top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Πάρκινγκ στην Αθήνα: Πού θα παρκάρω – Πόσο θα πληρώσω

Στους δρόμους της Αθήνας υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις ώστε να παρκάρουν οι κάτοικοι και επισκέπτες. Τι ισχύει με το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και ποιο είναι το κόστος.

Καθημερινά, στην Αθήνα κυκλοφορούν χιλιάδες οχήματα. Οι διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης είναι συγκεκριμένες και αφορούν 4 κατηγορίες οχημάτων (επισκεπτών, μόνιμων κατοίκων, ειδικών θέσεων και δίκυκλων).

Στον Δήμο Αθηναίων λειτουργεί το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Σ.Ε.Σ.), το οποίο περιλαμβάνει 12 συνολικά ζώνες μέσα στα όρια του δήμου και καλύπτει:

  • 5.177 θέσεις οχημάτων κατοίκων
  • 3.463 θέσεις επισκεπτών
  • 1.604 θέσεις δικύκλων και
  • 1.000 ειδικές θέσεις για ΑΜΕΑ

Αθήνα

Στις κεντρικές κυκλοφοριακές αρτηρίες της πόλης (εμπορικό τρίγωνο, Ιστορικό Κέντρο κ.α.), οι πολίτες και επισκέπτες δεν μπορούν να παρκάρουν το όχημά τους, σε οποιοδήποτε σημείο. Οι θέσεις για κάθε κατηγορία είναι συγκεκριμένες, με το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης να περιλαμβάνει:

  • για τους μόνιμους κατοίκους (κατακόρυφη σήμανση Ρ70«Ρ-Κάτοικοι» ενδεικτική μπλε γραμμογράφηση επί του οδοστρώματος),
  • θέσεις για τους επισκέπτες (κατακόρυφη σήμανση Ρ69 Ρ-Με πληρωμή” ενδεικτική λευκή γραμμογράφηση επί του οδοστρώματος)
  • θέσεις για ειδικές χρήσεις και επαγγελματικές ανάγκες (κατακόρυφη σήμανση Ρ40 «Απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση. Εξ/νται οχήματα», ενδεικτική κίτρινη γραμμογράφηση επί του οδοστρώματος).

Ποιες ώρες ισχύει η ελεγχόμενη στάθμευση

Η ελεγχόμενη στάθμευση ισχύει στις θέσεις επισκεπτών τις εργάσιμες ημέρες από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, ενώ στις θέσεις των κατοίκων και στις ειδικές θέσεις, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης ισχύει όλο το 24ωρο και καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς χρονικό περιορισμό για όλες τις ημέρες και ώρες.

Η πληρωμή για τους επισκέπτες γίνεται με τρεις τρόπους:

  • Μέσω την εφαρμογής myathenspass και την χρήση πιστωτικής κάρτας
  • Μέσω POS σε όλα τα εξουσιοδοτημένα περίπτερα ή καταστήματα
  • Με την αγορά ξυστής κάρτας

Η εφαρμογή myAthensPass είναι η πιο βολική επιλογή, καθώς κατεβάζεις το app στο κινητό τηλέφωνο, συμπληρώνεις τα στοιχεία και πληρώνεις το ποσό που αναλογεί ανάλογα με τον χρόνο που θέλεις να σταθμεύσεις.

Αθήνα

Σε αντίθεση με την ξυστή κάρτα στάθμευσης, η εφαρμογή στέλνει ειδοποίηση στο κινητό λίγο πριν λήξει ο χρόνος, οπότε σε λιγότερο από ένα λεπτό και χωρίς να ταλαιπωρηθείς, ανανεώνεις τον χρόνο στάθμευσης.

Πόσο κοστίζει το παρκάρισμα

Για τους επισκέπτες, η μέγιστη διάρκεια επιτρεπόμενης στάθμευσης είναι 3 ώρες και τα τέλη στάθμευσης ανέρχονται σε 50 λεπτά του ευρώ για στάθμευση μισής ώρας και αυξάνονται κατά 50 λεπτά ανά μισή ώρα, μέχρι τη δεύτερη ώρα όπου φτάνει τα 2 ευρώ.

Για στάθμευση δυόμισι ωρών ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει 4 ευρώ και τριών ωρών 6 ευρώ.

Τα οχήματα με αναπηρικό σήμα μπορούν να σταθμεύουν ελεύθερα στις θέσεις επισκεπτών, χωρίς την καταβολή τέλους, όλες τις ημέρες και ώρες.

Διαβάστε επίσης: Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις με το αυτοκίνητο – Έχει πρόστιμο 30.000 €

Οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να απευθυνθούν στο Δήμο Αθηναίων για να τους χορηγηθεί το ειδικό σήμα κατοίκου που θα επικολλήσουν σε εμφανές σημείο στο παρμπρίζ του οχήματός τους. Δικαιολογητικά γίνονται δεκτά στη Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας-Τμήμα Ελέγχου Στάθμευσης, Αγίου Κωνσταντίνου 14, 1ος όροφος με ωράριο κατάθεσης δικαιολογητικών Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-15:00.

Το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση

Οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να παρκάρουν σε θέση όπου υπάρχει μπλε διαγράμμιση – αυτές οι θέσεις αφορούν αποκλειστικά οχήματα που ανήκουν σε μόνιμους κατοίκους και φέρει το ειδικό σήμα στάθμευσης, το οποίο είναι επικολλημένο σε εμφανές σημείο στο παρμπρίζ.

Αθήνα

Σε όποιον σταθμεύει το όχημά του στις θέσεις κατοίκων (σήμανση Ρ-70 Ρ-Κάτοικοι) χωρίς ειδικό σήμα κατοίκου, επιβάλλεται πρόστιμο 40 ευρώ.

Όποιος σταθμεύσει το όχημά του στις θέσεις επισκεπτών (σήμανση Ρ-69 «Ρ Με πληρωμή») χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου τέλους στάθμευσης ή έχοντας υπερβεί τον χρόνο στάθμευσης του καταβληθέντος τέλους ή τον μέγιστο χρόνο δυνατότητας στάθμευσης (3ωρο), επιβάλλεται πρόστιμο αξίας 10 €. Εδώ, να τονίσουμε πως τα 10 € αφορούν την πρώτη ώρα. Οπότε αν έρθει η Δημοτική Αστυνομία έπειτα από 1 ώρα, μπορεί να επιβάλλει νέο πρόστιμο.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ