top icon
Επικαιρότητα

Έφυγε ο Κώστας Φωστηρόπουλος

Έφυγε σε ηλικία 78 ετών ο Κώστας Φωστηρόπουλος, μια χαρισματική προσωπικότητα συνδεδεμένη με την ιστορική διαδρομή της Mercedes-Benz στην Ελλάδα και με μεγάλη προσφορά στον τομέα του ιστορικού αυτοκινήτου στη χώρα μας.

Γεννημένος το 1944 στην Αθήνα, ήταν γόνος της ομώνυμης οικογένειας επιχειρηματιών με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, η οποία από τη δεκαετία του ’30 αντιπροσώπευε στη χώρα μας τα επιβατικά αυτοκίνητα, τα λεωφορεία και τα φορτηγά της γερμανικής εταιρείας Mercedes-Benz. Ήταν γιός του ιδρυτή της ΒΙΑΜΑΞ, Μιχαήλ. Η τελευταία ήταν ηγέτιδα δύναμη της ελληνικής αμαξοποιίας, η οποία άκμαζε ως βιομηχανικός κλάδος στη χώρα μας τα παλαιότερα χρόνια. Στην επιτυχημένη της διαδρομή, που διήρκεσε μέχρι το 1984, η ΒΙΑΜΑΞ κατασκεύασε λεωφορεία, φορτηγά ψυγεία και τουριστικά πούλμαν, τρόλεϊ, τρακτέρ και απορριμματοφόρα (μετά την κατάρρευση, η γραμμή παραγωγής πουλήθηκε στην Τουρκία και έτσι οι γείτονες έμαθαν να φτιάχνουν λεωφορεία).

Ο Κώστας Φωστηρόπουλος σπούδασε μηχανολογία και οικονομικά στη Γερμανία. Το 1968 επέστρεψε στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας ρόλο στα διοικητικά της εταιρείας. Δέκα χρόνια αργότερα, ο πατέρας του τον παρότρυνε να ασχοληθεί με τη ναυτιλία, κάτι που στη συνέχεια έκανε με επιτυχία μέσω των εταιρειών Almi Tankers (από τα αρχικά ονόματα των γιων του Αλέξανδρου και Μιχάλη) και Fairsky Shipping and Trading S.A. Παρά την αλλαγή πλεύσης της επιχειρηματικής του δραστηριότητας έμεινε πιστός φίλος της Αυτοκίνησης, συμβάλλοντας ενεργά ως ιδρυτικό μέλος της ΦΙΛΠΑ στην διάδοση του ιστορικού αυτοκινήτου. Επίσης, έπαιξε ενεργό ρόλο στην μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της προηγούμενης αντιπροσωπείας, στη διάδοχη Mercedes-Benz Ελλάς, το 1982. Συνέχισε τη δραστηριότητά του στην ελληνική αγορά για αρκετά χρόνια ακόμη, ως αντιπρόσωπος της βρετανικής Rover, ιδιότητα που μεταβίβασε αργότερα στον Αλέξανδρο Μανιατόπουλο.

Φωστηρόπουλος

Ο εκλιπών υπήρξε επίσης ικανότατος πιλότος, με εκατοντάδες ώρες πτήσεων σε μικρά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Διατηρούσε μια μικρή σε αριθμό αλλά μεγάλη σε αξία συλλογή αυτοκινήτων της Mercedes-Benz, στην οποία ξεχώριζε η σπανιότατη και μοναδική στην Ελλάδα 540K, που με οδηγό τον αείμνηστο Γιώργο Ραπτόπουλο εμφανιζόταν τα παλαιότερα χρόνια σε εγχώριες νοσταλγικές εκδηλώσεις.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του._4Τ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ