπο υβριδικό supercar που στα Ιταλικά σημαίνει σαράντα, ως φόρος τιμής στην τεσσαρακοστή επέτειο από την ίδρυση του οίκου.

H Morgan, με τη σειρά της θα εκθέτει το LIFECar, ένα πρωτότυπο όχημα κυψελών καυσίμου, η Rinspeed θα τραβήξει τα βλέμματα με το sQuba ένα όχημα που κινείται σε στεριά και θάλασσα, πάνω και κάτω από το νερό, σε βάθος έως 10 μέτρα(!), ενώ ο Pininfarina θα παρουσιάσει το Sintesi, ένα ακόμα εντυπωσιακό πρωτότυπο όχημα κυψελών καυσίμου, απόδοσης 700 ίππων!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ