top icon
Επικαιρότητα

Τι πρέπει να κάνετε αν εμπλακείτε σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα

Mερικές χρήσιμες οδηγίες, σχετικά με το τί πρέπει να κάνετε, αν εμπλακείτε σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα.

Αν εμπλακείτε σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα, το οποίο ευθύνεται για το συμβάν, υπεύθυνος να σας αποζημιώσει είναι το Επικουρικό Κεφάλαιο. Πρώτο απαραίτητο βήμα είναι να καλέσετε την αστυνομία για να καταγράψει ό,τι συνέβη και να ενημερώσετε την ασφαλιστική σας. Καλό είναι, εφόσον αυτό είναι δυνατό, να βγάλετε φωτογραφίες από τον τόπο του ατυχήματος και τα οχήματα. Σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να διασταυρώσετε αν, με βάση τον αριθμό κυκλοφορίας του, ένα όχημα είναι ασφαλισμένο.

Μην μετακινήσετε το όχημα και αν είναι αναγκαίο επικοινωνήστε με την ασφαλιστική σας, μέχρι να καταγραφεί το συμβάν και σε ενδεχόμενο που ο ανασφάλιστος οδηγός εγκαταλείψει με ελαφρά πηδηματάκια τον τόπο του ατυχήματος κρατήστε τον αριθμό του, τη μάρκα και το μοντέλο του οχήματος, καταγράψτε στοιχεία μαρτύρων αν υπάρχουν γύρω σε περίπτωση που χρειαστεί και αν μπορείτε βγάλτε φωτογραφίες.

anasfalista oximata

Το Επικουρικό Κεφάλαιο αποζημιώνει για υλικές ζημιές, σωματική βλάβη ή απώλεια ζωής όταν αυτός που έχει την ευθύνη πρόκλησης ενός ατυχήματος είναι άγνωστος. Στην πιθανότητα αυτή όμως δεν υφίσταται υποχρέωση αποζημίωσης λόγω υλικών ζημιών, εκτός αν προκλήθηκαν συγχρόνως και σωματικές βλάβες που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον έχει επιληφθεί αστυνομική αρχή και η περίθαλψη αυτή κράτησε τουλάχιστον για χρονικό διάστημα διάρκειας πέντε ημερών σε δημόσιο ή ιδωτικό νοσοκομείο.

Αν το ατύχημα προήλθε όντως από ανασφάλιστα αυτοκίνητα εξαιρούνται της υποχρέωσης τα πρόσωπα που επιβιβάσθηκαν με τη θέλησή τους στο όχημα που είναι υπεύθυνο για τη ζημιά, αν το Επικουρικό Κεφάλαιο αποδείξει ότι γνώριζαν ότι το όχημα δεν ήταν ασφαλισμένο. Το Επικουρικό Κεφάλαιο παρεμβαίνει επίσης αν ο ασφαλιστής πτώχευσε ή η σε βάρος του εκτέλεση απέβη άκαρπη ή ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας ασφαλιστικής επιχείρησης ένεκα παραβάσεως νόμου.

anasfalista oximata

Αν το ατύχημα προήλθε από ορισμένους τύπων οχημάτων ή ορισμένα οχήματα με ειδική πινακίδα κυκλοφορίας και των οποίων η ευθύνη δεν έχει καλυφθεί, το Επικουρικό Κέφαλαιο, το οποίο αποζημίωσε ζημία που προκλήθηκε από όχημα ειδικού τύπου ή ειδική πινακίδα κυκλοφορίας άλλου κράτους–μέλους, έχει δικαίωμα αναγωγής κατά του αντίστοιχου Επικουρικού Κεφαλαίου του τόπου συνήθους στάθμευσης του οχήματος.

Το 2022 έκλεισε με το Eπικουρικό Κεφάλαιο να έχει μειώσει τις συνολικές εκκρεμείς ζημιές του στα 140 εκατομμύρια ευρώ, από 190 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2021. Αν η μείωση των εκκρεμών ζημιών συνεχιστεί και φέτος, το Επικουρικό Κεφάλαιο θα βρεθεί με εκκρεμότητες κάτω των 100 εκατομμυρίων ευρώ και αυτό θα το φέρει στα πρόθυρα της αυτοχρηματοδότησης. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο θα μπορεί να καλύπτει τις υποχρεώσεις του αποκλειστικά από τις εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών (σήμερα αυτές βρίσκονται στα 50 με 60 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο).

Παρά το γεγονός ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο αποζημιώνει στις περιπτώσεις εμπλοκής με ανασφάλιστα, επειδή οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες σε πολλές ασφαλιστικές προβλέπεται κάλυψη για ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα, η οποία παρέχει τη δυνατότητα πιο άμεσης αποζημίωσης.

Πηγή: www.insurancedaily.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ