top icon
Νέα

Φόρος κατανάλωσης καυσίμου: Πόσο τελικά πληρώνουμε στην Ελλάδα;

Όλοι γνωρίζουμε πως οι φόροι στην Ελλάδα είναι υπέρογκοι. Στα καύσιμα ωστόσο, ο φόρος κατανάλωσης ξεπερνά κάθε όριο, με τους καταναλωτές να είναι οι χαμένοι της υπόθεσης.

Οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, τον φετινό Αύγουστο, έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Σε ορισμένα νησιά η βενζίνη στην αντλία άγγιξε ακόμη και τα 3 ευρώ το λίτρο, ενώ στην Αθήνα και τις άλλες περιοχές κυμαίνεται απο 2 έως 2,3 €.

Τα νούμερα αυτά είναι εξωφρενικά, αποδεικνύοντας πως η χώρα μας, παραμένει «πρωταθλήτρια» στις τιμές των καυσίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρότι δεν έχουμε το βιοτικό επίπεδο και τους μισθούς άλλων κρατών.

φόρος

Η αισχροκέρδεια είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, όπως, φυσικά, και οι υπέρογκοι φόροι. Απο τα καύσιμα, το κράτος κερδίζει δις ευρώ ετησίως και αυτό οφείλεται στους φόρους.

Τι φόρους πληρώνουμε για τα καύσιμα

Στην Ελλάδα, αυτός που πρωταγωνιστεί είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Επιβάλλεται σε διάφορα αγαθά, μεταξύ των οποίων και στα καύσιμα. Υπολογίζεται σε σταθερό ποσό ανά 1.000 λίτρα και από το 2017, έχει διαμορφωθεί στα 700 ευρώ ανά κυβικό μέτρο ή στα 0,7 ευρώ/λίτρο για τη βενζίνη, στα 410 € για το πετρέλαιο κίνησης και στα 430 € για το υγραέριο κίνησης.

Επίσης, στα καύσιμα υπάρχουν και κάποια ακόμη τέλη, όπως το ανταποδοτικό τέλος ΡΑΕ, η Εισφορά Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών, το Ειδικό τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών) καθώς και ο Φ.Π.Α.

φόρος

Αν συνυπολογιστούν όλα αυτά, η τελική τιμή αυξάνεται έως και 53,6%. Σε συνδυασμό με το κόστος μεταφοράς (βυτιοφόρο) και το κέρδος των πρατηριούχων, η τελική φορολογία ανέρχεται στο 65%, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην αντλία και φυσικά στον καταναλωτή που καλείται να πληρώσει αυτή την στιγμή, για 10 λίτρα βενζίνης, από 20 έως 30 ευρώ!

Εδώ, αξίζει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ελάχιστο ύψος που προβλέπεται όσον αφορά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη ανέρχεται στα 0,36 ευρώ/λίτρο. Ωστόσο, λίγες είναι οι χώρες που υιοθετούν το ελάχιστο αυτό όριο

Την πρωτιά έχει η Ολλανδία, στην οποία ο συγκεκριμένος φόρος ανέρχεται στα 0,81 ευρώ/λίτρο, ενώ το άτυπο βάθρο συμπληρώνουν η Ιταλία, με 0,73 €/λίτρο και η Φινλανδία, με 0,72 €/λίτρο.

Η χώρα μας κατέχει την τέταρτη θέση, καθώς κάθε λίτρο αμόλυβδης βενζίνης επιβαρύνεται αυτή τη στιγμή, βάσει του σχετικού φόρου, κατά 0,7 €/λίτρο.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ