top icon
Επικαιρότητα

Εγκαίνια για δύο τμήματα του αυτοκινητόδρομου Ε65 στις 23 Απριλίου

Στις 23 Απριλίου παραδίδονται από τον Ε65 το νότιο τμήμα 18,3 χλμ του αυτοκινητοδρόμου Λαμία – Ξυνιάδα και μέρος του βόρειου τμήματος, συγκεκριμένα η διαδρομή Τρίκαλα – Καλαμπάκα.

Στις 23 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και πλέον λίγο πριν το Πάσχα η διαδρομή Αθήνα – Τρίκαλα μειώνεται στις 3 ώρες και για Αθήνα – Καρδίτσα στις 2 ώρες και 35 λεπτά. Ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65 στην πλήρη ανάπτυξή του θα ενώσει το λιμάνι του Βόλου με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, καθώς συνδέεται με την Εγνατία Οδό.
Το έργο παραχώρησης του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65 αφορά στην κατασκευή του ομώνυμου αυτοκινητόδρομου, από ημικόμβο με τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. (στο 203ο χλμ.) ως τον ανισόπεδο κόμβο με Εγνατία Οδό (πλησίον των Γρεβενών), καθώς και στη συντήρηση, λειτουργία και διαχείριση του τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. από τη Σκάρφεια μέχρι τις Ράχες Φθιώτιδας.

E65

Ο αυτοκινητόδρομος Ε65, μήκους 181,5 χλμ. και συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα, με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη της χώρας και της Περιφέρειας. Διαθέτει την αναγκαία χωρητικότητα ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου 2 λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση συν λωρίδα έκτακτης ανάγκης και κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη, συνδέοντας την Ανατολική με την Δυτική Ελλάδα.

E65

Σήμερα σε λειτουργία βρίσκονται τα 14,2 χλμ. του νότιου τμήματος από τη σύνδεση του Ε65 με τον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε, έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Καρπενησίου στην περιοχή Λιανοκλαδίου. Το τμήμα αυτό εξυπηρετεί τις διαδρομές προς Μακρακώμη και Καρπενήσι. Επίσης, το σύνολο των περίπου 80 χλμ. του τμήματος από τον Α/Κ Ξυνιάδας (32,5ο χλμ.) ως και τον Α/Κ Τρικάλων (112ο χλμ.). Βασική βελτίωση για όλους τους οδηγούς, είναι ότι παρακάμπτονται οι γνωστές στροφές στο Δομοκό, ενώ η διάρκεια του ταξιδιού προς Τρίκαλα και Καρδίτσα, μειώθηκε περισσότερο από 30 λεπτά. Από τις 23 Απριλίου θα δοθούν στην κυκλοφορία τα υπολειπόμενα 18,3 χλμ του Νότιου τμήματος. Σε κατασκευή βρίσκεται το Βόρειο τμήμα, συνολικού μήκους 70,5 χλμ. από Α/Κ Τρίκαλων έως και σύνδεση με Εγνατία Οδό δυτικά των Γρεβενών. Στις 23 Απριλίου θα παραδοθεί και η διαδρομή Τρίκαλα – Καλαμπάκα.

Με αυτά τα 181,5 χλμ. σύγχρονου ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου, θα συνδέεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας -που λειτουργεί ως πύλη της Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη- με το λιμάνι του Βόλου, ενώ θα μειωθεί κατά περίπου 2 ώρες το συνολικό ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά προς τα δυτικά Βαλκάνια. Η επιρροή στις μεταφορές θα είναι εξαιρετικά σημαντική. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι συνολικά το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία Οδό, μέσω του Ε65 θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά, από 3 ώρες και 15 λεπτά σήμερα.

info Ε65
14 Ανισόπεδοι Κόμβοι & 4 Ημικόμβοι
5 δίδυμες σήραγγες και 1 σήραγγα μονού κλάδου
48 Γέφυρες, εκ των οποίων 35 μήκους άνω των 50 μ
33 Άνω Διαβάσεις & 76 Κάτω Διαβάσεις
291 Κιβωτοειδείς οχετοί και Διαβάσεις Πανίδας
2 Τεχνικά Cut & Cover
8 αμφίπλευροι Χώροι Στάθμευσης & Ανάπαυσης (Χ.Σ.Α.)
4 Μετωπικοί Σταθμοί Διοδίων (ΜΣΔ) και 5 Πλευρικοί Σταθμοί Διοδίων (ΠΣΔ)
4 Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.)
4 Κέντρα Ελέγχου & Συντήρησης (Κ.Ε.Σ.)
2 Κέντρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας & 4 Κέντρα Εξυπηρέτησης Σηράγγων
3 κτίρια Τροχαίας και 1 κτίριο Πυροσβεστικής Πηγή: www.ot.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ