top icon
Επικαιρότητα

Έρχονται ενεργειακά αυτόνομοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Έρχονται οι ενεργειακά αυτόνομοι με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα με το νέο πρόγραμμα «Ηλεκτροδοτώ».

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καινοτόμων τεχνολογιών παραγωγής και συλλογής ενέργειας, συστημάτων ενεργειακής αποθήκευσης και βελτιστοποίησης των ενεργειακών συναλλαγών με το ηλεκτρικό δίκτυο. Το «Ηλεκτροδοτώ» είναι έργο ενταγμένο στις «Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς» του δεύτερου κύκλου της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στο έργο συμμετέχουν, εκτός του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η Νέα Οδός AE, το Κέντρο Καινοτόμων Τεχνολογιών ΑΕ και η Creative Systems Engineering ΕΠΕ. Η διάρκεια του έργου είναι 28 Μήνες (Ιούλιος 2021-Νοέμβριος 2023) και ο προϋπολογισμός του αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση του έργου στο ΚΑΠΕ στις 29 Νοεμβρίου 2021, παρέστησαν και στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ που συμμετείχαν στην Εθνική Επιτροπή Ηλεκτροκίνησης, τα οποία ενημερώθηκαν για τους στόχους του «Ηλεκτροδοτώ» και συμφώνησαν στη σπουδαιότητά του για την ομαλή ένταξη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στα ηλεκτρικά δίκτυα.

Το χρονικό διάστημα των δύο ετών μεταξύ της αρχικής υποβολής της πρότασης του «Ηλεκτροδοτώ» (Ιούλιος 2019) και της ένταξης (Ιούλιος 21) του έργου στη Δράση «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» λειτούργησε θετικά για το αντικείμενο και τους στόχους του, καθώς οι προβλέψεις της ερευνητικής ομάδας για τον ρυθμό αύξησης των ηλεκτροκινούμενων οχημάτων, η σημασία της χρήσης μονάδων ΑΠΕ για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων, η ευκολία που παρέχει στο ευρύ κοινό η ασύρματη φόρτιση, αλλά και οι προκλήσεις που τίθενται σταδιακά στα ηλεκτρικά δίκτυα εξαιτίας της μαζικής φόρτισης και κυρίως εξαιτίας των σχημάτων ημιταχείας και ταχείας φόρτισης, είναι θέματα τα οποία αναδεικνύονται όλο και συχνότερα από τεχνολογικούς και οικονομικούς φορείς.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ