top icon
Επικαιρότητα

Ecomobility 2009-2010

Την έβδομη συνεχόμενη χρονιά συμπληρώνει η εκστρατεία Ecomobility, που διοργανώνει ο εθελοντικός οργανισμός Ecocity με τη συμμετοχή επιστημονικών ιδρυμάτων, οργανισμών και φορέων.

Την έβδομη συνεχόμενη χρονιά συμπληρώνει η εκστρατεία Ecomobility, που διοργανώνει ο εθελοντικός οργανισμός Ecocity με τη συμμετοχή επιστημονικών ιδρυμάτων, οργανισμών και φορέων. 
 
Με το σύνθημα «Οι μαθητές ερευνούν, οι πόλεις ενημερώνονται, η κοινωνία ευαισθητοποιείται», ομάδες μαθητών από 27 πόλεις της χώρας μελέτησαν τα προβλήματα που προκαλούν οι συνήθειες και συνθήκες μετακίνησης στην πόλη τους και θα καταθέσουν τρόπους για τη σωστή χρήση των μέσων μεταφοράς, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.
 
Η έναρξη της εκστρατείας Ecomobility 2009-2010
ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, στο εντευκτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Κωστής Παλαμάς», όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών ιδρυμάτων, των φορέων, καθώς και εκπαιδευτικοί.
 
Ο Πρόεδρος του Ecocity κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος παρουσίασε το περιεχόμενο της εκστρατείας για τη νέα περίοδο και ανακοίνωσε τις πόλεις με τις ομάδες γυμνασίων που συμμετέχουν. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον προσανατολισμό της νέας περιόδου για την ανάγκη σεβασμού της ελευθερίας μετακίνησης των πολιτών, από την παράνομη κατάληψη των πεζοδρομίων, την έλλειψη σεβασμού στις ανάγκες συνανθρώπων μας και στην επένδυση στους νέους ανθρώπους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.
 
Στη διάρκεια της εκστρατείας Ecomobility 2009-2010 ομάδες μαθητών της τρίτης τάξης γυμνασίου, ερευνούν την πόλη τους και μελετούν τα προβλήματα που προέρχονται από τον συνήθειες μετακίνησης των πολιτών, την αλόγιστη χρήση των αυτοκινήτων και τις συνθήκες που επικρατούν. Στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνουν οι Δήμοι σε κάθε πόλη, οι μαθητές παρουσιάζουν τις προτάσεις και τις λύσεις για την περιοχή τους, μέσα από δημιουργικές προσεγγίσεις και ιδέες που είναι ελεύθεροι να επιλέξουν (θεατρικά δρώμενα, video, τραγούδια, κατασκευές, ζωγραφική, χορό κ.ά.).
 
Η καλύτερη εργασία που θα ανακοινωθεί σε ειδική τελετή το Σάββατο 17 Απριλίου και η νικήτρια ομάδα θα φιλοξενηθεί στις Βρυξέλλες από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Τέσσερες ομάδες με τις πιο δημιουργικές εργασίες θα φιλοξενηθούν για μια εβδομάδα, στο ECOCAMP στη Ροδέα Καλαβρύτων, που διοργανώνει το ECOCITY κάθε Αύγουστο. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, επιλεγμένες εργασίες και δημιουργίες των μαθητών θα παρουσιαστούν σε ειδική έκθεση που θα λειτουργήσει στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος.
 
Την διοργάνωση του ECOMOBILITY 2009-10 έχει αναλάβει το ECOCITY και συνεργάζονται το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών με το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών MBA Ο.Δ.Ε.&Μ.Ε. του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Στατιστικής και το Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας, ΣΕΜΦΕ Τομέας Μηχανικής-Εργαστήριο Πολυμερών και Σύνθετων Υλικών, η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας και το Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Υδρογεωλογίας, της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής του Τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών με το Επιστημονικό και Επιμορφωτικό Κέντρο, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η UNICEF, ο Σύνδεσμος Χημικών Βορείου Ελλάδος, το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη, ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου Ελλάδος, η Ενωση για τα Δικαιώματα των Πεζών και το Δίκτυο Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ
 
Η εκστρατεία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
 
Για πληροφορίες και προσκλήσεις των εκδηλώσεων σε κάθε πόλη, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ειδικό δικτυακό τόπο που έχει δημιουργήσει το ecocity στη διεύθυνση www.ecomobility.gr 
 
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ