top icon
Επικαιρότητα

Χριστούγεννα – πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο

Τι πρέπει να ξέρουν οι οδηγοί για τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς και πόσοι επιβάτες επιτρέπονται.

Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να δικαιολογούν την έξοδό τους με το απαραίτητο SMS στο 13033 ή με τα σχετικά έγγραφα μετακίνησης που προβλέπονται. Στα ιδιωτικά αυτοκίνητα και τα ταξί επιτρέπεται να βρίσκονται ο οδηγός και ένα ακόμα άτομο. Ο συγκεκριμένος περιορισμός δεν ισχύει για τις οικογένειες με ανήλικα παιδιά. Ακόμη ένας άνθρωπος μπορεί να επιβαίνει στο αυτοκίνητο, στο ενδεχόμενο που χρειάζεται βοήθεια για να μετακινηθεί ο δεύτερος επιβάτης. Στα διπλοκάμπινα επιτρέπονται μέχρι και δύο άτομα επιπλέον του οδηγού. Το ίδιο ισχύει και για τα οχήματα μικτής χρήσης αλλά και τα τύπου van οχήματα. Το όριο επιβαινόντων μπορεί να υπερπηδηθεί μόνον εφόσον πρόκειται για ανήλικα τέκνα, η παραμονή των οποίων στο σπίτι με την εποπτεία ενηλίκου δεν είναι δυνατή. Η λειτουργία επιβατηγών υπηρεσιακών οχημάτων, που δραστηριοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την εργασία, επιτρέπεται μονάχα με επίδειξη βεβαίωσης του εργοδότη και του ανάλογο δελτίου κίνησης. Σε αυτό πρέπει να υπάρχει και η διαδρομή του οχήματος, υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτεται κατά ανώτατο όριο του 50% των διαθέσιμων θέσεων.

Στα επιβατικά αυτοκίνητα η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική εάν επιβαίνει σε αυτό μόνο ο οδηγός, εάν οι επιβαίνοντες είναι σύζυγοι ή συμβιούντες, καθώς και εάν είναι συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού. Σε περίπτωση, που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς. Ιδιαίτερα για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα δοθεί διευκρινιστική οδηγία στους αστυνομικούς, ότι αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι σε ένα αυτοκίνητο επιβαίνουν έως τέσσερα άτομα –μέλη της ίδιας οικογένειας– αυτό δεν θα συνιστά παράβαση ούτε θα επιδίδεται πρόστιμο, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για τη μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, που αφορούν σε επιβατηγά δημοσίας χρήσεως, λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου, λεωφορεία ιδιωτικής χρήση, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, καθώς και λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ στον οδηγό του οχήματος ή και στους επιβάτες κατά περίπτωση. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση, με μέγιστη πληρότητα 65%.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ