top icon
Ελλάδα

Πινακίδες κυκλοφορίας: Τι σημαίνουν αυτά τα γράμματα και οι αριθμοί στην Ελλάδα;

Σε μία περιοχή της Ελλάδας, οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων είναι διαφορετικές. Δείτε τι σημαίνουν τα συγκεκριμένα γράμματα και οι αριθμοί.

Στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες, τα οχήματα φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας που αναγράφουν αριθμούς και γράμματα. Στη χώρα μας, οι πινακίδες έχουν λευκό χρώμα με μαύρα γράμματα, τα οποία περιλαμβάνουν τα Α, Β, Ε, Ζ, Η, Ι, Κ, Μ, Ν, Ο, Ρ, Τ, Υ και Χ. Αυτό συμβαίνει, διότι είναι κοινά στο ελληνικό και λατινικό αλφάβητο, προκειμένου να αναγνωρίζονται από όλους τους οδηγούς ανεξαρτήτως εθνικότητας.

πινακίδες

Επίσης, οι πινακίδες «ευρωπαϊκού τύπου» που κυκλοφόρησαν από το 2004 και έπειτα, στην αριστερή πλευρά περιλαμβάνουν ένα μπλε πεδίο με την ευρωπαϊκή σημαία και το διεθνές αυτοκινητιστικό σήμα της Ελλάδας (GR).

Τα παραπάνω ισχύουν σε κάθε νομό και περιοχή της επικράτειας, εκτός από μία, το Άγιο Όρος.

Γιατί έχουν διαφορετικές πινακίδες στο Άγιο Όρος

Το Άγιο Όρος θεωρείται από τη βυζαντινή κιόλας περίοδο, «άβατον». Σε αυτόν τον τόπο δεν ισχύουν οι νομοθεσίες όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα. Διοικείται κατά το καθεστώς υπό των 20 Ιερών Μονών του, μεταξύ των οποίων είναι κατανεμημένη ολόκληρος η χερσόνησος του Αθω το έδαφος της οποίας είναι αναπαλλοτρίωτο». Το έδαφος ανήκει κατά κυριότητα στις Μονές.

πινακίδες

Στο οδικό δίκτυο, μπορούν να κινούνται τα οχήματα που ανήκουν στις Μονές και τα οποία φέρουν ξεχωριστές πινακίδες κυκλοφορίας, αφού εκεί δεν ισχύουν οι διατάξεις του υπουργείου Μεταφορών. Όλες οι πινακίδες των οχημάτων, αναγράφουν «ΑΟ» όπου Άγιο Όρος, το σήμα της Αυτόνομη Μοναστικής Πολιτείας του Αγίου Όρους και, «11» ή «16» ή «20», δηλαδή το νούμερο της Μονής όπου αυτό ανήκει. «Σε μερικά -ελάχιστα- οχήματα συναντάτε και το «21» στο τέλος, και έχει να κάνει με οτιδήποτε άλλο όχημα, εκτός Μονής, βρίσκεται στον τόπο αυτό.

πινακίδες

Το μόνο κοινό σημείο των πινακίδων του Άγιου Όρους με αυτές που κυκλοφορούμε εμείς, εντοπίζεται στο αυτοκινητιστικό σήμα της Ελλάδας (GR) και στο χρώμα. Φυσικά, στο Όρος δεν επιτρέπεται να εισέλθει κανένα άλλο όχημα, εκτός αν πρόκειται για επαγγελματικό που έχει λάβει τη σχετική άδεια για εργασίες.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ