top icon
Επικαιρότητα

«iPark Chania» – μια έξυπνη εφαρμογή ελεγχόμενης στάθμευσης

Καθολική σχεδόν είναι η αποδοχή για το «iPark Chania», τη νέα ψηφιακή εφαρμογή του Δήμου Χανίων για τη διευκόλυνση της παρόδιας ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

Σε λειτουργία έχει τεθεί από τις 20 Ιουλίου η νέα ψηφιακή εφαρμογή «iPark Chania» για την παρόδια ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της πόλης των Χανίων, η οποία αποτελεί νέο και ευφυές σύστημα πληρωμής χρόνου προσωρινής στάθμευσης, στα σημεία που ελέγχονται από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε το ΑΠΕ -ΜΠΕ και αφορούν τους δύο πρώτους μήνες εφαρμογής του συστήματος από 20 Ιουλίου 2022 ως και 20 Σεπτεμβρίου 2022, οι χρήστες του ήταν περισσότεροι από 45.000, εκ των οποίων 21.500 συναλλαγές περίπου έγιναν από τρίτους πωλητές (συνεργαζόμενες επιχειρήσεις) και σχεδόν διπλάσιες από ατομικούς χρήστες μέσω της εφαρμογής. Το διάστημα αυτό τα έσοδα του δήμου ήταν περισσότερα από 100.000 ευρώ και οι ημερήσιοι χρήστες του συστήματος ανήλθαν στους 1.100.

ipark Chania

Το i-PARK είναι ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης των χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης, που στηρίζεται στην ψηφιακή τεχνολογία. Οι οδηγοί κατεβάζοντας στα κινητά τους τηλέφωνα μια ειδική εφαρμογή, μπορούν να πληρώνουν το ανάλογο τέλος στάθμευσης στις καθορισμένες θέσεις. Αυτή στηρίζεται σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες του Δήμου Χανίων. Οι οδηγοί που επιλέγουν να σταθμεύσουν στις οδούς με ελεγχόμενο πάρκινγκ αρκεί να κατεβάσουν τη σχετική εφαρμογή.

Η καινοτομία του συστήματος είναι ότι οι οδηγοί δεν πληρώνουν χώρο, αλλά χρόνο στάθμευσης, καθώς έχοντας καταβάλει το προβλεπόμενο τέλος μπορούν να μετακινηθούν στην πόλη σταθμεύοντας σε διαφορετικό σημείο χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν ξανά. Ο έλεγχος διεξάγεται από το αρμόδιο τμήμα ελεγχόμενης στάθμευσης του δήμου, το προσωπικό του οποίου σκανάροντας την πινακίδα του κάθε οχήματος γνωρίζει αν ο οδηγός έχει σταθμεύσει νόμιμα.

Για την εφαρμογή iPark Chania, οι οδηγοί έχουν την εναλλακτική να σκανάρουν τον κωδικό στα σημεία ειδικής σήμανσης και να πληρώσουν με κάρτα ή ακόμη και να αγοράσουν χρόνο από τα καθορισμένα σημεία πώλησης.

Ο ανώτατος χρόνος στάθμευσης είναι οι 4 ώρες. Για τους μόνιμους κατοίκους της πόλης των Χανίων και για τα ΑμεΑ που σταθμεύουν δωρεάν, το ηλεκτρονικό σύστημα του δήμου θα ενημερώνεται αυτόματα κατόπιν καταχώρησης των στοιχείων του κάθε οδηγού στη σχετική πλατφόρμα. Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ