top icon
Επικαιρότητα

Έπεσαν οι υπογραφές για την κατασκευή και αναβάθμιση του οδικού άξονα νοτιοδυτικής Πελοποννήσου

Υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού η σύμβαση για την κατασκευή και αναβάθμιση μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) του οδικού άξονα νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, ο οποίος θα συνδέει την Καλαμάτα με τον Ριζόμυλο, την Πύλο και τη Μεθώνη.

Ο δρόμος, μήκους περίπου 49 χιλιομέτρων, θα συνδέσει οικισμούς, παραγωγικές ζώνες και τουριστικά σημεία στη νοτιοδυτική απόληξη της Πελοποννήσου με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο «Μορέας», συμβάλλοντας στην ήδη δυναμική ανάπτυξη της Μεσσηνίας, παράλληλα θα μειώσει τη διάρκεια των διαδρομών, βελτιώνοντας όμως δραστικά την ασφάλεια των μετακινήσεων.

Σημειώνεται ότι παρά την προεργασία που είχε γίνει την περίοδο 2012-14, η πορεία υλοποίησης του έργου διακόπηκε το 2015. Μετά το 2019 ολοκληρώθηκαν οι αναγκαίες μελέτες, οι αδειοδοτήσεις και η διαγωνιστική διαδικασία. Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 252 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε βάθος τετραετίας.

Ο νέος δρόμος αναμένεται να μειώσει τα ατυχήματα κατά 75% στο τμήμα της νέας αρτηρίας με διαχωρισμένο οδόστρωμα και κατά 40% στο μη διαχωρισμένο τμήμα του. Κατά την περίοδο της κατασκευής του, ο οδικός άξονας, θα δημιουργήσει ακόμα 625 θέσεις εργασίας και περίπου 100 θέσεις εργασίας κατά την 26ετή περίοδο λειτουργίας του συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας. Η διαδικασία για τη σύμβαση παραχώρησης του Αεροδρομίου «Βασίλειος Κωνσταντακόπουλος» προχωρεί. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει κατοχυρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ