top icon
Επικαιρότητα

Πάσχα: Τι να προσέξετε πριν το ταξίδι με αυτοκίνητο

Με την ευκαιρία του εορτασμού του Πάσχα και των ολιγοήμερων διακοπών, το αυτοκίνητο έρχεται στο προσκήνιο ως μέσο αναψυχής και μεταφοράς στον προορισμό μας. Ας δούμε τι πρέπει προσέξουμε ώστε να ταξιδέψουμε ασφαλείς και με λιγότερο άγχος.

Αυτό το Πάσχα ας ανακαλύψουμε εκ νέου το αυτοκίνητο μας και ας φροντίσουμε για μερικά μικρά αλλά ουσιαστικά πράγματα πριν ξεκινήσουμε ώστε να χαρούμε μαζί με τους δικούς μας τις διαδρομές με ασφάλεια και χωρίς άγχος.

Σε αυτό το άρθρο σκοπό έχουμε να θυμηθούμε ότι λίγες απλές κινήσεις (και λίγο διάβασμα) αρκούν ώστε να είμαστε ουσιαστικά έτοιμοι για βόλτα.

Προετοιμάστε την διαδρομή

Αν πηγαίνετε σε νέο για εσάς προορισμό αφαιρέστε άγχος από την οδήγηση προετοιμάζοντας την διαδρομή σας. Στο πνεύμα της εποχής, εγκαταστήστε και δοκιμάστε μία εφαρμογή (app) πλοήγησης. Αν η εφαρμογή το επιτρέπει, κατεβάστε τον χάρτη ώστε να είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή ακόμη και αν δεν υπάρχει κάλυψη δικτύου στο σημείο που κινείστε.

Ο σχεδιασμός της διαδρομής μπορεί να κρύβει και ευχάριστες εκπλήξεις όπως τοπία και αξιοθέατα που περιμένουν να τα ανακαλύψετε.
Ακόμη και μία διαδρομή που γνωρίζετε μπορεί να αποκτήσει καινούριο ενδιαφέρον.

αυτοκίνητο | προορισμοί

Τα οδοιπορικά των 4Τροχών φανερώνουν μυστικά

Μελετήστε τον χάρτη πριν αρκεστείτε στην οθόνη της έξυπνης συσκευής σας ή το navigation του αυτοκινήτου. Δείτε την μεγάλη εικόνα ώστε ακόμη και κάποιο απρόοπτο όπως εργασίες στον δρόμο ή μια καινούρια παράκαμψη να μην σας αποπροσανατολίσουν ή φέρουν αχρείαστο εκνευρισμό.

Αν κινείστε ηλεκτρικά σε άγνωστη και μακρινή διαδρομή φορτίστε πλήρως πριν ξεκινήστε, μελετήστε τις διαδρομές που θα κάνετε και σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε που βρίσκονται οι σταθμοί φόρτισης. Επιλέξτε μερικούς για πιθανές στάσεις κατά τη διαδρομή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες ξεκούρασης του οδηγού και των επιβατών όσο και τις απαιτήσεις φόρτισης του αυτοκινήτου. Είναι καλύτερα να εντοπίσετε περισσότερους από έναν σταθμό σε περίπτωση που η πρώτη επιλογή έχει πολύ κόσμο ή για οποιοδήποτε λόγο είναι εκτός λειτουργίας.

αυτοκίνητο

Ακόμη και ο εναλλακτικός προγραμματισμός των ημερών αδείας είναι μία λύση ώστε να αποφύγετε την μαζική έξοδο αλλά και την μαζική επιστροφή.

Ενημερωθείτε για τον καιρό. Οι συνθήκες αλλάζουν τους χρόνους αλλά και τον τρόπο διαχείρισης της διαδρομής οπότε προσαρμόζουμε τον ρυθμό μας και … τα ραντεβού μας.

Οδήγηση με βροχή: Αν δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, προσαρμοζόμαστε

kairos Pasxa

Καταθέστε χρήματα στις εφαρμογές διαχείρισης φόρτισης – εκκαθάρισης και επιβεβαιώστε ότι οι πομποί για τους σταθμούς διοδίων έχουν επαρκές υπόλοιπο ώστε να αποφύγετε κατά το δυνατόν τον συνωστισμό που παρατηρείται κατά τις μαζικές εξόδους αλλά και για να μην τον προκαλέσετε εσείς.

Το ωράριο που θα επιλέξετε να κινηθείτε πέρα από το ενδεχόμενο πυκνής κίνησης στον δρόμο επηρεάζει και την διαβίωση στο αυτοκίνητο. Αν κινείστε με κατεύθυνση ανατολικά και ξεκινήσετε νωρίς το πρωί θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τον ήλιο που θα σας τυφλώνει αλλά και θα κάνει απαραίτητη την χρήση του κλιματισμού στην καμπίνα. Δεδομένου ότι η ιδανική θερμοκρασία είναι στην ζώνη των 22 βαθμών, αφήστε ανοιχτά τα παράθυρα όση ώρα τοποθετείτε τις αποσκευές ώστε να αεριστεί το αυτοκίνητο και επιλέξτε την θερμοκρασία στον κλιματισμό σταδιακά χωρίς απόκλιση μεγαλύτερη των 5-7 βαθμών από την θερμοκρασία του χώρου. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σε ανοιχτό δρόμο, διατηρείστε τα παράθυρα κλειστά ώστε να αποφύγετε θόρυβο και στροβιλισμούς που κουράζουν αλλά παράλληλα, εξασφαλίζοντας καλύτερη αεροδυναμική απόδοση, θα βελτιστοποιήσετε και την αυτονομία.

Όπως (μας) έμαθαν και οι κάτοχοι ηλεκτροκίνητων οχημάτων είναι και ο πιο αποδοτικός τρόπος ταξιδιού από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας.

VW ID.7 - Σύστημα κλιματισμού

Αυτοκίνητο: Προσωπικός χώρος

Ο χρόνος που θα περάσετε στο αυτοκίνητο μπορεί να είναι μέρος της ξεκούρασης που όλοι επιδιώκουμε σε αυτές τις αποδράσεις.

Αφιερώστε λίγο χρόνο ώστε να καθαρίσετε την καμπίνα και να αφαιρέστε αντικείμενα που φέρνουν φασαρία καθημερινότητας στον χώρο ώστε να κάνετε την διαβίωση όσο πιο ευχάριστη γίνεται.

Κάντε την απαραίτητη συντήρηση του κλιματισμού, επιμεληθείτε την απολύμανση και αποόσμωση των αεραγωγών με τα ειδικά σπρέυ που πλέον βρίσκετε παντού, και τοποθετήστε ένα καινούριο αρωματικό.

Ξαναρυθμίστε την θέση οδήγησης σαν να οδηγείτε το αυτοκίνητό σας για πρώτη φορά.

Αν το όχημά σας δεν διαθέτει σύστημα πολυμέσων ή συνδεσιμότητα φροντίστε για την ασφαλή τοποθέτηση της συσκευής σας, την επαρκή φόρτιση και τον τρόπο απάντησης κλήσεων κατά την διάρκεια του ταξιδίου.

αυτοκίνητο

Ακόμη και ένα usb stick (ή δισκάκι cd για τους πιο… παραδοσιακούς) με φρέσκια επιλεγμένη μουσική μπορεί να φτιάξει την ατμόσφαιρα και να διατηρήσει την διάθεση οδηγού και επιβατών ανεξαρτήτως των επιλογών των τοπικών ραδιοσταθμών. Οι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία θα επιλέξουν λίστες στις εφαρμογές στο… σύννεφο και θα τις αναπαράγουν μέσω BT.

Η παρέα μας στο αυτοκίνητο

Μοιραστείτε με τον συνοδηγό την πλοήγηση αλλά και την οδήγηση ώστε να μειώσετε την κούραση. Ακόμη και το να σας προσφέρει ανοιχτό το μπουκαλάκι με το νερό δεν είναι πολυτέλεια αλλά μέτρο ασφαλείας.

Για το ταξίδι με παιδιά η συμβουλή είναι σταθερά μία: Παιδικό καθισματάκι και ζώνη ασφαλείας. Σε κατάλληλο για την ηλικία και τον σωματότυπο μέγεθος και τοποθετημένο σωστά.

Υπολογίστε και ένα φάκελο (στο stick με τα mp3 που ετοιμάζετε) με παιδικά τραγούδια ή φωνητικά βιβλία για τους μικρούς συνταξειδιώτες που θα συνοδεύσουν τις κινούμενες εικόνες από τα παράθυρα.

CYBEX

Αν ταξιδεύει μαζί σας και το κατοικίδιό σας φροντίστε για την ηρεμία του, αποφύγετε να το ταΐσετε ή να του δώσετε υγρά κάποιες ώρες πριν το ταξίδι αλλά υπολογίστε ότι και αυτό χρειάζεται στάσεις για … ξεμούδιασμα. Η θέση μέσα στο όχημα πρέπει να είναι ασφαλής ώστε να μην αποσπά την προσοχή του οδηγού και να μην υπάρχει κίνδυνος να επηρεάσει τον χειρισμό του οχήματος. Ένα ευρύχωρο κλουβάκι είναι η ενδεικνυόμενη λύση και για το ίδιο το ζωάκι.

αυτοκίνητο

Τακτοποιήστε τις αποσκευές με γνώμονα την ασφάλεια και όχι την μέγιστη χωρητικότητα. Μην στριμώχνετε αντικείμενα μέσα στην καμπίνα όπου περιορίζουν την ορατότητα και μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο ακόμη και σε μία στροφή ή ένα έντονο φρενάρισμα. Ειδικές σχάρες και μπαγκαζιέρες εξασφαλίζουν επιπλέον χώρο για ποδήλατα αλλά και για να φτάσουν οι λαμπάδες και τα σοκολατένια αυγά και λαγουδάκια στα βαφτιστήρια άθικτα. Φροντίστε τα απαραίτητα σε περίπτωση ανάγκης (και υποχρεωτικά σύμφωνα με τον νόμο) όπως το φαρμακείο, ο πυροσβεστήρας, το τρίγωνο κοκ να είναι σε σημεία με εύκολη πρόσβαση.

αυτοκίνητο

Ένας έλεγχος. Και άλλος ένας!

Θεωρούμε αυτονόητο ότι έχει γίνει ο καθιερωμένος έλεγχος από τον μηχανικό της εμπιστοσύνης σας και οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης εγκαίρως, αλλά αφιερώστε 30’ και ξανακάντε όλους τους ελέγχους: ελέγξτε την στάθμη όλων των υγρών, την κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων, την λειτουργία των φώτων και ΜΗΝ ξεχάσετε μία επίσκεψη στο βουλκανιζατέρ ώστε να ελεγχθεί η συνολική κατάσταση των ελαστικών σας καθώς είναι κάτι που ενδέχεται να αλλάξει μέρα με τη μέρα. Μην αμελήσετε τον έλεγχο της ρεζέρβας ή του κιτ επισκευής.

πίεση ελαστικών tire pressure

Διαβάστε τους 4Τροχούς: Ο έλεγχος του ενός ευρώ

Το ταξίδι μπορεί να έχει και μία αίσθηση περιπέτειας, ας φροντίσουμε να γίνει και μία ευχάριστη ανάμνηση.

Καλό δρόμο και καλή επιστροφή!

Φωτ.: iStock, Αρχείο 4Τ

night traffic νύχτα

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ