top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις με το αυτοκίνητο – Έχει πρόστιμο 30.000 €

Παρά το εξουθενωτικό πρόστιμο, υπάρχουν οδηγοί που είτε από αμέλεια, είτε από «εξυπνάδα», λαμβάνουν το ρίσκο να κυκλοφορήσουν το αυτοκίνητό τους.

Οι νόμοι έχουν θεσπιστεί προκειμένου να τηρούνται. Σε κάθε διάταξη, αναφέρονται ξεκάθαρα οι υποχρεώσεις του οδηγού και ποιες ποινές προβλέπονται σε περίπτωση παράβασης. Τα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι συγκεκριμένα και έχουν υπολογιστεί ανάλογα την επικινδυνότητα της παράβασης.

Ένα από τα υψηλότερα πρόστιμα που μπορεί να επιβληθεί σε έναν κάτοχο οχήματος αφορά την ακινησία. Χιλιάδες οδηγοί επιλέγουν να θέσουν σε ακινησία το αυτοκίνητό τους και να παραδώσουν πινακίδες, προκειμένου να απαλλαγούν από το χαράτσι των τελών κυκλοφορίας. Η πλειονότητα των ιδιοκτητών προχωρά σε ψηφιακή ακινησία, καθώς η διαδικασία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και δεν χρειάζεται να μεταβεί σε κάποια δημόσια υπηρεσία, χάνοντας χρόνο.

Όποιος προχωρά σε ακινησία του οχήματός του, είτε αυτή δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αυτοπροσώπως, είτε γίνεται ψηφιακά, απαιτείται να γνωρίζει πως απαγορεύεται να το μετακινήσει για οποιονδήποτε λόγο.

Πρόστιμο έως 30.000 € και αφαίρεση διπλώματος για 3 χρόνια

Εφόσον κάποιος δεν έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας και προβεί σε ακινησία, απαγορεύεται ακόμη και να σταθμεύσει το όχημα σε δημόσιο χώρο. Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται κατά τη δήλωση ακινησίας να δηλώσει υπεύθυνα με βάση το άρθρο 8 ν.1599/1986, ότι:

  • Το όχημα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο, τα ακριβή στοιχεία του οποίου θα δηλώσω κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης του οχήματός μου σε ακινησία.

Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο ή άλλο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, θα επιβληθεί άμεση πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, καθώς και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους.

πρόστιμο

Διαβάστε επίσης: Άρση ακινησίας: Πώς μπορώ να κάνω για το αυτοκίνητό μου

Το χειρότερο για τον κάτοχο όμως, είναι ότι παράλληλα θα του επιβληθεί και διοικητικό πρόστιμο 10.000 €. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα ανέλθει στα 30.000 € και, με απόφαση του κατά νόμο αρμόδιου οργάνου, θα αφαιρεθεί για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ