top icon
Επικαιρότητα

«Αυτόνομο» όχημα από την BMW μέσα στο 2016

Η επέτειος των 100 χρόνων της BMW πιθανότατα θα συνδυαστεί στις αρχές Μαρτίου με την παρουσίαση ενός «αυτόνομου» αυτοκινήτου.

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται για μια εταιρεία που όλα αυτά τα χρόνια έχει στην κυριολεξία «χτίσει» το προφίλ της βασιζόμενη στον οδηγοκεντρικό χαρακτήρα των μοντέλων της, η BMW δεν θα μπορούσε παρά να… ενδώσει και αυτή με τη σειρά της σε μια ανθίζουσα, όπως όλα δείχνουν τεχνολογία, που εξ ορισμού θέτει στο «περιθώριο» τον οδηγό της.

Την είδηση για την παρουσίαση ενός αυτόνομου αυτοκινήτου με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων BMW μέσα στο 2016 επιβεβαίωσε με πρόσφατες δηλώσεις του ο Ian Anderson, ο άνθρωπος που ηγείται σήμερα του τμήματος πωλήσεων και μάρκετινγκ του BMW Group.

Ωστόσο, ο Ian Anderson εξέφρασε αρκετές επιφυλάξεις αναφορικά με τον τρόπο που η συγκεκριμένη τεχνολογία θα εφαρμοστεί, σε δέκα περίπου χρόνια από σήμερα, στα αυτοκίνητα παραγωγής.

Χαρακτηριστικά, ο Anderson περιέγραψε μια «κατάσταση» κατά την οποία ένα φορτηγό είναι έτοιμο να έρθει σε… επαφή με ένα «αυτόνομο» όχημα.

«Στην περίπτωση αυτή, τι θα αποφασίσει να πράξει το αυτόνομο αυτοκίνητο; Θα αποφασίσει να παρεκκλίνει της πορείας του για να αποφύγει τη σύγκρουση με κίνδυνο να χτυπήσει ένα άλλο όχημα ή πιθανώς και έναν πεζό; Ή, απλά, θα αποφασίσει το μην πράξει απολύτως αποδεχόμενο το αναπόφευκτο της κατάστασης;».

Παρά το «ηθικό δίλημμα», όπως χαρακτηριστικά το περιέγραψε ο υπεύθυνος πωλήσεων και μάρκετινγκ του BMW Group, οι αυτοκινητοβιομηχανίες οφείλουν έγκυρα να λύσουν τέτοιου είδους προβλήματα και καταστάσεις που -θέλοντας και μη θα- ενσκήψουν με την εφαρμογή των προγραμμάτων «πιλοτικής» οδήγησης στην πράξη.

Σε κάθε περίπτωση, περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τα επερχόμενο «αυτόνομο» αυτοκίνητο της BMW αναμένουμε μέσα στις προσεχείς εβδομάδες._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ