top icon
Επικαιρότητα

Αποκάλυψη για το BMW i Vision Future

To BMW i Vision Future εισάγει καινά… δαιμόνια τόσο στον τομέα της επικοινωνίας και της πλοήγησης, όσο και σε εκείνον της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, που θα δούμε, με γοργούς μάλιστα ρυθμούς, να υιοθετούνται τα προσεχή χρόνια σε ολοένα και περισσότερα μοντέλα μαζικής παραγωγής των Βαυαρών.

Το πρωτότυπο i Vision Future, «πάνω» στο οποίο βρίσκουν εφαρμογή οι νέες τεχνολογίες διασύνδεσης, επικοινωνίας και πιλοτικής οδήγησης της BMW, όπως είναι ηλίου φαεινότερο, βασίζεται στο πρωτότυπο i8 Spyder που για πρώτη φορά είδαμε το 2012. Με τη βασική σχεδιαστική διαφορά σε σχέση με το τελευταίο, την απουσία… θυρών.

Το i Vision Future, το οποίο παρουσιάζεται επισήμως αύριο στα πλαίσια της Consumers Electronics Show που πραγματοποιείται στο Λ. Βέγκας των ΗΠΑ, «κουβαλά» επί της ουσίας τρεις διαφορετικές μονάδες απεικόνισης δεδομένων. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται και η επόμενη γενιά του συστήματος head-up display των Βαυαρών, το οποίο προβάλει πληροφόρηση αναφορικά με την ταχύτητα κίνησης και τα όρια που ισχύουν στο οδικό δίκτυο στο οποίο κινείται το όχημα, καθώς βέβαια και τις οδηγίες του συστήματος πλοήγησης, στο παρμπρίζ σε σημείο, μάλιστα, που εντάσσεται στο… άμεσο οπτικό πεδίο του οδηγού.

Η όλη διάταξη υποστηρίζεται από έναν ψηφιακό και τρισδιάστατο για την περίσταση πίνακα οργάνων τοποθετημένο πίσω από το ανασχεδιασμένο και πολύ-χρηστικό, ασφαλώς, πηδάλιο. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως η εξαιρετικής ευκρίνειας οθόνη της όλης διάταξης εμφανίζει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε «μεταβαλλόμενο» βάθος πεδίου ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη ανάγνωσή τους από τον οδηγό, ανεξάρτητα από τις επικρατούσες συνθήκες φωτισμού.

Τι προβάλλει ο συγκεκριμένος πίνακας οργάνων; Πέρα από τις… κλασσικές ενδείξεις (στροφές κινητήρα, κατανάλωση, μέση και στιγμιαία, ταχύτητα κίνησης κοκ), ο οδηγός έχει στη διάθεσή του μια σειρά από πληροφορίες που αφορούν ακόμα και σε οχήματα που δεν βρίσκονται στο οπτικό του πεδίο. Σύμφωνα με την BMW, η δυνατότητα αυτή παρέχουν έξτρα προστασία, ειδικά όταν τα αυτοκίνητο κινείται… αυτόνομα. Μάλιστα, 7 δλ. πριν συμβεί το… κακό (βλ. σύγκρουση με πεζό ή όχημα), το σύστημα προειδοποιεί ηχητικά τον οδηγό ούτως ώστε ο τελευταίος να αναλάβει ο ίδιος δράση και τον έλεγχο, φυσικά, του οχήματος, «βγάζοντας» το όχημα από το αυτόνομο πρόγραμμα.

Ο οδηγός έχει επίσης τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε τρία προγράμματα λειτουργίας, τα Pure Drive, Assist και auto. Το πρώτο, σύμφωνα με την BMW, εξασφαλίζει τη βέλτιστη απόδοση του οχήματος, ενώ το δεύτερο διασφαλίζει την κίνησή του μέσω της συντομότερης διαδρομής αξιοποιώντας όλα τα ηλεκτρονικά «καλούδια» με το οποίο είναι εξοπλισμένο. Φυσικά, στο πρόγραμμα Auto, το i Vision Future επιταχύνει, φρενάρει και, εν γένει, κινείται αυτοβούλως στο πρόγραμμα πιλοτικής οδήγησης.

Ο τρίτος «πυλώνας» του i Vision Future είναι η πανοραμική οθόνη που βρίσκεται στα δεξιά του ταμπλό. Η διάμετρός της ανέρχεται στις 21, παρακαλώ, ίντσες (ύψοςxπλάτος: 110×400 χλστ.) προβάλλοντας μεταξύ άλλων, μέσω ασύρματης τεχνολογίας και του συστήματος Open Mobility Cloud της BMW, ταινίες και βίντεο-κλήσεις. Υπό την προϋπόθεση πάντα το αυτοκίνητο να κινείται στο αυτόνομο πρόγραμμα Auto.

Το i Vision Future «κουβαλά» επίσης την επόμενη γενιά του συστήματος Gesture Control, που μέσα στη χρονιά γνωρίσαμε στη νέα σειρά 7. Το νέο AirTouch, όπως ονομάζεται, έχει τη δυνατότητα να «διαβάζει» τις χειρονομίες και στις τρεις διαστάσεις, έτσι ώστε ο οδηγός να ελέγχει με περισσότερη ευκολία και ασφάλεια όλες τις λειτουργίες των συστημάτων πλοήγησης, διασύνδεσης και ψυχαγωγίας του οχήματος.

Το AirTouch χρησιμοποιεί μια σειρά από αισθητήρες που παρακολουθούν αλλά και καταγράφουν τις κινήσεις των χεριών που πραγματοποιούνται στο χώρο ανάμεσα στην κεντρική κονσόλα και τον εσωτερικό καθρέπτη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η BMW, το προηγμένο αυτό σύστημα διαθέτει και μια λειτουργία επιβεβαίωσης των εντολών μέσω σχετικών μπουτόν, τόσο για τον οδηγό όσο και για τον συνοδηγό.

Με το AirTouch, στόχος της BMW είναι η μείωση των κινήσεων-βημάτων που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιλογή μιας οποιασδήποτε λειτουργίας στο εσωτερικό του οχήματος._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ