Επικαιρότητα Ελλάδα

Παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας σε όλη τη χώρα

Ξεκινά με πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το πρόγραμμα έργων οδικής ασφάλειας σε 7.000 σημεία του οδικού δικτύου της χώρας.

Οι παρεμβάσεις αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας αφορούν στο δευτερεύον οδικό δίκτυο, κυρίως δηλαδή σε επαρχιακούς δρόμους. Πρόκειται για το δίκτυο που χαρακτηρίζεται ως πολύ επικίνδυνο και τα έργα θα γίνουν με στόχο να βελτιωθούν τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, αλλά και να αυξηθεί η ασφάλεια για να μειωθούν περαιτέρω τα τροχαία ατυχήματα. Οι μελέτες για το όλο σχέδιο είχαν ολοκληρωθεί ήδη από το 2015 από την Εγνατία Οδό. Το 2019, το σχέδιο ενεργοποιήθηκε και πάλι και μέσα στο 2020 το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατάφερε να το θέσει σε τροχιά υλοποίησης. Τον Νοέμβριο υπογράφτηκε σύμβαση χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Εγνατία Οδό ΑΕ για την υλοποίηση του προγράμματος επεμβάσεων βελτίωσης οδικής ασφάλειας.

Σημαίνοντα ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος έχει η Εγνατία Οδός. Η εταιρεία θα είναι η διαχειριστική αρχή των έργων και σε κάποιες περιπτώσεις η αναθέτουσα αρχή. Αυτό σημαίνει πως μετά την υπογραφή του δανείου, θα γίνει από την Εγνατία μία καταρχάς επικαιροποίηση της μελέτης, καθώς έχουν περάσει έξι χρόνια από την ολοκλήρωση των μελετών και σε αυτό το διάστημα έχουν προκύψει κάποιες αλλαγές στις ανάγκες παρέμβασης αλλά και κάποιες άλλες αντιμετωπίστηκαν. Στη συνέχεια θα γίνει καταμερισμός των πόρων ανάλογα με τις θέσεις των σημείων που χρήζουν παρέμβασης ανά περιφέρεια στα συνολικά 7.000 σημεία και θα οριστεί ο κατά περίπτωση φορέας υλοποίησης. Κατόπιν θα τρέξουν οι διαγωνισμοί και στη συνέχεια τα έργα, με την Εγνατία να έχει τον έλεγχο χρηματοδότησης, δηλαδή αν τα χρήματα της ΕΤΕπ οδηγούνται στο έργο.

Ποιος από τους 7 φιναλίστ για το COTY 2021 κερδίζει τη δική σας ψήφο σαν Αυτοκίνητο της Χρονιάς;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου