10 Μάιος 2018

Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικίασης Αυτοκινήτων Ελλάδος: Η θέση του για τις άδειες οδήγησης

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικίασης Αυτοκινήτων Ελλάδος δημοσιοποιεί με ανακοίνωσή του στον Τύπο τη δική του άποψη για το νέο σχέδιο νόμου περί αδειών οδήγησης.

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικίασης Αυτοκινήτων Ελλάδος δημοσιοποιεί με ανακοίνωσή του στον Τύπο τη δική του άποψη για το νέο σχέδιο νόμου περί αδειών οδήγησης. Το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΤΕΕΑΕ έχει ως εξής:

«Ακόμη και στο σημείο να αρνούνται ενοικιάσεις αυτοκινήτων σε τουρίστες εκτός ΕΕ έχουν φτάσει επιχειρήσεις Rent-a-Car λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί με τον πρόσφατο νόμο 4530/2018 του Υπουργείου Μεταφορών. Πράγματι, σε διάταξη του (άρθρο 31, παρ.2) ορίζονται βαριά πρόστιμα -που φτάνουν μέχρι και σε κατάσχεση οχήματος- για την περίπτωση που θα ενοικιαστεί αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα σε άτομο που δεν έχει την απαιτούμενη άδεια οδήγησης. Μάλιστα, το πρόστιμο επιβάλλεται εξίσου ΚΑΙ στην επιχείρηση ΚΑΙ στον Οδηγό. Και ενώ σκοπός της διάταξης είναι να αποτρέψει αλλά και να τιμωρήσει όσους οδηγούν/ενοικιάζουν οχήματα χωρίς την κατάλληλη ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ άδειας (Α για μοτοσικλέτα, Β για αυτοκίνητο κοκ), η έλλειψη διευκρινίσεων εκ μέρους του Υπουργείου έχει οδηγήσει σε παρερμηνεία και επιβολή βαριών προστίμων σε περιπτώσεις που –κακώς– ο οδηγός δεν είχε Διεθνή Άδεια Οδήγησης. Όμως, η έλλειψη Διεθνούς Άδειας είναι τυπική παράβαση: η ικανότητα για οδήγηση πιστοποιείται μόνο από την Εθνική Άδεια, μόνη της δεν έχει καμία ισχύ, απλά πρέπει να συνοδεύει την Εθνική γιατί έτσι ορίζουν Διεθνείς Διακρατικές Συμφωνίες και ο ΚΟΚ προβλέπει σημαντικά ηπιότερες κυρώσεις. Δεν θα πρέπει δε να παρακάμψουμε το γεγονός ότι η διάταξη για την απαιτούμενη Άδεια Οδήγησης κάνει διάκριση σε βάρος των Επιχειρήσεων Ενοικίασης Αυτοκινήτων αφού ΜΟΝΟ σε αυτές έχει εφαρμογή. Δηλαδή αν ιδιώτης δώσει σε φίλο, συγγενή κλπ. να οδηγήσει τη μοτοσικλέτα του χωρίς να έχει δίπλωμα Α Κατηγορίας, τότε ΔΕΝ εφαρμόζονται τα πρόστιμα του ν.4530/2018, άρθρο 31, παρ.2 Και αυτό το θέμα είναι σοβαρό, αλλά τώρα εκείνο που προέχει είναι το Υπουργείο Μεταφορών να δείξει ευαισθησία και να διευκρινίσει άμεσα ότι η επίμαχη διάταξη του ν. 4530/2018, άρθρο 31, παρ.2 δεν αφορά στη Διεθνή Άδεια Οδήγησης. Η καλοκαιρινή σαιζόν έχει ήδη ξεκινήσει και δεν μπορούμε σαν χώρα να διακινδυνέψουμε την καλή εικόνα μας με τουρίστες που γυρνώντας στην πατρίδα τους θα την δυσφημίσουν».