top icon
Επικαιρότητα

ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ & ΚΤΕΟ

Στα ΚΤΕΟ πρέπει να κατευθυνθούν όσα αυτοκίνητα δεν έχουν ακόμη περάσει από τεχνικό έλεγχο ενώ υποχρεούνται, αφού από τις 10 Ιουνίου 2011 οι ιδιοκτήτες τους δε θα μπορούν να τα ασφαλίσουν διαφορετικά.

Στα ΚΤΕΟ πρέπει να κατευθυνθούν όσα αυτοκίνητα δεν έχουν ακόμη περάσει από τεχνικό έλεγχο ενώ υποχρεούνται, αφού από τις 10 Ιουνίου 2011 οι ιδιοκτήτες τους δεν θα μπορούν να τα ασφαλίσουν διαφορετικά.

Παράλληλα, οι οδηγοί υψηλής τροχαίας παραβατικότητας θα καλούνται να πληρώνουν ακριβότερα ασφάλιστρα. Από το 2011 οι ασφαλιστικές εταιρείες αποκτούν on line σύνδεση με το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών και πριν από την έκδοση ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα ανατρέχουν στο πόιντ σύστεμ για να βλέπουν τη συμπεριφορά του οδηγού. Για τις πιο επικίνδυνες παραβάσεις (παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και Stop, οδήγηση ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, επίφοβοι ελιγμοί) οι οδηγοί εκτός των βαθμών που θα χρεώνονται στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών θα καλούνται να πληρώνουν και ακριβότερα ασφάλιστρα. 

Το νέο σχέδιο νόμου που καταρτίζεται από το υπουργείο Μεταφορών με φιλοδοξία να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του θέρους θα συνδέει άμεσα το ΣΕΣΟ με τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα καθορίζει το ύψος των ασφαλίστρων. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη με βάση την οποία δε θα επιτρέπεται η ασφάλιση των αυτοκινήτων που ενώ θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί από ΚΤΕΟ, οι ιδιοκτήτες τους δεν τα έχουν προσκομίσει σε αυτά. Το πρόστιμο της Τροχαίας για ένα όχημα που δεν έχει ελεγχθεί από ΚΤΕΟ ανέρχεται σε 400 ευρώ. Το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο το ποσό της παράβασης να μειώνεται στο ήμισυ, αν αυτό εξοφληθεί σε διάστημα ενός μηνός. Προϋπόθεση για τη μείωση του προστίμου θα είναι σε αυτό το διάστημα ο ιδιοκτήτης του οχήματος να το έχει περάσει από ΚΤΕΟ.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα γίνει πραγματικότητα παλαιότερη εξαγγελία του υπουργείου για υποχρεωτικό έλεγχο από τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων όλων των δικύκλων άνω των 50 κυβικών. Η Κάρτα Τεχνικού Ελέγχου Δικύκλων θα ισχύει για τέσσερα χρόνια για τα καινούργια δίκυκλα και θα ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια. Για τα μεταχειρισμένα θα ανανεώνεται επίσης κάθε δύο χρόνια, ενώ για τα δίκυκλα σχολών οδήγησης, κούριερ και διανομών φαγητού κάθε 12 μήνες. Το ύψος του παραβόλου είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι δεν θα είναι μεγαλύτερο από 12 έως 15 ευρώ._Σπ.Χατ.

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Οδήγηση ανασφάλιστου αυτοκινήτου: Αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας για 12 μήνες.
Οδήγηση ανασφάλιστου αυτοκινήτου και πρόκληση ατυχήματος: Αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας για 24 μήνες.
Υπότροπη συμπεριφορά: Αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας για 36 μήνες.
Ανάλογα με την περίπτωση ισχύουν και ποινικές κυρώσεις, με φυλάκιση από 2 έως 12 μήνες και πληρωμή ποινής, με «κατώφλι» τα 300 ευρώ.
Τα προαναφερθέντα συνοδεύονται και από την καταβολή χρηματικού προστίμου ύψους 250 ευρώ για τα ανασφάλιστα δίκυκλα, 500 ευρώ για τα ανασφάλιστα επιβατικά αυτοκίνητα και 1.000 ευρώ για τα ανασφάλιστα λεωφορεία και φορτηγά. Τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στο Επικουρικό Κεφάλαιο, το οποίο αποζημιώνει όσους ενεπλάκησαν σε ατύχημα με ευθύνη του ανασφάλιστου οχήματος.
 
ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ;
Το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι η λύση για όποιον ενεπλάκη σε ατύχημα με ευθύνη του ανασφάλιστου οχήματος, καθώς αποζημιώνει τον παθόντα και ύστερα στρέφεται δικαστικά εναντίον του κατόχου του παρανομούντος διτρόχου ή τετρατρόχου. Καλύπτει δηλαδή την αστική ευθύνη έναντι τρίτων, η οποία περιέχει υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες. Αυτό που δεν αποζημιώνει είναι οι πρόσθετες καλύψεις πέραν του συμφωνημένου «βασικού πακέτου», όπως ασφάλεια κλοπής ή πυρός για παράδειγμα.
 
ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ
Μπορείτε να συμπεριλάβετε στο δικό σας ασφαλιστήριο συμβόλαιο την κάλυψη «ζημιές από ανασφάλιστο όχημα» με πρόσθετο κόστος μόλις μερικά ευρώ, καθώς πολλές εταιρείες τη συμπεριλαμβάνουν από το βασικό κιόλας πακέτο παροχών τους. Για να ξεμπερδέψετε από τέτοιου είδους «σενάρια» κοιτάξτε την ανάλυση του ασφαλιστικού σας συμβολαίου, που τη λαμβάνετε κάθε φορά που το ανανεώνετε. Αν δε γράφει «ζημιές από ανασφάλιστο όχημα» -το ανώτατο ποσό που καλύπτει είναι συνήθως 6.000 ευρώ- απλά τηλεφωνήστε στον ασφαλιστή σας για να το συμπεριλάβει στην επόμενη ανανέωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ